Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Πλάτες" στην αγορά από ΕΤΕ, ΟΠΑΠ

Για πολλοστή φορά, η Εθνική "βάζει πλάτη" και η αγορά αρχίζει να ισορροπεί. Επικρατούν οι ψυχραιμότερες φωνές με αρκετές μετοχές να κερδίζουν πόντους στο…ταμπλώ. Υπεραπόδοση για ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, MIG.

Μαζεύεται η προσφορά, "ψαλιδίζονται" οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες βασικών δεικτών και μετοχών. Με τον Γενικό Δείκτη να αντιδρά από τα χαμηλά των 2.447 (στις 2.442,5 μον. χθες) κερδίζοντας σταδιακά πόντους προς τις 2.485 μονάδες.

Ανάλογη διακύμανση σημειώνεται για τον FTSE20, που επίσης αντιδρά από τα χαμηλά των 1.289 ευρώ, ενώ από τον πυθμένα των 22 ευρώ αντιδρά η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Με συναλλαγές 105 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου 20 εκατ. ευρώ αφορούσαν στην προσφορά που εκδηλώθηκε σχεδόν άμεσα-αντανακλαστικά από την αρχή της συνεδρίασης και για τα πρώτα 25-30΄της συνεδρίασης.

Στο αρχικό ημίωρο, που είναι αλήθεια ότι επικράτησαν συνθήκες ακραίες, θεωρείται πως ρευστοποιήθηκαν οι πλέον βραχυπρόθεσμες και βιαστικές θέσεις κυρίως ξένων παικτών. Το αν αφορούσαν σε πωλήσεις επιθετικών διαχειριστών ή όχι δεν φαίνεται να έχει και τόση σημασία, από τη στιγμή που η υπερβάλλουσα προσφορά μαζεύτηκε και η κατάσταση σταδιακά ελέγχθηκε σε αρκετές των περιπτώσεων. Σε αυτό το κλίμα βέβαια θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και η ανάλογή διάθεση που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (και της Wall, που είχε προηγηθεί).

Η Εθνική, που βάζει και σήμερα "πλάτες" αντέδρασε 0,7 ευρώ από τα χαμηλά της ημέρας και σε συνδυασμό με την αντίδραση του ΟΠΑΠ στα 17,12 ευρώ και τις βοήθειες από ΕΛΠΕ, MIG, Motor Oil, Τιτάν εξισορροπούν εν μέρει τον 20άρη στις 1.310-1.315 μονάδες και πάλι.

Σημαντικό το κέρδος σήμερα κυρίως από ψυχολογικής πλευράς για μία συνεδρίαση, που νωρίς το πρωί δεν ξέραμε καν αν θα διεξαχθεί. Για αυτό θα πρέπει να αποδοθούν τα εύσημα σε όσους συνέβαλαν στην διεκπεραίωση της συνεδρίασης (βεβαίως και στον Σπ. Καπράλο) αλλά και εκείνων των δυνάμεων, που μεθοδικά "εβαλαν πλάτη" για να πρυτανεύσουν ψυχραιμότερες φωνές και τάσεις.

Και αυτό το προσμετράμε στα ενθαρρυντικά μίας ιδιαίτερης συνεδρίασης.

Στα 11,92 ευρώ η Alpha Bank, στα 9,95 ευρώ η Eurobank, στα 4,81 ευρώ η Τράπεζα Κύπρου και τα 10,88 ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς. Η μετοχή των ΕΛΠΕ ενισχύεται κατά 3,2% στα 7,61 ευρώ, στα 21,39 ευρώ του Τιτάνα ενώ βελτιωμένη εμφανίζεται η εικόνα σε αρκετές μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Στα 7,92 ευρώ η Jumbo, στα 1,88 ο ΔΟΛ , στα 0,90 η Γενική Τράπεζα με ικανοποιητικές συναλλαγές σε μετοχές αυτής της κατηγορίας.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών εμφανώς βελτιωμένη, με 55 τίτλους να αντιδρούν ανοδικά με αρκετές από την κατηγορία της μεσαίας- χαμηλότερης αποτίμησης. Στην κορυφή Δομική Κρήτης, Ικτίνος, Παρνασσός, ΑττιΚατ κ.α.

Πριν από λίγο οι απώλειες για τον ΓΔ μειώνονταν στο 0,80% με τον δείκτη να κυμαίνεται στις 2.490 μονάδες. Εάν κρατηθεί και σήμερα η αγορά πάνω από το όριο των 2.420-2.450 μονάδες θα έχουμε διπλό όφελος για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v