Σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, Τιτάν η σκυτάλη της ανόδου

Πάνω από τις 2.400 κινείται ο ΓΔ με την σκυτάλη της ανόδου να περνά σε μη τραπεζικές μετοχές του FT 20 και την Εθνική να υποχωρεί 1%. Κέρδη για ΟΤΕ (3,61%), Τιτάν (2,26%), ΔΕΗ (1,66%).

Η αντίδραση περνά από τις τράπεζες…πράγματι και από τη στιγμή που η Εθνική αντέδρασε από τα χαμηλά των 22,20 ευρώ ήταν αναμενόμενο Γενικός Δείκτης και Ftse 20 να ΄΄πάρουν ανάσες΄΄ .

Μέχρι τις 2.450 ο ΓΔ και τις 1.297 μονάδες ο 20άρης αντίδραση, που παραπέμπει περισσότερο σε αντανακλαστική κίνηση-κυρίως τεχνικής μορφής- παρά σε μονιμότερη τάση. Ωστόσο στα πρώτα 30-35΄της συνεδρίασης οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 20 εκατ. ευρώ ενδεικτικό του ενδιαφέροντος, που εξακολουθεί να δείχνει το Σύστημα στην αγορά και τις επιλογές του.

Η αντίδραση της Εθνικής Τράπεζας ακολουθήθηκε από τις Eurobank (9,52), Marfin Popular(2,37), Κύπρου (4,69) , Πειραιώς (10,5) , ΤΤ (4,88 ευρώ). Αντιθέτως συνεχίζονται οι πωλήσεις στη μετοχή της Alpha Bank, με την τιμή έως και 2,1% χαμηλότερα στα 11,7 ευρώ.

Καλά ενημερωμένες χρηματιστηριακές πηγές εκτιμούν, πως στην Alpha Bank επιχειρείται αναδιάταξη δυνάμεων μεταξύ ισχυρών μειοψηφούντων μετόχων, κάτι που ενισχύεται από τον τζίρο που πραγματοποιείται καθημερινά στον τίτλο από τα υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας.

Είναι λογικό σημειώνουν οι ίδιες πηγές ορισμένοι ξένοι παίκτες, που έχουν πάρει μεγάλο μέρος της τελευταίας ανόδου, να εξέρχονται με την προσφορά να απορροφάται κυρίως από εγχώριες δυνάμεις και συγκεκριμένους ξένους.

Δεν είναι τυχαίο, που η Citigroup διαβλέπει περιορισμένο ρίσκο για το ΧΑ και επεξεργάζεται τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα στο ΧΑ. Εχει ενδιαφέρον, πως ο ξένος οίκος θεωρεί πως ΄΄οποιαδήποτε νευρικότητα ή αστάθεια στην αγορά προ των εκλογών θα είναι μικρής διάρκειας΄΄.

Εκτίμηση, που οι Αμερικανοί συνοδεύουν από κάποιες πρώτες κινήσεις τους σε επιλεγμένους τίτλους για λογαριασμό τελικών πελατών τους. Αλλωστε, όταν ο Dr Money σημειώνει στη σημερινή αναφορά του πως ΄΄ γι’ αυτούς έχουν μεγαλύτερη σημασία άλλα ζητήματα, καθότι έχουν πειστεί πως είτε 30 μέρες είτε 60 κρατήσει η εκλογική διαδικασία θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΄΄ κάνει λόγο για τα αυτονόητα.

Συν τω χρόνω ο Γενικός Δείκτης επανέρχεται σταδιακά προς τις 2.436 μονάδες, δηλαδή εισέρχεται και πάλι στο (πρώην ) εύρος στήριξης των 2.420-2.440 μονάδων, πριν καν μπει στο παιχνίδι ο…τζόκερ των πρόωρων εκλογών.

Από αυτή την άποψη αποδεικνύεται, μ έ χ ρ ι στιγμής, πως η έλλειψη ψυχραιμίας είναι συχνά από τους χειρότερους συμβούλους. Αρκετοί βραχυμεσοπρόθεσμοι παίκτες, οι οποίοι παρασύρθηκαν χθες από τις αντανακλαστικές ρευστοποιήσεις κυρίως ξένων hedge funds είναι οι χαμένοι του διημέρου, με βάση τις τρέχουσες τιμές των μετοχών.

Βέβαια, όπως αναφέραμε και στο αρχικό σχόλιο μας, η αγορά, ο 20άρης είχε περιθώρια υποχώρησης (πριν καν προκηρυχθούν οι εκλογές ) προς την ζώνη των 1.220-1.230 μονάδων που σημαίνει ότι το πτωτικό σενάριο είναι επικρατέστερο.

Θα περιλαμβάνει όμως αρκετές-κατά την εκτίμηση μας- ευκαιρίες για να πωληθούν μετοχικές θέσεις σε καλύτερες τιμές και σε ημέρες πιο ψύχραιμες από την χθεσινή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v