Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tράπεζες: Το κρατικό πακέτο ανάβει φωτιές!

Το πακέτο στήριξης των τραπεζών και της ρευστότητας της οικονομίας έχει ανάψει αρκετές φωτιές από τη στιγμή που επινοήθηκε. Ορισμένοι ξένοι ανησυχούν ότι μπορεί να ανάψει κι άλλες.

Tράπεζες: Το κρατικό πακέτο ανάβει φωτιές!
Για όλους εμάς που ζούμε εδώ η μεγαλύτερη πρόκληση την οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση είναι η δημοσιονομική εξυγίανση.

Η σημαντική μείωση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού από τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα όπου αναμένεται να σκαρφαλώσει φέτος στο 3% του ΑΕΠ και πιο χαμηλά τα επόμενα χρόνια μας αφορά άμεσα.

Κι αυτό γιατί θα είναι μια επώδυνη διαδικασία που θα περιλαμβάνει νέους φόρους και αύξηση αρκετών από τους υφιστάμενους, αφού τα περιθώρια περιορισμού των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού είναι μικρά, καθότι το 80% κατευθύνεται για την πληρωμή μισθών, συντάξεων και τόκων.

Όμως, πολλοί από τους ξένους που επενδύουν στο ελληνικό χρηματιστήριο βλέπουν συχνά τα πράγματα από διαφορετική σκοπιά.

Αν και όλοι αναγνωρίζουν τη σημασία της μείωσης του κρατικού ελλείμματος, δεν ανησυχούν τόσο γιατί πολύ απλά πιστεύουν ότι αργά ή γρήγορα θα αναλάβει δράση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πιέζοντας την όποια ελληνική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της.

Τον ίδιο ασφαλώς ρόλο θα μπορούσαν να παίξουν οι διεθνείς αγορές ομολόγων.

Όμως το κίνητρο να αγοράσει κανείς ελληνικά ομόλογα με κουπόνια της τάξης του 4% - 6%, όταν μια τράπεζα μπορεί να τα χρηματοδοτήσει με επιτόκιο 1% από την ΕΚΤ για 1 χρόνο, είναι πολύ μεγάλο οπότε η πειθαρχία της αγοράς δεν θα είναι τόσο αυστηρή.

Γι’ αυτούς έχουν μεγαλύτερη σημασία άλλα ζητήματα, καθότι έχουν πειστεί πως είτε 30 μέρες είτε 60 κρατήσει η εκλογική διαδικασία θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα συνδέεται με τους ανθρώπους που θα κληθούν να διοικήσουν τις εισηγμένες εταιρίες υπό κρατικό έλεγχο, π.χ. ΔΕΗ, ΟΠΑΠ κτλ, ιδίως αν το ΠΑΣΟΚ που είναι το φαβορί κερδίσει τις εκλογές.

Ασφαλώς, το μεγαλύτερο ερώτημα είναι η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

Όμως, μερικοί ξένοι εμφανίζονται αρκετά επιφυλακτικοί με το περίφημο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας και των τραπεζών που αρχικά ήταν 28 δισ. ευρώ, για να καταλήξει τελικά στο μισό, αφού οι κρατικές εγγυήσεις των 15 δισ. ευρώ έμειναν εν πολλοίς στα αζήτητα.

Οι συγκεκριμένοι ξένοι αντιλαμβάνονται ότι το πακέτο στήριξης, το οποίο ακουμπά όλες σχεδόν τις τράπεζες, μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί από μία κυβέρνηση για να βάλει πόδι σε αυτές που επιθυμεί.

Σε όλους αυτούς τους ξένους έχουν προφανώς μεταφερθεί παλαιότερες δηλώσεις κάποιων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που μιλούσαν για μεγαλύτερο δημόσιο έλεγχο στις τράπεζες και ειδικότερα στην Εθνική.

Δεν είναι σαφές πόσοι ξένοι θεσμικοί συμμερίζονται την ανωτέρω άποψη.

Όσο όμως πιο γρήγορα λυθούν οι απορίες τους, τόσο το καλύτερο.


Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v