Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόκκινος ή ...πράσινος ο Οκτώβριος;

Νέος μήνας, νέος κύκλος και για το ΧΑ μετά από μία εξαιρετικά αποδοτική περίοδο. Οι «σχηματισμοί κορυφής», το ρίσκο της αγοράς και τα στοιχήματα… ελέω εκλογών διαμορφώνουν ένα ριψοκίνδυνο τοπίο στη Σοφοκλέους.

Καλό μας μήνα, σε έναν παραδοσιακά…κόκκινο Οκτώβρη.

Να δούμε κατά πόσον αυτή τη φορά, μπορεί να αποτελέσει την εξαίρεση, μετά από μία πολύ καλή περίοδο υψηλότατων αποδόσεων για τις αγορές διεθνώς.

Εξω η τάση παραμένει αναλλοίωτη τις τελευταίες συνεδριάσεις με εμφανείς «σχηματισμούς κορυφής» που πρακτικά σημαίνει πως όποιος παραμένει εντός παιδιάς αναλαμβάνει το ανάλογο ρίσκο.

Βέβαια στο ΧΑ η υπεραπόδοση των προηγούμενων ημερών οφείλονταν περισσότερο στις πολιτικές εξελίξεις και την προεξόφληση, την προσδοκία για τα όσα θα ακολουθήσουν από την Κυριακή και μετά.

Όμως με αυτή την επιθετική κίνηση τόσο ο Γενικός Δείκτης που κινήθηκε προς τις 2.700 όσο και ο FTSE 20 που έφτασε προς τις 1.450 μονάδες φαίνεται να…εκπληρώνουν την εκτίμηση συγκεκριμένων τεχνικών αναλυτών και παικτών της αγοράς.

Το γεγονός, πως ο 20άρης χθες υποχώρησε χαμηλότερα των 1.406 (έως τις 1.401 μονάδες ) αλλά «σώθηκε» με κλείσιμο στις 1.414 μονάδες αποτελεί χρήσιμη ένδειξη από τεχνικής πλευράς.

Μάλιστα το γεγονός, πως διαμορφώθηκε στην διαδικασία της δημοπρασίας παραπέμπει σε συνειδητή προσπάθεια συγκεκριμένων κύκλων να μην διαταραχθεί 2-3 συνεδριάσεις πριν τις εκλογές η φορά τουλάχιστον των βασικών δεικτών, μετοχών.

Ο διορατικός αναλυτής Δημήτρης Γονιδάκης υπενθυμίζει, ότι η χθεσινή διακύμανση του 20άρη αποτελεί ουσιαστικά απόληξη μίας αρμονικής κίνησης εκτυλίχθηκε από τα χαμηλά των 1.245 μονάδων στις 3 Σεπτεμβρίου. Απόδοση περίπου στο 16-17% , διόλου ευκαταφρόνητη δηλαδή.

Βραχυπρόθεσμα εμμένουμε στην εκτίμηση μας, πως το μεγαλύτερο μέρος της προεξόφλησης για την πορεία του ΧΑ τις πρώτες 2-3 μετεκλογικές συνεδριάσεις αποτελεί ποντάρισμα με υψηλότατο ρίσκο.

Μπορεί βέβαια να σημειωθεί ακόμη μία ακραία μεταβολή για τον FTSE 20 ή τις τράπεζες με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις ωστόσο η προσέγγιση της ευρύτερης περιοχής των 1.450 μονάδων σηματοδοτεί- κατά την εκτίμηση μας- το τέλος αυτής της φάσης του ταξιδιού.

Το αν μπορεί άμεσα να υπάρξει ακόμη μία ανοδική διαδρομή είναι πιθανό σε μία ρηχή αγορά, όπως το ΧΑ με τους ξένους να ακολουθούν αποθεωτική τακτική για τις ελληνικές τράπεζες.

Όμως η Εθνική Τράπεζα έπιασε χθες τα 25,05 ευρώ και εάν υποθέσουμε, πως μπορεί να συνεχίσει προς τα 26,5-27 ευρώ άμεσα χρειάζεται νέα καύσιμα, συναλλαγές. Οι τζίροι των τελευταίων ημερών στη μετοχή της Εθνικής είναι τέτοιοι, που δίνουν την εντύπωση πως αρκετοί παίκτες συνεχίζουν να ποντάρουν σε νέα αντίδραση της μετοχής μέσα στο πρώτο10ήμερο του Οκτωβρίου.

Η κατοχύρωση σημαντικών κερδοφόρων θέσεων χθες σε τραπεζικές μετοχές αλλά και χαρτιά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ενισχύει αυτή την εκτίμηση.

Μένει να φανεί εάν μπορεί να σηματοδοτηθεί από λίγο χαμηλότερες τιμές, με τις 1.380 μονάδες να θεωρούνται σημείο στήριξης-αναφοράς για τον 20άρη.

Θα δείξει, καθώς τις τελευταίες ημέρες εισέρευσε σημαντική «κερδοσκοπική ρευστότητα» προκειμένου να εκμεταλλευτεί την… επαύριο των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας.

Παρ΄όλα αυτά σημαντικός χρηματιστηριακός παράγοντας παρατηρούσε πως «από τη στιγμή που το ενδεχόμενο αυτοδύναμης νίκης του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή δεν δίνει απόδοση ούτε 1,05 στη 1 λίρα, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της προεξόφλησης έχει ήδη παιχτεί και ενσωματωθεί στην αντίδραση του ΧΑ από την επόμενη της ανακοίνωσης προκήρυξης πρόωρων εκλογών μέχρι προχθές-χθες» .

Εάν όμως αρχίζουμε και βλέπουμε τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις με στοχιηματικούς όρους τότε δεν αναφερόμαστε σε επενδυτική τακτική και τεχνική προσέγγιση αλλά σε…ζαριά. Και όποιος θέλει αναλαμβάνει το ρίσκο και την…ρίχνει.

Σε κάθε περίπτωση καλά να μας πάει ο μήνας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v