Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φορτώνουν θέσεις οι επενδυτές στο ΧΑ

Ξεκαθαρίζουν οι θέσεις των ισχυρών παικτών εν όψει της 4/10 και της εκδήλωσης παρουσίασης ελληνικών εισηγμένων στο Λονδίνο. Στόχος οι 1.450 μονάδες για τον Ftse 20 σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Αρχίζει και ξεκαθαρίζει η κατάσταση. Τουλάχιστον αυτό προοιωνίζεται η στάση συγκεκριμένων ισχυρότατων επενδυτικών-επιχειρηματικών κύκλων, οι οποίοι "φορτώνουν" τις θέσεις τους με ορίζοντα πλέον τις πρώτες 2-3 συνεδριάσεις μετά την εκλογική αναμέτρηση.

Συναλλαγές, διάταξη δυνάμεων, κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο που συνεπικουρούνται από νέο γύρο αποθεωτικών αναλύσεων και πονταρίσματα επιχειρηματιών ( που θεωρούμε σηματωρούς των πολιτικών εξελίξεων) αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της συντήρησης της ανοδικής τάσης.

Σε αυτή την κατεύθυνση συγκλίνει και η τεχνική εικόνα του ΧΑ, χθες σε μία ιδιαίτερη συνεδρίαση με καταγραφή "διπλής κορυφής" για τον Ftse 20, υπεραπόδοση τραπεζικών μετοχών, ενώ και τα νέα από την Wall ενισχύουν το σενάριο της βραχυπρόθεσμης αντίδρασης.

Στις 9.789 χθες ο Dow Jones με 1,28% και στις 1062,9 μονάδες ο S&P 500 με αντίδραση της τάξεως του 1,78%. Πριν από λίγο τα Συμβόλαια του DAX στην Φραγκφούρτη παρέπεμπαν σε οριακή άνοδο.

Κατά συνέπεια ενισχύεται η εκτίμηση για το ενδεχόμενο κορύφωσης της τρέχουσας ανοδικής αντίδρασης τις πρώτες συνεδριάσεις μετά την 4 η Οκτωβρίου με τον 20άρη να "βλέπει" τεχνικά 3-4% υψηλότερα, στην ευρύτερη περιοχή των 1.450 μονάδων. Κίνηση, που για να ευοδωθεί θα χρειαστεί συνέχεια στην τραπεζική στήριξη (ολοταχώς προς τις 4.500 μον. ο κλαδικός δείκτης).

Με την Εθνική να… παίρνει μπροστά χθες, να κάνει υψηλό ημέρας στα 23,97 ευρώ (επιστρέφει δηλαδή στο επίπεδο των 23,94 ευρώ που από τις 27-28 Αυγούστου θεωρούσαμε αντίσταση για κίνηση προς τα 26,5-27 ευρώ) αφήνοντας αυτή τη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβεβαίωσης της τεχνικότητας της.

Ενδιαφέρον στοίχημα, εάν υποθέσουμε πως ο 20άρης ολοκληρώνει την φάση αντίδρασης καλύπτοντας το σύνολο της διαφοράς έως τις 1.450 μονάδες με αιχμή τις τράπεζες.

Θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση να δούμε υψηλότερες τιμές, όχι μόνο για την Εθνική, αλλά για Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Κύπρου, Marfin Popular, Ταχυδρομικό και άλλες δυνάμεις του κλάδου.

Σε αυτό το ενδεχόμενο, όμως, θα πρέπει να περιμένουμε ένα ευρύτερο βραχυπρόθεσμο ποντάρισμα σε μετοχές της ομάδας των ΕΧΑΕ, Φουρλής, Μυτιληναίος-Ελλάκτωρ-ΓΕΚ/Τέρνα, Frigoglass, Jumbo αλλά και επιλεγμένων μεσαίων όπως Αγροτική Ασφαλιστική,. Sprider, Proton Bank, Σαράντης, Λιβάνης, Εμπορική, Γενική, ΔΟΛ, Lavipharm και ακόμη ορισμένων από αυτή την κατηγορία.

Επιπρόσθετα, η χθεσινή εικόνα του ΧΑ με μικρή ανοδική αντίδραση στην αρχή, ελεγχόμενη διόρθωση έως τα επίπεδα των 1.370 μονάδων απ΄ όπου ξεκίνησε το ουσιαστικό "μάζεμα" μετοχών του 20άρη κορύφωση στις 1.410 και τελικό κλείσιμο περί τις τέσσερεις μονάδες χαμηλότερα αποτελεί… πλοηγό για τις συνεδριάσεις αυτής της φάσης της αγοράς.

Δηλαδή για τον κύκλο, που φαίνεται να εκτείνεται μέχρι τη συνεδρίαση της επόμενης Τρίτης ίσως Τετάρτης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v