Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος στο ΧΑ με την Εθνική πάνω από τα 24 ευρώ

Σε νέα υψηλά ΓΔ, FΤ 20 μέσω Εθνικής και λοιπών δυνάμεων. Εντείνονται τα πονταρίσματα ξένων βραχυπρόθεσμων παικτών σε τράπεζες και επιλεγμένα χαρτιά-επιλογές τους. Ανοδος για MIG (2,6%), ΠΕΙΡ (2,58%), Εurobank (1,81%).

Επιθετική ανοδική διάσπαση των 3.500 μονάδων για τον Τραπεζικό Δείκτη, που μένει να φανεί στη συνέχεια εάν μπορεί να είναι και πειστική.

Μέχρι τώρα όμως οι αγοραστές εμφανίζονται επίμονοι και… βιαστικοί "φορτώνοντας" κυρίως τις βραχυπρόθεσμες θέσεις τους με τράπεζες και λοιπές μετοχές του FT 20.

Αποτέλεσμα τα νέα υψηλά για τον 20άρη προς τις 1.427 με στόχευση (θυμίζουμε σε αυτή την φάση) τις 1.450 μονάδες. Αιχμή κατ΄ αρχήν η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, που με νέο υψηλό στα 24,38 ευρώ και συναλλαγές αξίας 17 εκατ. ευρώ οδηγεί τον κλάδο και τον δείκτη. Υψηλότατες και σήμερα συναλλαγές σε Marfin Popular Bank (3,16), Τράπεζα Πειραιώς (12,30), Eurobank (10,67), Alpha Bank (12,78 ευρώ).

Οι συναλλαγές των πρώτων 30-40 της συνεδρίασης ενισχύουν την εκτίμηση παικτών για "εκλογικού χαρακτήρα" τοποθετήσεις κυρίως βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων, που επιμένουμε ότι ποντάρουν στην προεξόφληση του αποτελέσματος της 4/10 και το ενδεχόμενο κορύφωσης στις πρώτες 2-3 ημέρες μετά την σχετική διαδικασία (*) .

Ηταν περισσότερο από προφανές, πως οι ξένοι και οι Έλληνες συνεργάτες τους θα έπαιζαν αυτό το… στοίχημα, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο (για τον οποίο έχουν δημοσιοποιηθεί οι περισσότερες και θετικότερες αναλύσεις από την αρχή του ΄08 μέχρι τώρα) και χρήσιμες βοήθειες από μετοχές-βασικές επιλογές τους.

Εκτίμηση, που ενισχύεται από την αντίδραση μετοχών όπως η στα 18,08, τα ΕΧΑΕ στα 8,64, τα ΕΛΠΕ στα 8, η Motor Oil στα 11,66 ευρώ αλλά και ΔΟΛ στα 3,11, Ιντρακόμ 1,86, ΣΙΔΕΝΟΡ στα 5,37 ευρώ κ.α. τίτλων.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών διαμορφώνεται από νωρίς στο 2 προς 1 με περίπου 65-70 μετοχές να αντιδρούν ανοδικά. Ξεχωρίζει η μετοχή της Aspis Bank, που… απαλλαγμένη από το βάρος των ασφαλιστικών, αναζητά ΄΄στρατηγικό εταίρο΄΄ που θα μπορούσε να είναι ο ίδιος ο μεγαλομέτοχος.

Τουλάχιστον η θεαματική ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης, στα 79,4 εκατ. ευρώ, διευκολύνει τους σχεδιασμούς της επόμενης ημέρας. Από κοντά η Proton Bank στα 107 εκατ. ευρώ, η Γενική στα 323 εκατ. ευρώ και… μακρύτερα η Εμπορική Τράπεζα.

Ενδιαφέρουσα προοιωνίζεται η συνέχεια, εάν μάλιστα οι βασικοί δείκτες διορθώσουν ελαφρώς ο μεν Γενικός προς τις 2.655-2.660 και ο Ftse20 έως τις 1.415 μονάδες σε μία προσπάθεια να επιβεβαιωθούν ενδοσυνεδριακές στηρίξεις και περιοχές χρήσιμες για όσους κινούνται με ορίζοντα Τ συν 3. Ενδεχόμενο, που θα δώσει την ευκαιρία μερικής κατοχύρωσης κάποιων βραχυπρόθεσμων κερδοφόρων θέσεων από τα υψηλά της ημέρας, προτού αποσαφηνισθεί εκ νέου η ενδοσυνεδριακή τάση.

(*) Το euro2day έχει αναφερθεί πλειστάκις στον ρόλο των ξένων και το… παιχνίδι στις τράπεζες. Από τις τελευταίες αναφορές στον Εκηβόλο (18/9) για "προεκλογική τραπεζική στήριξη από τους ξένους". Προσέγγιση για την οποία είχαμε δεχτεί ουκ ολίγες επικρίσεις και από φίλους με το... πρόσχημα, πως κλίναμε υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς. Απλά το euro2day είχε έγκαιρα εντοπίσει κινήσεις "παικτών-σηματωρών" τίποτε περισσότερο.

Και αυτό απλά και μόνο κατέγραφε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v