Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παίρνουν κέρδη στις τράπεζες

Κάνουν… ταμείο στις τράπεζες οι ξένοι και ρευστοποιούν Εθνική, που υποχωρεί στα 27 ευρώ. Αγοραστές οι ξένοι στον ΟΤΕ. Χαμηλών τόνων η κίνηση στο υπόλοιπο του…ταμπλό. Πτώση για ΠΕΙΡ (2,27%), ΑΛΦΑ (1,14%).

Ηξεις αφήξεις για το ΧΑ από τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς, καθώς ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 2.860-2.870 και ο FΤSE 20 στις 1.540 μονάδες.

Ηξεις από τη στιγμή, που συνεχίζονται οι εκροές και η κατοχύρωση θέσεων στις τράπεζες με έμφαση όμως στην Εθνική και… αφήξεις καθώς παραμένει ενεργός ο ισχυρότατος αμερικανός διαχειριστής, που μαζεύει μεθοδικά μετοχές του ΟΤΕ.

Στα 27,10 ευρώ η μετοχή της Εθνικής Tράπεζας παρασύροντας τον κλαδικό δείκτη χαμηλότερα προς τις 3.920 μονάδες. Οι πιέσεις στη μετοχή της Εθνικής έγιναν ισχυρότερες από τις 14.10 και μετά κατεβάζοντας σταδιακά τον πήχη.

Ωστόσο η Fidelity, που φέρεται να είναι ο κύριος αγοραστής στη μετοχή του Οργανισμού (και μάλιστα να λειτουργεί ως τελικός πελάτης) υπολογίζεται, ότι έχει συγκεντρώσει προσώρας περίπου 14 εκατ. μετοχές συνεχίζοντας σήμερα με συνέπεια η τιμή να φτάνει τα 12,37 ευρώ.

Θα πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί, πως από τον 20άρη ακόμη ορισμένες δυνάμεις λειτουργούν εξισορροπιστικά με την Eurobank στα 12 ευρώ, του Μυτιληναίου στα 16,46 ευρώ, την Αγροτική Τράπεζα στα 2,07 ευρώ ενώ από τον τραπεζικό κλάδο κρατούν τα κέρδη τους και η Γενική Τράπεζα στα 1,09 και η Aspis Bank στα 1,18 ευρώ.

Ενθαρρυντική θεωρείται η μέχρι τώρα καλύτερη εικόνα, που διαμορφώνεται για ορισμένες μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με ενδεικτική την διακύμανση του FTSES80 που έστω και οριακά παραμένει σε θετικό έδαφος κρατώντας μάλιστα τις 515 μονάδες.

Για τον συγκεκριμένο δείκτη ζητούμενη θεωρείται η συντήρηση του-οπωσδήποτε- υψηλότερα των 490-495 μονάδων προκειμένου να μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας επόμενης πιθανής ανοδικής αντίδρασης.

Προσώρας και όσο η έκταση της διόρθωσης ξεφεύγει πέραν του – 0,8%-0,9% (ανάλογη κίνηση σημειώθηκε και χθες) ο 20άρης θα ΄΄ταλαιπωρείται΄΄ ελέω τραπεζών χαμηλότερα και θα λιγοστεύουν οι μετοχές από το υπόλοιπο…ταμπλό, που κρατούν τα κέρδη τους.

Στην κατηγορία αυτή μένουν μέχρι στιγμής Κλουκίνας - Λάππας, FG Europe, Imperio, Eurodrip και ακόμη λίγες από αυτή την κατηγορία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v