Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ...Εθνική προς τις 2.900 μονάδες

Η Εθνική "σέρνει" το χορό των τραπεζών με άνοδο 5,6% και η αγορά βλέπει και τις 2.900 μονάδες. Ισχυρά κέρδη για Eurobank (7%), Alpha, ΜΡΒ, Μυτιληναίο, ΑΤΕ, ΤΤ. Ενδιαφέρον και σε μεσαία-χαμηλότερη αποτίμηση.

Περνά τις 1.535 ο Ftse20 με αιχμή την Εθνική, τις τράπεζες φτάνοντας πλέον τις 1.545 μονάδες.

Επανέρχεται εκ των πραγμάτων ο 20άρης στο… γνώριμο ανοδικό κανάλι, αυτό ακριβώς που με επιμονή αναφέρεται τις τελευταίες ημέρες.

Αντίδραση, που έρχεται μετά την χθεσινή "φυσιολογική και αναμενόμενη διόρθωση" που έλεγαν οι αναλυτές και βρίσκει το μεγαλύτερο μέρος του…ταμπλώ σε εγρήγορση. Με καλές συναλλαγές την Εθνική να "σπάει τα κοντέρ" (όπως χαρακτηριστικά έλεγε κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας) παρασύροντας τον κλάδο προς τα όρια των 4.000 μονάδων.

Πριν από λίγο ο τραπεζικός δείκτης κυμαίνονταν πέριξ των 3.920-3.930 μονάδων με την Alpha Bank στα 13,86 ευρώ (όλο και κοντύτερα στα 14-15 ευρώ, που λέγεται πως θα αποτελέσουν τιμή-κλειδί για την α.μ.κ ) την Eurobank στα 11,96, την Marfin Popular στα 3,36 ευρώ. Υψηλότερα και οι δύο κρατικοί πυλώνες των ΑΤΕ-ΤΤ , που μετά τις χθεσινές απαραίτητες διευκρινίσεις συνεχίζουν προς τα 2,16 και 5,56 ευρώ αντίστοιχα.

Για το συγκεκριμένο δίδυμο υπενθυμίζουμε πως οι όποιες αναφορές του euro2day έκαναν λόγο, πως: "η χρηματοδότηση θα ήταν δυνατόν να γίνει είτε ενιαία είτε επιμέρους, με την Αγροτική για παράδειγμα να αναλαμβάνει τον τομέα της καλούμενης πράσινης ανάπτυξης (όπου το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να πείσει πως μπορεί να... δουλέψει και να αποδώσει τα δέοντα). Και το Τ.Τ. να έχει πλέον τη δομή και την τεχνογνωσία να στηρίξει τα "νοικοκυριά" και το ΤΠΔ αναπτυξιακά προγράμματα δήμων και της περιφέρειας.".

Προσέγγιση, που αφορά στην αυτόνομη ενεργοποίηση ξεχωριστά της ΑΤΕ και ξεχωριστά του ΤΤ, και που κατά την εκτίμηση μας εξηγεί τη σημερινή νέα αντίδραση των δύο μετοχών. Ομως στην αγορά προεξοφλείται πως για την υλοποίηση είτε του ενός σχεδίου είτε του άλλου είτε όποιου προκύψει στην διαδρομή απαιτούνται οι καλύτερες δυνατές αποτιμήσεις.
 
Ας συνεκτιμηθεί επίσης, πως και σε Γενική Τράπεζα, Εμπορική Τράπεζα, Proton Bank, Aspis Bank, Εμπορική Τράπεζα προεξοφλούνται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό εξελίξεις. Η διαδρομή θα δείξει…ποιο απ΄όλα τα σενάρια θα επιβεβαιωθεί και επιχειρηματικά.

Όμως η…εκτόξευση των τραπεζών, των μεγάλων παρασύρει σε μικρότερο βαθμό και μετοχές εταιρειών του μεσαίου-χαμηλότερου χώρου. Στα 3,08 η μετοχή του ΔΟΛ, στα 1,65 ευρώ με 16άρι η Δομική Κρήτης, στα 1,87 τα Ελληνικά Καλώδια (ακολουθούν και οι υπόλοιπες του ομίλου Βιοχάλκο), ο Παρνασσός στα 2,31, ο Κλουκίνας-Λάππας στα 2,83, η Ελινόιλ στα 2,43 ευρώ κ.α. από αυτή την κατηγορία μετοχών. Πριν από λίγο ο ΓΔ απείχε περί τις 12 μονάδες από την κορυφή των 2.900 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v