Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα υψηλά και εισφορά "ζαλίζουν" το ΧΑ

H αποσαφήνιση των προθέσεων της κυβέρνησης για την έκτακτη εισφορά αλλά και η στάση της αγοράς στην ΑΜΚ της Alpha καθορίζουν την τάση στο ΧΑ, μετά την καταγραφή απανωτών υψηλών έτους. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Ο συναγερμός, που χτύπησε στα γραφεία των μεγάλων ΑΧΕ, το μεσημέρι της Παρασκευής…ακούστηκε μέχρι του Μαξίμου και το επιτελείο της πλατείας Συντάγματος.

Οι μαζικές ρευστοποιήσεις κυρίως τραπεζικών θέσεων αλλά και μετοχών κερδοφόρων εταιρειών φαίνεται πως θορύβησαν τους επιτελείς, μπροστά στο ενδεχόμενο μίας…χρηματιστηριακής κατάρρευσης.

Η κατάσταση ήταν ξεκάθαρη, καθώς μετά από ακόμη ένα ανοδικό ράλι ξένοι διαχειριστές και βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια είχαν εγγράψει υψηλότατες υπεραξίες και δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να… αδειάσουν μερικές καραβιές τραπεζικών μετοχών και εταιρειών που θα πληγούν στο ενδεχόμενο επιβολής εισφοράς στα κέρδη τους, για μέσα στο 2009.

Κάποιοι μίλησαν για αφορμή διόρθωσης, ενώ ορισμένοι θυμήθηκαν πως δύο συνεδριάσεις πριν είχε παρατηρηθεί ένα μικρότερης έκτασης ξεφόρτωμα πάλι με αφορμή εικοτολογία για ενδεχόμενη έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών.

Ουσιαστικά το ΧΑ και ειδικότερα εκείνες οι κατηγορίες μετοχών, που οδήγησαν και το τελευταίο ράλι, που πόνταραν την προεκλογική περίοδο στην προοπτική εκλογής αυτοδύναμης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, που προεξόφλησαν διαρθρωτικές αλλαγές σπεύδουν αφ΄ενός να κατοχυρώσουν κέρδη αφ΄ ετέρου να στείλουν τα δικά τους μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.

Όμως το ερώτημα που απασχολούσε μέχρι αργά χθες την επενδυτική κοινότητα ήταν κατά πόσον η στάση αυτών των συγκεκριμένων ξένων εξαρτιόταν από την έκταση της προηγηθείσας ανοδικής αντίδρασης ή επρόκειτο για μία απλή αφορμή για να διορθώσουν ο Ftse20 και μετοχές επιλογές τους.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες απόψεις και εκτιμήσεις χρηματιστηριακών παραγόντων η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Λίγο τα "νέα υψηλά", οι τεράστιες υπεραξίες που βγήκαν στο διάστημα 28/9 έως 14/10 κάτι η διάθεση για να διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών έφεραν το αποτέλεσμα της Παρασκευής. Στο σχετικό σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου αναφέρονται ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες και παρασκήνιο γύρω από τα όσα συνέβησαν στις 16/10 από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης.

Άλλωστε η ανάγκη για διόρθωση συνέπεσε με τα σενάρια που από νωρίς την Παρασκευή ήθελαν την Alpha Bank να προχωρά άμεσα σε ανακοίνωση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με την σχετική ανακοίνωση αργά το βράδι της Παρασκευής να επιβεβαιώνει τη φημολογία. Σε αυτή …την ευαίσθητη συγκυρία ήρθε χθες η ανακοίνωση των μεγεθών της Bank Of America και της General Motors για να «δέσει» το πτωτικό σενάριο.

Κατά συνέπεια ακολουθούμε τη διόρθωση όσο μας τραβήξει χαμηλότερα και αναμένουμε πιθανές ενδείξεις αναστροφής του κλίματος, της τάσης από χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Ταυτόχρονα αποτελεί κοινή πεποίθηση πως το ΧΑ μετά από το ταχύτατο και βίαιο ράλι πατούσε νέες κορυφές και κρίσιμες αντιστάσεις. Πάντως, όπως παραδέχονταν άλλα στελέχη της αγοράς το κλίμα ούτως ή άλλως έχει διαταραχθεί, οι ισορροπίες έχουν γίνει εξαιρετικά λεπτές και θα φανεί άμεσα ποιες θα είναι πράγματι οι συγκεκριμένες ενέργειες του νέου οικονομικού επιτελείου και πως θα αντιδράσουν οι ξένοι, κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι και πιο… κερδοσκόποι διαχειριστές.

Το γεγονός, ότι ο Ftse20 σώθηκε στο… τσακ, από τεχνικής πλευράς μπορεί να αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη για μία διαφορετική συνέχεια. Ενδέχεται όμως να ήταν μία ανάπαυλα…. μέχρις ότου αποσαφηνισθούν οι προθέσεις της κυβέρνησης. Που εν προκειμένω εάν δεν ικανοποιούν τους βραχυπρόθεσμους παίκτες θα συνεχίσουν να αδειάζουν κερδοφόρες μετοχικές θέσεις τους.


---Όπως αναφέρει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Γεγονός είναι πάντως ότι ο τραπεζικός κλάδος έφθασε να διαπραγµατεύεται 1,5 φορά την καθαρή θέση και σχεδόν 2,1 φορές τα καθαρά ίδια κεφάλαια. Η αγορά έχει αρχίσει να προεξοφλεί ανάπτυξη και µάλιστα σηµαντική για το 2010 µε εκκρεµότητες ωστόσο που αφορούν τις αυξήσεις κεφαλαίου, τα Βαλκάνια και ενδεχοµένως την φορολογία της επόµενης χρήσης.

Η αίσθηση του «πολύ γρήγορα, πολύ ψηλά» ισχύει αυτή την στιγµή για τον τραπεζικό κλάδο και ενδεχοµένως να αποτελεί τον υπ’ αριθµόν ένα κίνδυνο γυρίσµατος της αγοράς αφού στο «δέσιµο των τιµών» δεν υπάρχει ενδιάµεση διόρθωση που θα έβγαζε έξω τα χαρτοφυλάκια µε βραχυπρόθεσµη οπτική.

Στις υπόλοιπες εταιρίες παρατηρείται µια πιο οµαλή προσαρµογή των αποδόσεων µε τα επίπεδα και τις αποτιµήσεις της αγοράς ενώ στην µικρή κεφαλαιοποίηση η υστέρηση των αποδόσεων είναι ακόµα πιο εµφανής σε βαθµό που να εντοπίζονται ακραίες στρεβλώσεις σε όρους συγκριτικών αποτιµήσεων.

Υπό την αίρεση της βελτίωσης της συναλλακτικής δραστηριότητας η προσέγγιση της αγοράς σε ψυχολογικά επίπεδα όπως οι 3.000 µονάδες και η κατοχύρωση κερδών που πραγµατοποιείται σε
δεικτοβαρείς τίτλους θα µπορούσε να µετατοπίσει το ενδιαφέρον σε µεσαίες και µικρές
κεφαλαιοποιήσεις
.

Αρκεί να βρεθεί «ο ηγέτης» το χαρτί δηλαδή που θα δώσει το σύνθηµα λόγω αποδόσεων ή/και σεναρίων για προσέλκυση ρευστότητας και το οποίο θα κινηθεί ακόµα και κόντρα στο ρεύµα σε πτωτικές συνεδριάσεις. Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει η αγορά, επεκτείνοντας το ράλι στον κλάδο, στους δείκτες, σε όλο το φάσµα των µικρών αποτιµήσεων.

Ένα πλήρες ανοδικό κύµα δεν τελειώνει αν δεν επεκταθεί η άνοδος και στις πιο αµφιλεγόµενες εταιρίες όσο αδύναµες και αν είναι από πλευράς µεγεθών ενώ η επενδυτική λιανική αρέσκεται να κινείται σε µετοχές του φράγκου όπου το πλήθος των µετοχών δίνει µια αίσθηση «πλούσιου χαρτοφυλακίου». Αρκεί να βρεθεί ο ηγέτης.

Τεχνικά ο Γενικός ?είκτης έφθασε πολύ κοντά στο ψυχολογικό όριο που θέτουν οι 3.000 µονάδες τερµατίζοντας την κίνηση του στις 2.932 µονάδες που είναι και το υψηλό τρέχοντος
έτους. Όλοι οι τεχνικοί δείκτες βρίσκονται σε υπερτιµηµένες ζώνες τιµών, φθάνοντας κάποια στιγµή και σε τοπική υπερβολή, ακόµα και σε εβδοµαδιαία διαγράµµατα.

Ακόµα τα σήµατα αγορών διατηρούνται και η βασική στήριξη που ορίζεται από την πλαγιοανοδική γραµµή έχει µετατοπιστεί στις 2.630 µονάδες. Από ότι φαίνεται οι 3.000 µονάδες θα απαιτήσουν κάποιο σχηµατισµό για να κατακτηθούν αφού η αγορά στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδοµάδας έδειξε περισσότερο διατεθειµένη να αποφορτίσει την υπεραγορασµένη εικόνα παρά να κινηθεί ανοδικά.

Με την διόρθωση λοιπόν να έχει τον πρώτο λόγο στα σενάρια κίνησης της επόµενης εβδοµάδας εκτιµούµε ότι ο τρόπος µε τον οποίο η αγορά θα αποφορτίσει την εικόνα της ανόδου θα δώσει περισσότερες πληροφορίες για την συνέχεια.

Βασική ένδειξη θα αποτελέσει ο συναλλακτικός όγκος ο οποίος σε καµιά περίπτωση -και για όσο οι τζίροι κινούνται πάνω από τα 300 εκ. ευρώ- δεν δείχνει να έχει κορεστεί σε επίπεδο προσφοράς. Σηµείο αναφοράς οι 2.630 µονάδες οπού το ανοδικό σενάριο θα τεθεί σε αµφισβήτηση και διάσπαση της περιοχή αυτής ενδεχοµένως να σηµάνει και την αποχώρηση
γρήγορων παικτών από την αγορά.

?στόσο αυτό παραµένει επί του παρόντος µια ακραία εκδοχή διόρθωσης που θα απαιτήσει ανάλογη εικόνα και στις διεθνείς αγορές και ένα µίγµα περισσότερων απαισιόδοξων ειδήσεων.

Το ζητούµενο της επόµενης εβδοµάδας ανεξάρτητα από την τάση είναι τα αντανακλαστικά των µικρών χαρτιών και αν η ρευστότητα που κατοχυρώνεται αναζητήσει την τύχη της σε µικρότερες αλλά πιο ευέλικτες ιδέες".

---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.830,01 μονάδες, με εβδομαδιαία άνοδο 2,79%, με αποτέλεσμα τα κέρδη από την αρχή του χρόνου να ενισχυθούν στο 58,41%. Ο FTSE 20 σημείωσε άνοδο 3,47%, ο Mid 40 ενισχύθηκε κατά 1,89%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 1,68% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, τα σημαντικότερα κέρδη εμφάνισε ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών με άνοδο 8,25%, των Τραπεζών ενισχύθηκε κατά 4,91% ενώ σημαντικά κέρδη εμφάνισε επίσης ο κλάδος των Τροφίμων & Ποτών (3,5%).

Αντίθετα, με απώλειες έκλεισε την εβδομάδα μεταξύ άλλων οι κλάδοι των Μέσων Ενημέρωσης κατά 5,02%, των Ασφαλειών (-2,86%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (-2,58%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Προοδευτική (ΚΟ) ( 43,33%), Πραξιτέλειο(40,79%), Eurobrokers (34,15%),Βωβός Μπάμπης (25,10%), Δομική Κρήτης(22,14%), CPI (21,88%), Ζήνων(21,65%), Ridenco (21,21%), Κleeman Hellas (20,26%) και Oπτοηλεκτρονικές Τεχν. (17,28%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ατλάντικ (-17,89%), Ιντεάλ Όμιλος (-8,49%), Επίλεκτος (-8,33%), Cyclon (-7,77%), Unibios (-7,69%), Χατζηιωάννου (-7,69%), Intrakat (-7,41%), Παρνασσός (-7,36%), Λιβάνη (-6,41%) και Μινωικές Γραμμές (-5,94%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v