Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημάδια “ζωής” και ... πέραν του 20αρη

Απέτυχε η προσπάθεια του ΓΔ να αφήσει πίσω του το ψυχολογικό “οχυρό” των 2900. Κέρδη για Alpha (2,99%), Πειραιώς (2,47%). Διευρύνθηκε η κατανομή του τζίρου και σε μικρομεσαία. Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων.

Και η τρίτη προσπάθεια του Δείκτη να αφήσει πίσω του το ψυχολογικό “οχυρό” των 2900 μονάδων απέτυχε, όπως απέτυχε και η καταγραφή νέου υψηλού 13 μηνών.

Συνεχίζονται οι επιθετικές τοποθετήσεις των ξένων funds σε Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους και ακολουθούνται έστω και σε σχετική απόσταση από εγχώριους διαχειριστές που δεν θέλουν να χάσουν και αυτό το ανοδικό κύμα.

Ηπιότερες οι τοποθετήσεις στους υπόλοιπους τίτλους του 20αρη, ελάχιστες και στις περισσότερες περιπτώσεις αναγνωριστικές οι κινήσεις από την μέση και χαμηλότερα με τις θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο να πρωτοστατούν στα “τεστ ανίχνευσης διαθέσεων”, κάτι που πήρε έκταση προς το τέλος της συνεδρίασης.

Είναι γεγονός ότι κάποια χαρτοφυλάκια “βαρέθηκαν να κυνηγούν” τους Τραπεζικούς τίτλους και αποφάσισαν να “ασχοληθούν” με μετοχές σαφώς μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων, όμως αυτό για να πείσει ότι δεν είναι απλά ένα “πυροτέχνημα” μέσα στην γενικότερη αισιοδοξία, πρέπει να επιδείξει συνέχεια και συνέπεια.

Κάποιες ελπίδες δίνει και η κατανομή του σημερινού τζίρου, όπου ο 20αρης μετά από καιρό έπεσε κάτω από το 80% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών (79%), το 10% στον 40αρη και περίπου το 11% του τζίρου “απασχόλησε” το υπόλοιπο κομμάτι του ταμπλό.

Για μία ακόμα συνεδρίαση στον 20αρη υπερίσχυσε το “πράσινο”, καθώς με απώλειες έκλεισαν μόνο οι Coca-Cola (-1,06%), Τιτάν (-1,73%) και Εθνική Τράπεζα (-0,04%). Αμετάβλητος ο τίτλος του ΤΤ.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για την Βιοχάλκο (+4,65%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ακολούθησαν οι Alpha Bank, Eurobank, Motor Oil, Αγροτική Τράπεζα, Τράπεζα Κύπρου, Τράπεζα Πειραιώς.

Αξιοσημείωτα κέρδη για Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, MPB και θετική μεταβολή για ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, Intralot, MIG.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά ανιχνεύοντας τις παρυφές των 2900 μονάδων (2899,88 στις 10.34), σημαντική υποχώρηση και αρνητικό πρόσημο έως τις 2860,76 μονάδες (11.21), νέα δυναμικότερη προσπάθεια μέχρι τις 2915,42 μονάδες (15.10) και τελικό κλείσιμο στις 2892,82 μονάδες με κέρδη 0,98% και ικανοποιητικό τζίρος στα 292 εκατ. από τα οποία τα 38,7 αφορούσαν “πακέτα”.

Καλή η τελική εικόνα με 118 ανοδικές μετοχές έναντι 91 πτωτικών και 13 τίτλοι με κέρδη από 7 έως 19,75%.

Μεταξύ των θετικών πρωταγωνιστών ημέρας και οι Νεώριο Σύρου, Ελβάλ, Χαλκόρ, Ιμπέριο, ΕΤΕΜ, Χατζηιωάννου, Κτήμα Λαζαρίδη, Ικτίνος, Ελληνικα Καλώδια, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, InfoQuest κ.λ.π.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η εξαιρετικά φτωχή εγχώρια ειδησεογραφία, όσον αφορά το μέτωπο πιθανών εξαγορών ή συγχωνεύσεων, διατηρεί τον πρώτο λόγο στο διεθνές κλίμα, όπου σύμφωνα με την “ατζέντα” της Solidus Sec., μεταξύ άλλων, αύριο ανακοινώνουν αποτελέσματα γ΄ τριμήνου και οι Boeing, US Bancop, Altria, Wells Fargo, STM, Ebay, Fiat, Iberdrola.

Είναι γεγονός ότι η αισιοδοξία στις Αγορές κυριαρχεί και οι προσδοκίες έχουν ανεβάσει τον πήχη πολύ ψηλά. Αυτό ίσως είναι ένα σημαντικό “crash test”, γιατί σε αρκετές περιπτώσεις εταιρειών τα αποτελέσματα αν και είναι καλύτερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, τυγχάνουν σχετικά αδιάφορης υποδοχής από την Αγορά που περίμενε … κάτι περισσότερο (!)

Πόσο λοιπόν οι τρέχουσες αποτιμήσεις έχουν προεξοφλήσει και τα πλέον αισιόδοξα σενάρια;

Σε αυτό το ερώτημα θα κληθούν να απαντήσουν οι Αγορές, προκειμένου να φανεί αν η πλαγιοανοδική κίνηση θα επιδείξει την ίδια διατηρησιμότητα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

Από την άλλη ο δείκτης φόβου των Αγορών (VIX) βρίσκεται σε χαμηλά 13 μηνών και αυτό από μόνο του δημιουργεί “buy signal”, υποστηρίζουν οι υπέρμετρα αισιόδοξοι. Η ρευστότητα μοιάζει άφθονη, τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών ικανοποιητικά και η όρεξη για ρίσκο κινείται αντιστρόφως ανάλογα των αποτιμήσεων.

Τα νέα υψηλά έτους στις ΗΠΑ και τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα του τεχνολογικού κλάδου ενδέχεται να λειτουργήσουν θετικά στην επενδυτική ψυχολογία επεκτείνοντας το χθεσινό ράλι υψηλότερα των 2900 μονάδων, υποστηρίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, σε πρώτο πλάνο θα παραμείνουν οι μετοχές του Τραπεζικού κλάδου οι οποίες συγκεντρώνουν σταθερά το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών καθώς εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε πολύ κοντινά επίπεδα με τα πρόσφατα υψηλά τους, αυξάνοντας το ενδεχόμενο κάποιας διόρθωσης.

Η αίσθηση διόρθωσης που υπάρχει στον Τραπεζικό κλάδο μας κάνει πιο επιφυλακτικούς σε ότι αφορά τις τοποθετήσεις στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Ωστόσο η αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, της διακύμανσης των μετοχών και των αποκλίσεων σε αποδόσεις και αποτιμήσεις δημιουργεί ευκαιρίες βραχυπρόθεσμων κινήσεων σε τίτλους που είτε έχουν μείνει πίσω είτε σε τοπικές υπερβολές τεχνικής φύσεως.

Η ΑΧΕ διατηρεί την θετική άποψη για ΔΕΗ, ΟΤΕ, Intralot.

Εικόνα ιδιαίτερης αισιοδοξίας δίνει το χρηματιστηριακό ταμπλό σύμφωνα με τον Εμ. Βάρσο. Ο πρόεδρος της Merit ΑΧΕΠΕΥ θεωρεί ότι η Αγορά ικανοποιήθηκε από τις προγραμματικές δηλώσεις και τις πρώτες “φωτογραφίες” διακυβέρνησης.

Κατά τον κ. Βάρσο είναι προφανές ότι οι Τράπεζες θα επιχειρήσουν “διαφυγή” από τις προνομιούχες μετοχές που κατέχει το Δημόσιο, ενώ οι περισσότεροι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι διαπραγματεύονται πολύ κοντά στην “δίκαιη” αξία τους. Αντίθετα θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι έχουν υστερήσει άλλοι τίτλοι του 20αρη, όπως ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

Επίσης σύμφωνα με τον πρόεδρο της Merit η “ποιότητα” των χαρτοφυλακίων που δραστηριοποιείται στην παρούσα φάση στην Σοφοκλέους πιθανότατα “απαγορεύει” την ενασχόληση με την μικρή κεφαλαιοποίηση και αυτό σε συνδυασμό με την μικρή παρουσία “κωδικών λιανικής” δίνει την εικόνα παρατεταμένης αδράνειας.

Τα ξένα χαρτοφυλάκια εκτός από θεμελιώδη ενδιαφέρονται και για την συναλλακτική δραστηριότητα (κάτι που επιτρέπει την ευκολία εισόδου αλλά και εξόδου) και βέβαια η συντριπτική πλειονότητα των τίτλων μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης επιμένουν να “υποσιτίζονται” συναλλακτικά (!)

Οι Αγορές έχουν “ξεχάσει” τα άσχημα μακροοικονομικά νέα και έχουν ανεβάσει τον πήχη ψηλά, σύμφωνα με τον Αντώνη Χριστοφίδη. Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της ΑΤΕ Sec. θεωρεί ότι το όλο θετικό πνεύμα πηγάζει από το εξωτερικό και από τα αποτελέσματα των εισηγμένων στην Wall Street.

Η “μεγάλη” Αγορά στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού δεν δείχνει να κάνει πίσω και έτσι “τραβάει” ψηλότερα και τις υπόλοιπες Αγορές, ενώ η Σοφοκλέους έχει προεξοφλήσει θετικά τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου των Τραπεζών.

Ο κ. Χριστοφίδης δεν αποκλείει ένα αξιοπρόσεκτο “profit taking” μόλις ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (367700 Alpha Bank, 21100 Eurobank, 21700 Forthnet, 442100 MPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Βank (1698), Εθνική (2274), Πειραιώς (2159), ΔΕΗ (3186), MPB (5072), MIG (1178), Ταχ. Ταμιευτήριο (334), Eurobank (1606), Μυτιληναίος (227), ΟΤΕ (1894), Κύπρου (857), ΓΕΚ (181), Intralot (246), Ιντρακόμ (294), ΟΠΑΠ (691), Αγροτική (1304), ΕΧΑΕ (381), Μέτκα (102), Βιοχάλκο (194).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α., στην συνεδρίαση της 20/10/2009 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Αγροτική 20000 τεμ., Εθνική 23658 τεμ., Βιοτέρ 20000 τεμ., Πειραιώς 50000 τεμ.

Επίσης το κυριότερο κλείσιμο θέσεων ανοιχτής πώλησης σε: Αγροτική 20000 τεμ., Εθνική 10369 τεμ., Alpha Bank 145012 τεμ., Κύπρου 47769 τεμ.

Επίσης σύμφωνα με το Αρθρο 4 της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η εταιρεία Goldman Sachs International, με την από 19/10/2009 επιστολή της προς το Χ.Α., γνωστοποιεί ότι κατείχε την 19η Οκτωβρίου 2009 καθαρή ανοικτή θέση στην εκδότρια ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ σε ποσοστό 0,102% του συνολικού μετοχικού της κεφαλαίου. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 343.189 μετοχές της εκδότριας ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v