Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενθαρρυντικές ενδείξεις στη Σοφοκλέους

Η αντίδραση μη τραπεζικών μετοχών, η δημιουργία κλίματος στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση αλλά και η κατοχύρωση των €26 από την ΕΤΕ αποτελούν θετικά σημάδια στο ΧΑ. Τι σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Περισσότερο σαν κίνηση τεχνικής αντίδρασης στην προηγηθείσα διόρθωση παρά σαν απαρχή ενός νέου ανοδικού κυματισμού εξέλαβαν διορατικοί παίκτες την κατά 0,96% άνοδο της Παρασκευής.

Τόσο τα ΄΄κλεισίματα΄΄ των βασικών δεικτών όσο η διακύμανση συγκεκριμένων μετοχών σε συνδυασμό με τις μάλλον μέτριες συναλλαγές συνηγορούν περισσότερο υπέρ της πρώτης εκτίμησης.

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός και μόνο της αντίδρασης-έστω και με την…αρωγή των ξένων χρηματιστηρίων- θα πρέπει να εκτιμηθεί θετικά. Αφ΄ενός ο FΤ 20 δεν υποχώρησε χαμηλότερα των 1.500 θέτοντας σε δοκιμασία τις 1.490 μονάδες, πόσω μάλλον τις τιμές ΚΜΟ20 ημερών αφ΄ετέρου η αντίδραση κυρίως των τραπεζικών μετοχών απομακρύνουν το σενάριο μίας σημαντικής διόρθωσης στη συνέχεια.

Ετσι όμως κερδίζεται χρόνος και επενδυτικές θέσεις με ζητούμενο να βγει ο Οκτώβριος ένας μήνας εξαιρετικά ΄΄πονηρός΄΄ για τις αγορές, προχωρώντας με σταθερότερο βηματισμό προς τον Νοέμβριο. Ο εντέκατος μήνας είναι ΄΄μήνας ανακοινώσεων΄΄ με τις τράπεζες να έχουν τον πρώτο λόγο και την Εθνική να δίνει το στίγμα προς τις 23 του μήνα.

Επίσης ήταν ενθαρρυντικό, πως μετά από την κλίση του FΤ 20 προς τις 1.503 μονάδες (στις 22/10) ο 20άρης αντέδρασε στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση με μέτριες όμως συναλλαγές.

Ωστόσο από την συνεδρίαση της 23/10 κρατάμε την έστω και τεχνικής μορφής αντίδραση των τραπεζών (με τον Δ.ΤΡ κοντά στις 3.850 μον. και πάλι) με την Εθνική να κατοχυρώνει τα 26,1-26,2 ευρώ κυρίως όμως τις Eurobank, Alpha Bank να ηγούνται της όλης προσπάθειας,

Κρατάμε ακόμη τη μόχλευση σε τραπεζικές μετοχές από την ΄΄δεύτερη ομάδα΄΄ (Γενική Τράπεζα, Proton ) όπου κατά γενική εκτίμηση δραστηριοποιούνται σχήματα ισχυρών ιδιωτικών επενδυτικών συμφερόντων, την συνολικότερη αντίδραση μη τραπεζικών μετοχών του FΤ 20 (Coca Cola 3E, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Intralot κ.α. ).

Επίσης κρατάμε το ενδιαφέρον για μετοχές από κλάδους ΄΄υγείας΄΄, ΄΄μεταλλουργικών΄΄, ΄΄τηλεπικοινωνιών΄΄ κ.α που ενισχύουν την εκτίμηση για διάχυση του ενδιαφέροντος-ρευστότητας σε τίτλους εταιρειών αυτών των κατηγοριών.

Τάση, που βέβαια συνάδει με την διεθνή προσπάθεια επενδυτικών κεφαλαίων να… διαχυθούν και προς μη τραπεζικούς κλάδους, εστιάζοντας στον ρυθμό ανάπτυξης και τα οικονομικά μεγέθη.

Τέλος κρατάμε τη συνέχεια στην προσπάθεια δημιουργίας κλίματος σε ένα –έστω –μέρος της μεσαίας-χαμηλότερης αποτίμησης.

Με το SC 80 σταθερά πάνω από τις 505-510 μονάδες η προσπάθεια αυτή μπορεί να έχει τύχη και συνέχεια με την προυπόθεση πως δεν θα κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις οι διεθνείς αγορές τις συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον μένει να κυλήσουν χωρίς νέες δοκιμασίες οι τελευταίες συνεδριάσεις του Οκτωβρίου ούτως ώστε από καλύτερη θέση να ξεκινήσει ο Νοέμβριος. Μήνας που κατά την εκτίμηση διορατικών παραγόντων μπορεί να κάνει την θετική διαφορά.

-------------------------------------------------

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης αύξησε τη μεταβλητότητά του, η συχνή εναλλαγή στα πρόσημα του Γενικού Δείκτη μεγάλωσε το ενδοσυνεδριακό εύρος κίνησης με μειωμένες ωστόσο συναλλαγές δείγμα επιφυλακτικότητας σε επίπεδο δεικτοβαρών μετοχών καθώς και τεχνικά οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται σε βραχυπρόθεσμα υπερτιμημένα επίπεδα, επισημαίνει ο Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Από την άλλη πλευρά η διόρθωση της αγοράς γίνεται με μετριοπαθή τρόπο τηρουμένων των καταγεγραμμένων αποδόσεων από την αρχή και από τα χαμηλά έτους δίνοντας την εντύπωση ότι ακόμα οι αγοραστές διατηρούν διακριτικά τον έλεγχο της κατάστασης επεμβαίνοντας σε κομβικά επίπεδα τιμών.

Η διόρθωση παραμένει στο πρόγραμμα ωστόσο η αγορά καλείται να απαντήσει στο ερώτημα βιωσιμότητας και επέκτασης της ανόδου των μικρών χαρτιών στοιχείο το οποίο θα διατηρήσει ακμαίο το ενδιαφέρον για αγορές και την προσέλκυση νέας ρευστότητας.

Σημείο αναφοράς θα αποτελέσει και ο συναλλακτικός όγκος ο οποίος θα δώσει και το στίγμα περιορισμού της προσφοράς η οποία ακόμα δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι αμελητέα σε επίπεδο δεικτοβαρών τίτλων.

Σημεία στήριξης οι 2.790 και εν συνεχεία οι 2.660 μονάδες περιοχή από την οποία διέρχεται η μεσοπρόθεσμη πλαγιοανοδική στήριξη τιμών στο Γενικό Δείκτη.

---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.838,13 μονάδες, με εβδομαδιαία άνοδο 0,29%, με αποτέλεσμα τα κέρδη από την αρχή του χρόνου να ενισχυθούν στο 58,86%. Ο FTSE 20 σημείωσε άνοδο 0,18%, ο Mid 40 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,01%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 2,25% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, τα σημαντικότερα κέρδη εμφάνισε ο κλάδος των Βιομηχανικών Προιόντων & Υπηρεσιών με άνοδο 3,59%, των Τηλεπικοινωνιών ενισχύθηκε κατά 2,52% ενώ σημαντικά κέρδη εμφάνισε επίσης ο κλάδος των Ασφαλειών (1,76%).

Αντίθετα, με απώλειες έκλεισαν την εβδομάδα μεταξύ άλλων οι κλάδοι των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών κατά 4,57%, των Μέσων Ενημέρωσης (-4,18%) και των Κατασκευών & Υλικών (-3,88%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Νεώριον (ΚΟ) ( 51,22%), Μαίλλης(32,26%), Ελβάλ (23,43%), Eurobrokers (20%), Medicon (17,91%), Ικτίνος Ελλάς (17,57%), Χατζηιωάννου (14,58%), Proton Επενδυτική (14,05%), Παίρης Πλαστικών (12,94%) και Περσεύς (12,24%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Πραξιτέλειο (-25,23%), Οπτοηλεκτρονικές Τεχν. (-23,51%), Audiovisual (-10,34%), Προοδευτική (-9,30%), Κλωνατέξ (κο) (-9,09%), Crown Hellas can (-8,62%), Interinvest (-8,55%), Τιτάν (κο) (-7,48%), Μινωικές Γραμμές (-7,14%), Βωβός Μπάμπης (-6,86%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v