Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χαμηλό βαρομετρικό και αποτελέσματα

Μείγμα αποτελεσμάτων, πωλητών, ειδήσεων αλλά και ενδεχόμενης αντίδρασης κρατούν το ΧΑ σε πορεία αντίθετη από αυτή της Wall και των ευρωαγορών. Ενδιαφέρον και στα αποτελέσματα τριμήνου, των εισηγμένων.

Πορεία αντίθετη από αυτή της Wall και των περισσότερων ευρωπαϊκών αγορών ακολουθεί το ΧΑ.

Σε νέο υψηλό 13 μηνών διαμορφώνεται ο Dow επιβεβαιώνοντας την τεχνικότητα του πιο γνωστού ίσως χρηματιστηριακού δείκτη και της σπουδής, που εξακολουθούν να δείχνει το αμερικανικό Σύστημα στην έξωθεν χρηματιστηριακή καλή μαρτυρία. Εγχείρημα, που κατά την εκτίμηση ορισμένων αναλυτών σχετίζεται και με την επίσκεψη του προέδρου τους στην Κίνα, σε μία προσπάθεια να διαμορφωθεί μία νέα σχέση του γουάν με το…αδύναμο δολάριο.

Στα καθ΄ ημάς, ανακουφιστικά εκτιμάται πως θα λειτουργήσει για την αγορά η αναστολή των κινητοποιήσεων των λιμενεργατών με δεσμεύσεις Γ. Ανωμερίτη, ενώ το ΧΑ κινείται στον ρυθμό των αποτελεσμάτων τριμήνου υποαποδίδοντας, όπως σημειώνει ο Χρ. Κίτσιος για2 συν 1 λόγους.

Το αποθαρρυντικό είναι, πως η τεχνικότητα της αγοράς έχει "χαλάσει" από την συνεδρίαση της Δευτέρας (για τους λίγο ως πολύ γνωστούς λόγους) και οι όποιες αντιδράσεις σημειώνονται στην αρχή των συνεδριάσεων αποτελούν "υποκύματα" ενός βραχυπρόθεσμου κυματισμού, που θα οδηγήσει σε δοκιμασία τον FTSE 20 χαμηλότερα των 1.400 μονάδων.

Στις 1.396 υπολογίζουν ορισμένοι παίκτες την πρώτη περιοχή ασθενούς στήριξης, εφ΄όσον συνεχιστεί η υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών με την Alpha Bank στα 11,60 και την Εθνική Τράπεζα στα 24,68 ευρώ.

Αρνητικό είναι και το διάγραμμα της Eurobank, που υποχώρησε 4,1% στα 10,45 ευρώ. Ο 20άρης διαμορφώνεται στις 1.411 μονάδες και πιθανόν θα δώσει ακόμη μερικές ανοδικές κινήσεις προτού "δοκιμάσει" τις 1.396 και χαμηλότερα τις 1.335 μονάδες.

Ωστόσο θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα το ενδεχόμενο αντίδρασης που θα έφερνε τον 20άρη υψηλότερα των 1.440-1.445 μονάδων αφού σε μία τέτοια περίπτωση θα είχε περιθώριο για ένα επιπλέον 1,5-3% υψηλότερα, παραμένοντας πάντα μέσα στον ίδιο βραχυπρόθεσμο σχηματισμό.

Με τις τράπεζες να βαραίνουν από πωλήσεις, και λόγω της επικείμενης α.μ.κ της Alpha Bank, μένει να συνεχιστεί η διαφοροποίηση ενός μέρους του…ταμπλώ, που κινείται και στον ρυθμό των αποτελεσμάτων τριμήνου.

Νωρίτερα η Frigoglass ανακοίνωσε τα δικά της μεγέθη (πτώση 82,9% στα κέρδη), ενώ η αγορά αναμένει με εύλογο ενδιαφέρον αργότερα τους Μυτιληναίο, Μετκα και Motor Oil να δημοσιοποιήσουν τα δικά τους. Στα 11,95 ευρώ η μετοχή της Motor Oil, στα 5,99 ευρώ του Μυτιληναίου με αρκετές συναλλαγές προεξόφλησης τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Στον ευρύτερο οικονομικό περίγυρο, που μένει να φανεί εάν και πως μπορεί να αποτυπωθεί και χρηματιστηριακά ξεχωρίζουν η υπαγωγή της Ελλάδας στο άρθρο 104, από την Κομισιόν και η αποχώρηση του Pauqet από την Credit Agricole με τον γαλλικό όμιλο να ανακοινώνει υποχώρηση 21% στα καθαρά κέρδη τριμήνου και να οδηγείται εκ των πραγμάτων σε ριζική αναδιάρθρωση δομής, πολιτικής και στρατηγικής από το…Παρίσι μέχρι την…Αθήνα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v