Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Frigoglass: Πτώση 82,8% στα κέρδη 9μήνου

Πτώση της τάξης του 82,8% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της Frigoglass στο 9μηνο και διαμορφώθηκαν στα 6,51 εκατ. ευρώ, από 37,922 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Frigoglass: Πτώση 82,8% στα κέρδη 9μήνου
Πτώση της τάξης του 82,8% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της Frigoglass στο 9μηνο και διαμορφώθηκαν στα 6,51 εκατ. ευρώ, από 37,922 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Οι πωλήσεις της εταιρείας μειώθηκαν κατά 41,9% στα 246,191 εκατ. ευρώ, από 423,651 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη κατέγραψαν πτώση της τάξης του 66,8% στα 22,235 εκατ. ευρώ, από 67 εκατ. ευρώ.

Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 40,378 εκατ. ευρώ, από 85,742 εκατ. ευρώ πέρυσι, μειωμένα κατά 52,9%.

Ο κύριος Πέτρος Διαμαντίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Frigoglass, σχολίασε:

«Οι αντίξοες οικονομικές συνθήκες συνέχισαν να επηρεάζουν την Frigoglass κατά την διάρκεια του τρίτου τριμήνου, σε μικρότερο όμως βαθμό, δεδομένης της βελτίωσης των πωλήσεων σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα του έτους. Είμαστε ικανοποιημένοι με τα οφέλη της αυστηρής διαχείρισης του κόστους, που ήταν εμφανέστερα στην διάρκεια του τρίτου τριμήνου, έχοντας ως αποτέλεσμα την αύξηση του λειτουργικού κέρδους σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η αποτελεσματική διαχείριση των στοιχείων κόστους, η ευρεία γεωγραφική μας διασπορά καθώς και η διαρκής θετική πορεία της υαλουργίας στη Νιγηρία ήταν οι παράγοντες που συνέβαλαν στο να εξισορροπηθεί, μερικώς, η αδυναμία των Ευρωπαϊκών αγορών.

Καθώς προχωρούμε στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, αναμένουμε βελτίωση της ζήτησης των πελατών μας, κυρίως από τις αναπτυσσόμενες αγορές της Αφρικής και της Ασίας. Επίπρόσθετα, η θετικότερη τάση του τρίτου τριμήνου, παράλληλα με την αναμενόμενη μείωση των αποθεμάτων θα συμβάλουν σε υψηλότερες ταμειακές ροές καθώς και σε βελτιωμένη κεφαλαιακή δομή στο σύνολο του έτους, θέτοντας τα θεμέλια για να εκμεταλλευθούμε στον μέλλον τις προοπτικές του κλάδου μας.»

*** Επιχειρηματικές προοπτικές

"Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος μιας από τις πλέον αντίξοες οικονομικά χρονιές, είναι εμφανές ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει ιδιαίτερα εύθραυστη", αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας. "Παρόλο που υπάρχουν ενδείξεις ότι ο βιομηχανικός κύκλος έφθασε στο χαμηλότερο σημείο, το παγκόσμιο ποσοστό ανεργίας συνεχίζει να αυξάνεται, επιδρώντας αρνητικά στην υποκείμενη ζήτηση των προϊόντων των πελατών μας", σημειώνεται.

"Προκειμένου να εξισορροπήσουν τις αντίξοες αυτές συνθήκες, οι πελάτες μας εφάρμοσαν προγράμματα διατήρησης ρευστότητας μειώνωντας τις κεφαλαιακές τους δαπάνες, κυρίως στις σημαντικές για εμάς αγορές της Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης. Ωστόσο, η καλύτερη πορεία που σημειώθηκε κατά την διάρκεια του τρίτου τρίμηνου οφείλεται κυρίως στις αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας καθώς και σε ορισμένες Ευρωπαϊκές αγορές".

"Προχωρώντας στο τέταρτο τρίμηνο, αναμένουμε η ανάπτυξη από την Ασία να συνεχιστεί καθώς και η βελτίωση της τάσης στην Αφρική, παράλληλα με την καλή πορεία του κλάδου Νιγηρίας".

"Τα αποτελέσματα της συνεχούς προσπάθειάς βελτίωσης τους κεφαλαίου κίνησης, παράλληλα με τις πρωτοβουλίες αύξησης της αποδοτικότητας, επιταχύνθηκαν στην διάρκεια του τρίτου τριμήνου και αναμένεται να συνεχίσουν και στο σύνολο του έτους. Η αυστηρή διαχείριση των κεφαλαικών δαπανών σε συνδυασμό με τους ανωτέρω παράγοντες μας δίνουν την πεποίθηση ότι θα έχουμε θετικές ταμειακές ροές στο σύνολο του έτους, ενώ παράλληλα θα μειωθεί περαιτέρω το επίπεδο του καθαρού δανεισμού".

"Είναι νωρίς για να θεωρήσουμε ότι οι παρούσες συνθήκες είναι αντιπροσωπευτικές μιας υποκείμενης αλλαγής του επιχειρηματικού κύκλου, αλλά πιστεύουμε ότι ο παγκόσμιος κλάδος ποτών έχει θετικές προοπτικές. Οι λύσεις επαγγελματικής ψύξης της Frigoglass αποδεδειγμένα παρέχουν συγκριτικό πλεονέκτημα στους πελάτες μας δεδομένης της απαράμιλλης υποδομής, των καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών μας και της παγκόσμιας παρουσίας μας", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Αντίστοιχα των προβλέψεών της χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου της Frigoglass η HSBC, επισημαίνοντας ότι αν και διάφορες δραστηριότητες βελτιώθηκαν, τα κέρδη παραμένουν «υπό πίεση» και ότι η ανάκαμψη θα αποδειχθεί μακρά και κουραστική διαδικασία γεμάτη κινδύνους.


Η HSBC έχει θέσει σύσταση Underweight και τιμή στόχο τα 7,5 ευρώ για τη Frigoglass. Παρά, όπως λέει, το ηγετικό της franchise και τη θέση της στην αγορά, εκτιμά ότι η τρέχουσα αποτίμηση (η οποία εμφανίζει premium έναντι του παγκόσμιου κλάδου των εμφιαλωτών) αφήνει μικρά περιθώρια για λάθος εν μέσω κινδύνων που απειλούν την ανάκαμψη της κερδοφορίας.


Από την πλευρά της, η Eurobank-Securities αναφέρει στο πρωινό της report ότι αναμένει τις πωλήσεις για το 2009 να διαμορφωθούν στα 336,1 εκατ. ευρώ (-31,1%), τα EBITDA στα 51,8 εκατ. ευρώ (-39,4%) και τα κέρδη μετά από φόρους στα 6,8 εκατ. ευρώ (-65,1%). Εκτίμηση της χρηματιστηριακής είναι πως είναι πιθανό τα μεγέθη να είναι βελτιωμένα έναντι αυτών των προβλέψεων. προς το παρόν η τιμή στόχος βρίσκεται στα 8,30 ευρώ και η σύσταση σε market perform.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v