Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραφύλαγαν στο φίνις οι πωλητές

Ακριβείς στο ραντεβού τους οι πωλητές έδειξαν ότι ακόμα και σε συνεδριάσεις χαμηλού τζίρου, διατηρούν τον πρώτο λόγο, στέλνοντας το ΧΑ σε νέα χαμηλά διμήνου. Τι σχολιάζουν οι αναλυτές. Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων.

Μίλησαν στο φίνις οι πωλητές, σε νέα χαμηλά διμήνου ο Δείκτης (!)

Ακριβείς στο ραντεβού τους οι πωλητές έκαναν την εμφάνισή τους λίγο μετά τις 16.15 και έδειξαν ότι ακόμα και σε συνεδριάσεις χαμηλού τζίρου, μάλλον διατηρούν τον πρώτο λόγο, στέλνοντας τον Δείκτη σε νέα χαμηλά διμήνου (ας σημειωθεί ότι ο Δείκτης είχε να “δει” κλείσιμο χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2500 μονάδων από την συνεδρίαση της 14/9) και αρκετά κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Και βέβαια για να κερδίσουν τις εντυπώσεις δήλωσαν “παρόντες” και στον τίτλο της Εθνικής (έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και με απώλειες 2,54%), ενώ ίσως αξίζει αναφοράς ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. και μετά από πολλές συνεδριάσεις ο δανεισμός μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, χθες, πέρασε τα 5 εκατ. τεμάχια (5.037.077).

Το δικαίωμα της Alpha Bank (προτελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης) έκλεισε στα 0,72 ευρώ (-2,7%), διακινώντας 15601502 τεμ.

Σημαντικό κατέβασμα του τζίρου και ευμετάβλητο σκηνικό με τον Δείκτη να αλλάζει πρόσημα, ήταν τα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, ενώ τάσεις διόρθωσης παρατηρούνται στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, όπως και στο άνοιγμα της Wall Street.

Από εκεί και πέρα η γενικότερη εικόνα δεν άλλαξε την “γεύση” όσων παρακολούθησαν και την σημερινή συνεδρίαση, αφού οι Τράπεζες συνέχισαν να ανεβοκατεβαίνουν και οι υπόλοιπες μετοχές να κατεβοκατεβαίνουν (!)

Ακόμα και μέσα στον ίδιο τον 20αρη, η δυναμική των τίτλων είναι εντυπωσιακά διαφορετική.

Παραδείγματος χάρην, στον FTSE ανήκει ο τίτλος της Τράπεζας Κύπρου ο οποίος από την αρχή του χρόνου καταγράφει απόδοση μεγαλύτερη του 105%, στον ίδιο δείκτη ανήκουν και οι ΟΠΑΠ και ΟΤΕ οι οποίοι από τις 31/12/2008 σημειώνουν αρνητική μεταβολή (!)

Με περισσότερο “κόκκινο” το ταμπλό του 20αρη και οι μεγαλύτερες απώλειες για την MIG (-4,26% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας). Με απώλειες μεγαλύτερες του 3% οι Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, Τιτάν (και οι τρεις έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας) και του 2% οι Motor Oil, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς. Αξιοσημείωτες απώλειες για Αγροτική Τράπεζα, MPB, αρνητικό τελικό πρόσημο για ΟΠΑΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και αμετάβλητος ο τίτλος των Ελληνικών Πετρελαίων.

Αντίθετα με αξιοσημείωτα κέρδη μόνο η Τράπεζα Κύπρου (+1,29%) και με απλά θετική ημερήσια μεταβολή οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Alpha Bank, Coca-Cola, Intralot.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας στις 2545,64 μονάδες (10.30) για να ακολουθήσουν κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος και εναλλαγές προσήμων. Όμως μτά τις 13.40 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και επιταχυνόμενη πτώση, υποχώρησε μέχρι τις 2493,98 μονάδες (16.58) και έκλεισε τελικά στις 2497,15 μονάδες με απώλειες 1,26%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 200 εκατ. από τα οποία τα 14 αφορούσαν “πακέτα”.

Η τελική εικόνα με 37 ανοδικές και 166 πτωτικές μετοχές τα λέει όλα, ενώ 26 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 6 έως 18,46%.

Από τις μετοχές που θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι κατά κάποιο τρόπο τράβηξαν την προσοχή, ξεχώρισαν η Ιντεάλ (λόγω συνεχιζόμενης θετικής έκπληξης και στα αποτελέσματα εννεαμήνου) και ο Καρδασιλάρης που διακίνησε κάτι λιγότερο από το 5% του συνόλου των μετοχών του και υφιστάμενος ασφυκτική πίεση και επιθετικές ρευστοποιήσεις έκλεισε στα 0,53 ευρώ με απώλειες 18,46% και με ανεκτέλεστο πωλήσεων 79774 τεμ.

Εννοείται ότι όποιος αποτολμήσει να κάνει συγκρίσεις αποδόσεων από την αρχή του χρόνου, Τραπεζικού δείκτη (+75,22%) με FTSEM (+48,55%) και FTSES (+8,37%) ίσως περιπέσει σε βαθιά μελαγχολία για όσους συνεχίζουν να αποτελούν “θαυμαστές” της μεσαίας και πολύ περισσότερο της μικρής κεφαλαιοποίησης (!)

Σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου, η Αγορά θα προσπαθήσει να τιμολογήσει τα αποτελέσματα εννεαμήνου που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και την επίδραση των νέων Κυβερνητικών μέτρων για περιστολή κρατικών δαπανών, ρυθμίσεις χρεών και ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Δυστυχώς την ώρα που οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς “ψάχνουν” την νέα ρευστότητα και την πιθανή διάχυση του ενδιαφέροντος, ο ανακυκλούμενος τζίρος δείχνει να μειώνεται και ο συγκεντρωτισμός της μικτής αξίας συναλλαγών σε όλο και λιγότερες μετοχές να αυξάνεται (το 88% του τζίρου και σήμερα στον 20αρη).

Όσον αφορά τις διεθνείς Αγορές, η περίοδος βραχυπρόθεσμης “ξεκούρασης” στην οποία έχουν εισέλθει σε συνδυασμό με τα σημαντικά κέρδη από τα χαμηλά Μαρτίου, αν μη τι άλλο δημιουργεί κάποια πρώτα ερωτηματικά όσον αφορά το τι επιφυλάσσει η βραχυπρόθεσμη τάση και μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που εξετάζουν τις περιπτώσεις εναλλακτικών τοποθετήσεων στις Αγορές εμπορευμάτων και βέβαια στον χρυσό.

Σε κάθε περίπτωση οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να δείξουν αν η σχετική υποχώρηση από τα υψηλά είναι αποτέλεσμα κατοχύρωσης κερδών, ή “οσμή” ανάπαυλας της “bull market”.

Η διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου συνεχίζει να δείχνει υψηλή στο εξωτερικό, οπότε ίσως δεν είναι περίεργο ότι οι Αγορές κάνουν μια παύση για να αφομοιώσουν τα κέρδη τους.

Αντίθετα οι κατά συνείδηση απαισιόδοξοι αρκούνται στο να επισημάνουν ότι η θετική επίπτωση στα κέρδη των επιχειρήσεων προέκυψε από τις περικοπές των δαπανών και από τις συνεχείς απολύσεις εργαζομένων (cost cutting) και αυτό είναι φαινόμενο μάλλον μη επαναλαμβανόμενο. Όλοι “ποντάρουν” στην αύξηση της κατανάλωσης, όμως αυτό που συνεχίζει επιδεικτικά να αυξάνεται είναι μόνο η ανεργία (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Τις διεθνείς Αγορές και πιο συγκεκριμένα τις διαθέσεις του δείκτη DAX, προσπαθεί να ανιχνεύσει ο Απ. Μάνθος. Ο αναλυτής της Fortius Finance τονίζει ότι πολλά θα “παιχτούν” στην στήριξη των 5750 μονάδων η οποία αν αντέξει στην εξελισσόμενη διόρθωση θα αποτελέσει εφαλτήριο για αντεπίθεση του Δείκτη προς το ψυχολογικό όριο των 6000 μονάδων.

Όσον αφορά της εγχώρια Αγορά ο κ. Μάνθος εστιάζει την προσοχή του
στον “εγκαταλελειμμένο” FTSEM, του οποίου η τεχνική εικόνα δείχνει να έχει “κρεμάσει”. Αν ο εν λόγω δείκτης δώσει τρία κλεισίματα χαμηλότερα από την στήριξη των 2840 μονάδων, ανοίγει τον “νότιο” δρόμο προς τις 2641 μονάδες. Αντίθετα επιβεβαιωμένη επιστροφή του δείκτη υψηλότερα των 2900 μονάδων δημιουργεί προϋποθέσεις minimum κίνησης προς τις 3070 μονάδες.

Λόγω της διαφοροποίησης σε επίπεδο αποδόσεων κατά το προηγούμενο διάστημα η σταθεροποίηση της Αγοράς και ενδεχομένως η καλύτερη εικόνα από τις Αγορές του εξωτερικού φαντάζει ένα αρκετά πιθανό ενδεχόμενο το οποίο θα δώσει και το σήμα το οποίο αναμένουμε για την ολοκλήρωση του κύκλου διόρθωσης από τα φετινά υψηλά, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης. Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ υποστηρίζει ότι σε ενδεχόμενη απότομη διόρθωση θα ξεκινούσαμε τοποθετήσεις, ειδικά αν η Αγορά κινηθεί κάτω από την περιοχή των 2.500 μονάδων. Η τεχνική εικόνα οδεύει προς υπερβολή και η πλειοψηφική στάση της Αγοράς μετά από καιρό έχει γίνει αρκετά απαισιόδοξη. Ο χρόνος της αντιστροφής έχει ξεκινήσει (!)

Τα ξένα χαρτοφυλάκια πιέζουν την Αγορά και η βραχυπρόθεσμη τάση συνεχίζει να δείχνει πτωτική με πιθανό όριο εκτόνωσης τις 2450 μονάδες, υποστηρίζει ο Κώστας Βέργος. Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ θεωρεί ότι στην παρούσα φάση η Αγορά έχει προεξοφλήσει αρκετά αρνητικά νέα όπως το δημόσιο χρέος που οδήγησε στην αύξηση επιτοκίων, κάτι που θα το υποστούν και όσες επιχειρήσεις αποφασίσουν να δανειστούν, όπως και την έκτακτη (ας ελπίσουμε εφ άπαξ) εισφορά. Αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα η Σοφοκλέους να υποαποδίδει περίπου 17%, κατά τις τελευταίες έξι εβδομάδες, σε σχέση με την μέση απόδοση των διεθνών Αγορών και 8% τους τελευταίους 5 μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Βέργο το σενάριο πιθανής εξομάλυνσης της εικόνας δείχνει επικρατέστερο, αν δεν μπουν σε πορεία εντονότερης διόρθωσης οι διεθνείς Αγορές

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (229700 Alpha Bank, 336900 Εθνική, 656700 Πειραιώς, 733900 Eurobank, 25800 Ταχ. Ταμιευτήριο), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (1902), Alpha Bank (1651), ΟΤΕ (2285), Ταχ. Ταμιευτήριο (665), MPB (1887), Eurobank (441), Πειραιώς (551), ΔΕΗ (487), MIG (545), Κύπρου (253), Αγροτική (131), ΓΕΚ (196), Ιντρακόμ (314), Intralot (790), ΕΧΑΕ (111), ΟΠΑΠ (157), Μέτκα (138).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 19/11 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank 849700 τεμ., Πειραιώς 129678 τεμ., Εθνική 293876 τεμ., Coca-Cola 131208 τεμ., Eurobank 143000 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική 33357 τεμ., ΟΤΕ 15387 τεμ, Alpha Bank 69260 τεμ., Alapis 39821 τεμ.

Παραμένει ιδιαίτερα υψηλός ο δανεισμός στην Alpha Bank, που σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. φθάνει τα 22280726 τεμ. ενώ σχετική αύξηση παρουσίασε ο δανεισμός στην Εθνική (5037077 τεμ.)

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία MARSHALL WACE LLP γνωστοποιεί ότι την 18η Νοεμβρίου 2009 κατείχε καθαρή ανοικτή θέση μεγαλύτερη του 0.10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας ΙΝΤΡΑΛΟΤ ΑΕ: Επενδυτής: Marshall Wace LLP. Εκδότης: ΙΝΤΡΑΛΟΤ ΑΕ. Αριθμός μετοχών (18/11/2009): -185.262. % ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (18/11/2009): -0,117%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v