Ασκήσεις ισορροπίας με ΑΤΕ-ΤΤ στο προσκήνιο

Συνεδρίαση σε στενό εύρος, με μέτριες συναλλαγές και με ΑΤΕ-Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο προσκήνιο. Χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το μεγαλύτερο μέρος των εισηγμένων. Στο 2 προς 1 η αναλογία ανοδικών-καθοδικών.

Σε στενό εύρος και με μέτριες συναλλαγές ξεκίνησε η συνεδρίαση. Περισσότερο διερευνητικού χαρακτήρα θεωρούνται τα πρώτα 15-20 λεπτά της συνεδρίασης με τον Γενικό Δείκτη να κυμαίνεται στις 2.164-2.178 και τον FTSE 20 μεταξύ 1.106 και 1.112 μονάδων. Η αξία των συναλλαγών ξεπερνούσε τα 10 εκατ. ευρώ (στις 11:48) με την Εθνική Τράπεζα να έχει… όλα και όλα 3,8 και την Alpha Bank 1,5 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι και τόσο αποθαρρυντικό το ότι μέχρι τώρα παρουσιάζεται αυτή η εικόνα τουλάχιστον στον 20άρη και τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, καθώς και η χρηματιστηριακή της Εμπορικής εκτιμά, πως στα επίπεδα χαμηλότερα των 1.100 μονάδων έχει αφομοιωθεί- σε μεγάλο βαθμό- καταιγισμός αρνητικότατων επιπτώσεων και εν μέρει συνεπειών που σχετίζονται με την οικονομία και το χρηματιστήριο.

Μένει να φανεί κατά πόσον οι τιμές αυτές μπορεί να αποτελέσουν σημείο στήριξης και αναφοράς για τις συνεδριάσεις, που απομένουν.

Η επιβεβαίωση των τοπικών χαμηλών οδήγησε τους αγοραστές σταδιακά λίγο ψηλότερα και συγκεκριμένα στα 17,5 ευρώ της Εθνικής Τράπεζας, στα 8,13 για την Alpha Bank, ενώ αυξημένος τζίρος πραγματοποιούνταν και στη μετοχή του ΟΠΑΠ, καθώς ο Οργανισμός είτε άμεσα είτε έμμεσα έρχεται στο προσκήνιο. Κάτι οι διοικητικές αλλαγές, εν όψει της γ.σ. κάτι οι σχεδιασμοί του οικονομικού επιτελείου δημιουργούν συνθήκες μόχλευσης.

Ικανοποιητικά όμως συνεχίζεται η αντίδραση και των δύο δυνάμεων ΑΤΕ-ΤΤ (που εδώ και καιρό η στήλη παρακολουθεί παράλληλα) με τη μετοχή της Αγροτικής στα 1,94 ευρώ και του ΤΤ στα 4,55 ευρώ.

Συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές πραγματοποιούνται όμως. Μετά από καιρό και στη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα στα 5,7-5,8 ευρώ, στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου (στα 4,83 ευρώ σ.σ ενδιαφέρον το σχετικό άρθρο του Στέφανου Κοτζαμάνη για την κίνηση στην ρουμανική αγορά) στη μετοχή του Marfin Investment Group.

Σταδιακά από τις 10.50 και μετά οι συναλλαγές σε δεικτοβαρείς μετοχές ενισχύονταν με την Εθνική στα 17,5-17,6 ευρώ αν και για να μεταβληθεί η τάση απαιτούνται αυξημένοι τζίροι και τιμές πειστικά προς τα 18-18,5 ευρώ.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών διαμορφώνεται στο 2 προς 1 με περίπου 45 μετοχές να αντιδρούν ανοδικά.

Από αυτές το ΙΑΣΩ στα 3,66 ευρώ, τα Σωληνουργεία Κορίνθου στα 1,40 ευρώ, ο Βάρδας στα 0,66 ευρώ, η Ελινόιλ στα 2,26 ευρώ.

Σε γενικές γραμμές οι τζίροι σε μετοχές, που δεν ανήκουν στην ομάδα του 20άρη και των λίγων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (που ενδιαφέρουν ξένους και ισχυρούς εγχώριους επενδυτικούς κύκλους) παραμένουν υποτονικοί.

Σε αντίθεση ΑΤΕ και ΤΤ συνεχίζουν με αυξημένες συναλλαγές και ανοδική τάση να μονοπωλούν μεγάλο μέρος και του βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v