Τ. Κύπρου: Τι «παίζει» με το deal στη Ρουμανία

Συζητήσεις προκάλεσε στην αγορά η κίνηση της Τράπεζας Κύπρου να αποκτήσει το 9,7% της ρουμανικής τράπεζας Banca Transilvania. Η φημολογία και οι συνεργασίες των δυο τραπεζών στη Ρουμανία.

Τ. Κύπρου: Τι «παίζει» με το deal στη Ρουμανία
Συζητήσεις προκάλεσε στην αγορά η κίνηση της Τράπεζας Κύπρου να αποκτήσει το 9,7% της ρουμανικής τράπεζας Banca Transilvania, παρά το γεγονός ότι στη σχετική ανακοίνωση, το κυπριακό συγκρότημα έσπευσε να δηλώσει ότι προχώρησε στη συγκεκριμένη αγορά "για καθαρά επενδυτικούς σκοπούς με τον λόγο αντιπαροχής προς ίδια κεφάλαια να ανέρχεται περίπου σε 1,5".

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται επίσης ότι "η αγορά των μετοχών προσφέρει στην Τράπεζα Κύπρου την ευκαιρία να επενδύσει σε ελκυστικό κόστος στο μετοχικό κεφάλαιο μιας ηγετικής ρουμανικής τράπεζας και να αποκτήσει περισσότερες γνώσεις και εμπειρία στη ρουμανική αγορά".

Τα σχόλια που προκλήθηκαν βασίζονται σε δύο τουλάχιστον λόγους:

Πρώτον, στο ότι η Ρουμανία συγκαταλέγεται στις χώρες που ενδιαφέρουν την Τράπεζα Κύπρου, με την τελευταία μάλιστα να διαθέτει ήδη παρουσία μέσω δικής της θυγατρικής.

Και δεύτερον, γιατί η Banca Transilvania αποτελεί μία από τις λίγες τράπεζες με σημαντικό μερίδιο αγοράς (μεταξύ 8% και 9%) που δεν ελέγχεται από ξένα, αλλά από ρουμανικά "χέρια" (εκτεταμένη η παρουσία των ξένων χρηματοοικονομικών ομίλων στη χώρα).

Παρ' όλα αυτά, κύκλοι της κυπριακής αγοράς έσπευσαν να κατευνάσουν τη φημολογία, λέγοντας ότι "μην περιμένετε μέσα στους επόμενους μήνες να δείτε κάποια προσφορά από την τράπεζα, προκειμένου να πάρει τη διοίκηση, ή κάτι παρόμοιο"...

Σύμφωνα με άλλους κύκλους, οι δύο τράπεζες έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό κάποια συνεργασία στη ρουμανική αγορά. Η Banca Transilvania είναι μια υγιής τράπεζα με έμφαση στο retail banking, ενώ το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου διαθέτει υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και τεχνογνωσία στο θέμα των κοινοπρακτικών δανείων.

Υπάρχει λοιπόν εδώ και καιρό συνεργασία στο κομμάτι των κοινοπρακτικών δανείων και τίποτε παραπάνω. 

Ύστερα από την κίνηση της απόκτησης του 9,7% της Banca Transilvania, προφανώς η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και δεν αποκλείεται να επεκταθεί σταδιακά και σε κάποια άλλα μέτωπα. Δεν είναι τυχαία μάλιστα και η αναφορά της επίσημης ανακοίνωσης ότι στόχος της Τράπεζας Κύπρου είναι "να αποκτήσει περισσότερες γνώσεις και εμπειρία στη ρουμανική αγορά".

Όπως όλα δείχνουν, το αν θα υπάρξει κάποια σημαντική "σύσφιγξη" μεταξύ των δύο πλευρών θα φανεί σε βάθος χρόνου και όχι στο άμεσο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v