Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Περισσεύει ο προβληματισμός…

Χαμηλή πτήση για το ΧΑ, με τον ΟΠΑΠ να αναδεικνύεται χθες σε βαρίδι για τον FTSE 20. Υποβαθμίζει τις προοπτικές του ΟΤΕ η S&P με τη μετοχή του Οργανισμού να…σέρνεται στα χαμηλά της. Σε Α2 υποβάθμισε την Ελλάδα η Moody's.

Συνεχίζεται η πορεία του ΧΑ σε περιοχές δύσβατες εν μέσω πλήθους προβλημάτων, αδυναμιών και πιέσεων κάθε λογής. Στο αρνητικό κλίμα έρχεται να προστεθεί και η υποβάθμιση της Ελλάδας από την Moodys' σε Α2 από Α1.

Όμως ακόμη και μετά τη χθεσινή συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες παρ΄ ότι «αδειάστηκαν» δεν υποχώρησαν σε τιμές χαμηλότερες από τους τελευταίους «πυθμένες».

Εν προκειμένω ο FTSE 20, με απώλειες 2,2% (με τρίτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση) υποχώρησε στις 1.082,6 μονάδες πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας. Συντηρήθηκε ωστόσο- εάν αυτό λέει κάτι για τους βραχυπρόθεσμους- πάνω από τις 1.058 και 1.071 μονάδες (χαμηλά 9-10/12) με τη μετοχή του ΟΠΑΠ να αποτελεί αυτή τη φορά το…βαρίδι.

Με αυξημένη στάθμιση στη διαμόρφωση του 20αρη η μετοχή του Οργανισμού υποχώρησε στα χαμηλά των 14,22 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές και ένα γενναίο μείον 6,2% παρά το γεγονός, ότι η διόρθωση είχε ξεκινήσει από τις 14-15 Δεκεμβρίου.

Η περίπτωση του Οργανισμού αποτελεί ενδεικτική- πάντα κατά την εκτίμηση μας- των συνεπειών της πολιτικής που ακολουθείται από αντικρουόμενες τάσεις στο κυβερνών κόμμα, την διάσταση απόψεων που εκδηλώθηκε με τη μετάθεση της γενικής συνέλευσης (*).

Όμως τον ΟΠΑΠ ακολούθησαν οι τράπεζες, που παραμένουν σε χαμηλή πτήση (ο κλαδικός δείκτης μετρά απώλειες 23% τις τελευταίες 30 ημέρες) με την Εθνική Τράπεζα στα 16,90 να πλησιάζει επικίνδυνα τα 16,5 ευρώ, την Alpha Bank στα 8,10 ευρώ, την Eurobank στα 7,35 ευρώ. Από κοντά και ο ΟΤΕ, που ούτως ή άλλως εμφανίζεται προβληματικός εδώ και μήνες (σχεδόν από τότε που οι γερμανοί απέκτησαν τον έλεγχο και έχουν κάθε λόγο να συντηρούν την εικόνα χρηματιστηριακής απαξίωσης…) στα 10,34 ευρώ.

Η μετοχή του ΟΤΕ μετρά δύο αρνητικές συνεδριάσεις τελευταία με «άδειασμα» από ξένους διαχειριστές, ενώ νωρίτερα η S&P υποβάθμιζε την προοπτική του Οργανισμού.

Εάν σε αυτό το γκρίζο περιβάλλον επιχειρούσε κάποιος να ανιχνεύσει ενθαρρυντικές ενδείξεις για τη συνέχεια (σε βάθος 12μηνου, βέβαια) μπορεί να έβρισκε απαντήσεις στην εκτίμηση τόσο της Εθνικής-Π&Κ ή στις προβλέψεις του Bloomberg για το 2010 όσο στις ουσιαστικές επιχειρηματικές κινήσεις, που γίνονται για παράδειγμα στον τομέα της ενέργειας.

Εύγλωττο το σχετικό θέμα της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου που δικαιολογεί την παρουσία τόσων ισχυρών και ηχηρών ονομάτων και συμφερόντων διαμορφώνοντας το περιβάλλον για έναν κλάδο, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποφέρει ενέργεια σε ορίζοντα μηνών. Γιατί ενδιάμεσα το ΧΑ φαίνεται να οδηγείται σε νέες…Συμπληγάδες με κρίσιμο το επόμενο 2-3μηνο.

(*) δες σχετικά για ΟΠΑΠ και στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v