Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

“Πανηγύρισε” τα … μη χειρότερα η Σοφοκλέους (!)

Η Αγορά “πανηγύρισε” την ήπια υποβάθμιση από την Moody΄s που συνδυάστηκε από αξιοπρόσεκτη υποχώρηση του spread στην Αγορά των ομολόγων. Στις μετοχές του 20αρη το 91% του τζίρου, στην ΕΤΕ το 37%.

Η Αγορά θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι “πανηγύρισε” την ήπια υποβάθμιση από την Moody΄s (ενώ πέρασε “ελαφρά” τις υποβαθμίσεις των Εθνικής, Εμπορικής, Eurobank από την Moody΄s και του ΟΤΕ από την S&P) που συνδυάστηκε από αξιοπρόσεκτη υποχώρηση του spread στην Αγορά ομολόγων και πιθανόν την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου αρνητικών εκθέσεων.

Αντίθετα υποστηρικτικό ρόλο φαίνεται να έπαιξαν η θετική έκθεση της Merrill Lynch για Εθνική και Alpha Bank, η καλή εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών και το θετικό ξεκίνημα της Wall Street.

Η κίνηση του Αμερικανικού οίκου ερμηνεύεται ως θετική εξέλιξη, όχι μόνον επειδή θέτει τέλος στην αβεβαιότητα και σε κινδυνολογίες, αλλά και επειδή μέχρι τώρα υπήρχε φόβος ότι η νέα αξιολόγηση μπορεί να είναι χαμηλότερη, αναφέρουν αρκετοί παράγοντες της Αγοράς.

Με αξιολόγηση Α2 από τη Moody's τα Ελληνικά κρατικά ομόλογα θα γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας, ακόμα και από τις αρχές του 2011, όταν η Κεντρική Τράπεζα θα επαναφέρει τους σχετικούς αυστηρούς κανόνες της, τους οποίους είχε αναστείλει προσωρινά λόγω της κρίσης, υποστηρίζουν οι γνωρίζοντες την Αγορά ομολόγων.

Δεν χρειάζεται σχολιασμό για το ποιος κλάδος ηγήθηκε της σημερινής ανοδικής αντίδρασης, καθώς αυτός δεν ήταν άλλος από τον Τραπεζικό, με τον κλαδικό του δείκτη να σημειώνει κέρδη 6,04%.

Χλοοτάπητα θύμισε ο 20αρης, αφού το σύνολο των μετοχών του έκλεισε με θετικό πρόσημο. Τα μεγαλύτερα κέρδη για Eurobank (+8,84%), Εθνική Τράπεζα (+7,4%) και Τράπεζα Πειραιώς (+6,75%). Με κέρδη μεγαλύτερα του 5% οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Coca-Cola, του 4% οι Ελλάκτωρ, Αγροτική, Κύπρου και του 3% οι Ελληνικά Πετρέλαια, Intralot, Alpha Bank, MPB, MIG. Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Τιτάν, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 2219,3 μονάδες (16.45) και έκλεισε στις 2213,47 μονάδες με κέρδη 4,48%, ενώ ο τζίρος αυξημένος σε σχέση με χθες έφθασε τα 198 εκατ. από τα οποία τα 12,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Αντίθετη με τη χθεσινή η τελική εικόνα με 167 ανοδικές μετοχές έναντι 36 πτωτικών και 22 τίτλοι με κέρδη από 7 έως 20%, οι περισσότεροι όμως χωρίς “πειστικές” συναλλαγές.

Επίσης μάλλον δεν θα πρέπει να αποτελεί είδηση ότι οι μετοχές του 20αρη απέσπασαν το 91% του συνολικού τζίρου, ούτε βέβαια ότι ο τίτλος της Εθνικής πήρε την “μερίδα του λέοντος”, φθάνοντας το 37% της μικτής αξίας συναλλαγών.

Το Χ.Α. τεχνικά ζητά ένα επιβεβαιωμένο κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 2280 μονάδων, προκειμένου να δώσει κάποιο σήμα τοποθετήσεων από πολύ υπερπωλημένα επίπεδα τιμών. Στα “θετικά” της εξέλιξης της πτωτικής τάσης ήταν το προοδευτικό σβήσιμο των συναλλακτικών όγκων.

Αν και η Ελληνική αγορά έχει αυτονομηθεί πλήρως από την διεθνή τάση εκτιμάται ότι η ολοκλήρωση των υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της Χώρας θα δώσει μια μικρή ανάσα στις παραδοσιακά υποτονικές εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα έως και μετά την Πρωτοχρονιά.

Στο το διάστημα των υπολειπόμενων 4½ συνεδριάσεων ίσως υπάρξει ένα “παράθυρο ευκαιρίας” για τους αγοραστές και έστω και για λίγες συνεδριάσεις η Ελληνική Αγορά μπορεί να προλάβει ένα μικρό κομμάτι του “Year end Rally”.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι από την συνεδρίαση της 14/10/2009 έως και χθες και σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. από τα 107,7 δισ ευρώ είχε υποχωρήσει στα 81 δισ ευρώ, οπότε κάθε αντίδραση έστω και τεχνικού χαρακτήρα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σχεδόν αναμενόμενη

Πιθανή ανοδική κίνηση του Δείκτη προς τις 2450 μονάδες βλέπει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος. Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Δράξ ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει ότι για την περίοδο που διανύουμε οι “εισαγόμενες” αρνητικές εκθέσεις δείχνουν να ολοκληρώθηκαν και αναμένει τεχνική αντίδραση της Αγοράς που θα καλύψει μέρος των απωλειών που προηγήθηκαν.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο της αντίδρασης θα ηγηθεί ο “πιεσμένος” Τραπεζικός κλάδος, ενώ θεωρεί πιθανή την μετατόπιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση και κυρίως σε Βιομηχανικές και Μεταλλουργικές εταιρείες, από το β΄ τρίμηνο του 2010.

Η προσέγγιση του Δείκτη στην τοπική στήριξη των 2070 μονάδων, σε συνδυασμό με την ήπια υποβάθμιση της Moody΄s έφερε ανοδική αντίδραση, σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη που επιμένει στις επενδυτικές επιλογές των Αγροτική Τράπεζα, ΔΕΗ, Intralot, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ και Μετκα.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά ότι δεν θα πλήξουμε όχι μόνο το πρώτο τρίμηνο, αλλά στο σύνολο του 2010. Οι δημοσιοοικονομικές δυσκολίες αφορούν πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά όπως σημειώνει ο αναλυτής, η Χώρα μας είναι η πιο αδύναμη και αυτό το “πληρώνει”. Την ίδια στιγμή, η αποκλιμάκωση του ευρώ αποδίδεται κυρίως στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και κυρίως αποτελεί ψυχολογική πίεση.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη η Ελλάδα βασίζεται περισσότερο σε κλάδους που είναι συνδεδεμένοι με τις διεθνείς εξελίξεις, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία. Πάντως σε όλες ανεξαιρέτως τις Αγορές, διαπιστώνεται μία διστακτική στάση των επενδυτών, καθώς δεν είναι ευδιάκριτο το ποιες αξίες είναι υποτιμημένες και ποιες έχουν προοπτικές βελτιωμένων αποδόσεων. Τη στιγμή κατά την οποία το κόστος χρήματος είναι σε οριακά επίπεδα και με δεδομένο το ότι αποδόσεις της τάξεως του 10% έως 15% δεν είναι δύσκολες στα χρηματιστήρια, ενισχύουν τις τοποθετήσεις σε διεθνές επίπεδο σε μετοχές, όμως δείχνει μάλλον απίθανο να κινηθεί κόντρα στο ρεύμα η δική μας Αγορά, σε περίπτωση αρνητικού γυρίσματος των μεγάλων Χρηματιστηρίων στο εξωτερικό.

Για το επόμενο έτος, επεσημαίνει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν προβλέψεις ούτε από ξένους, ούτε από εγχώριους οίκους, καθώς υπάρχουν πολλές μεταβλητές, που δημιουργούν θολή εικόνα για το επόμενο διάστημα και επαναλαμβάνει ότι η Ελληνική Αγορά χρειάζεται ένα νέο “Χρηματιστηριακό όραμα”, που θα λειτουργήσει ως νέο σκαλοπάτι, καθώς οι ξένοι δεν “αγοράζουν” “όραμα διάσωσης”, αλλά τοποθετούνται σε “οράματα ανάπτυξης”.

Τεχνικά, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η “μητέρα των μαχών” θα γίνει στην περιοχή των 2280 μονάδων, ενώ πάνω από τις 2400 μονάδες θα αρχίσουν να “μπαίνουν” όσοι είναι διστακτικοί. Πιθανή αύξηση των ρευστοποιήσεων θα παρατηρηθεί ψηλότερα των 2600 μονάδων.

Παρά ταύτα και κλείσιμο υψηλότερα των 2200 μονάδων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως θετικό, καθώς “παίρνει πίσω” το σύνολο των χθεσινών απωλειών.


Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Έντονα ανοδική συνεδρίαση που συνδυάστηκε με αύξηση των συναλλαγών. Τα συμβόλαια του FTSE με καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη εξάλειψαν τις υπάρχουσες υποτιμήσεις και με βάση την τιμή εκκαθάρισης έκλεισαν στην θεωρητική τους τιμή. Μάλιστα αρκετές συναλλαγές συμβολαίων έγιναν και με σχετικό premium.

Αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9731, τιμή εκκαθάρισης 1138,04) κινήθηκαν μεταξύ 1086 και 1143 μονάδων.

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (251100 Πειραιώς, 199600 Αγροτική, 7000 Εθνική, 36500 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3486), Alpha Bank (1487), ΟΤΕ (535), MPB (574), Eurobank (851), Πειραιώς (1094), ΔΕΗ (166), MIG (327), ΟΠΑΠ (523), Αγροτική (945), Ταχ. Ταμιευτήριο (950), ΓΕΚ (430), Coca-Cola (104), Intralot (125), Ιντρακόμ (266), Ελλάκτωρ (121), Μυτιληναίος (329), ΕΧΑΕ (451), Μέτκα (154), Κύπρου (582).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 22/12 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: ΔΕΗ 21706 τεμ., Eurobank 60000 τεμ., Εθνική 466541 τεμ., Πειραιώς 50000 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε Πειραιώς 9098 τεμ., Eurobank 9531 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Alpha Bank (4887820 τεμ.), Εθνική (6013062 τεμ.), Eurobank (8855157 τεμ.), Κύπρου (5461576 τεμ.), Jumbo (6176482 τεμ.), Πειραιώς (7143362 τεμ.)

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v