Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χριστουγεννιάτικα ...κάλαντα από τους πωλητές!

Την τελευταία λέξη είπαν οι πωλητές στην τελευταία συνεδρίαση πριν τα Χριστούγεννα, με το ΧΑ να κλείνει σε αρνητικό έδαφος και πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας. "Πλάτη" από Εθνική, MPB και ΟΠΑΠ. Εβδομαδιαία κέρδη 1,8%.

Οι πωλητές είπαν τα τελευταία κάλαντα στο Χ.Α. (!)

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με “ανοδική ουρά” και σχετικά γρήγορα ο Δείκτης βρέθηκε να κερδίζει έως και 1,53%, όμως σταδιακά φάνηκε ότι οι πρωινοί αγοραστές έμειναν από ενθουσιασμό και έτσι οι λίγες πρωτοβουλίες που πήραν οι πωλητές μετά τις 15.25, συνδυασμό με τις δημοπρασίες, ήταν αρκετές να κλείσουν τον Δείκτη με αρνητικό πρόσημο και πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μέσω των δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Coca-Cola, Intralot, Alpha Bank, Μυτιληναίος, Τιτάν, Αγροτική, Πειραιώς και Ταχ. Ταμιευτήριο και πολύ κοντά σε αυτό Κύπρου και Eurobank.

Μάταια Εθνική, MPB και ΟΠΑΠ κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο και προσπάθησαν να βάλουν “πλάτη” στον Δείκτη, οι χαμηλές συναλλαγές απέδειξαν ότι ήταν εύκολο έργο για τους πωλητές όταν αυτοί ενεργοποιήθηκαν.

Κατά τα άλλα η τελευταία πριν τις αργίες των Χριστουγέννων συνεδρίαση είχε όλα τα χαρακτηριστικά της εορταστικής ραστώνης με τους αγοραστές απόλυτα επιφυλακτικούς και τους πωλητές χωρίς ιδιαίτερα επιθετικές διαθέσεις.

Στο ταμπλό του FTSE τελικά υπερίσχυσε το “κόκκινο”. “Πράσινες” εξαιρέσεις με αξιοσημείωτα κέρδη οι Εθνική Τράπεζα (+1,65%), ΟΠΑΠ (+1%), MPB (+1,75%), MIG (+1,49%), ενώ με θετικό πρόσημο τερμάτισε την συνεδρίαση ο ΟΤΕ και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΔΕΗ και Eurobank.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Coca-Cola (-4,5%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 2% ακολούθησαν οι Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Αξιοσημείωτες απώλειες για Ελλάκτωρα, Μυτιληναίο, Intralot, Motor Oil, Alpha Bank και αρνητική ημερήσια μεταβολή για Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάνα και Πειραιώς.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις φθάνοντας μέχρι τις 2247,23 μονάδες (10.51), όμως η πορεία του αποδείχθηκε πλαγιοκαθοδική. Στις 17.00 βρέθηκε στις 2213,17 μονάδες και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 2207,94 μονάδες με απώλειες 0,25%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 130 εκατ. από τα οποία τα 8,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Χειρότερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 83 ανοδικές μετοχές έναντι 88 πτωτικών και 15 τίτλοι με κέρδη από 5 έως 10%.

Η εβδομάδα τριών συνεδριάσεων έδωσε στον Γενικό Δείκτη κέρδη 1,82%, αυξάνοντας αυτά από την αρχή του χρόνου στο +23,59%, όμως σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών υποχώρησε σημαντικά και διαμορφώθηκε στα 146 εκατ. περίπου.

Οι αισιόδοξη πλευρά υποστηρίζει ότι σταδιακά το κλίμα στο Χ.Α. μπορεί να βελτιωθεί να συνεχιστεί η υποχώρηση των spreads των ομολόγων, όπως και η θετική εικόνα των διεθνών Αγορών.

Πρωτοβουλίες πρέπει να πάρουν οι εγχώριοι διαχειριστές, καθώς εν μέσω εορτών η παρουσία των ξένων χαρτοφυλακίων θα είναι μάλλον υποτονική.

Επίσης σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι βραχυπρόθεσμοι “παίκτες” που θα πρέπει να αποφασίσουν πότε θα προχωρήσουν σε ρευστοποίηση κερδών στον Τραπεζικό κλάδο.

Η ανοδική διάθεση δεν αποκλείεται να συνεχιστεί αν Τραπεζικά και εγχώρια επενδυτικά χαρτοφυλάκια επιλέξουν να ωθήσουν ψηλότερα τις αποτιμήσεις στις επόμενες 3½ συνεδριάσεις μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αρκετοί παράγοντες της Αγοράς εκτιμούν ότι αν το διεθνές κλίμα παραμείνει ευνοϊκό, η ανοδική κίνηση ενδέχεται να επεκταθεί, με ορίζοντα τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, καθώς στις 15 Ιανουαρίου η Κυβέρνηση θα παρουσιάσει το αναθεωρημένο τριετές πρόγραμμα σύγκλισης και σταθερότητας, το οποίο θα αξιολογηθεί από τις Βρυξέλλες.

Αντίθετα οι περισσότεροι επιφυλακτικοί υποστηρίζουν ότι όσο ο Γενικός Δείκτης κινείται χαμηλότερα από την ζώνη 2280 – 2290 η Αγορά παραμένει σε “bear” περιοχή με αυξημένες πιθανότητες να ξαναδοκιμάσει τα πρόσφατα χαμηλά.

Η διαφορά που παρατηρείται στην κίνηση της Ελληνικής Αγοράς έναντι των Ξένων (που αρκετές κινούνται σε νέα υψηλά 14 μηνών) θα συνεχιστεί, έστω και αν μεσολαβήσει ένα διάλειμμα καλλωπισμού των αποτιμήσεων, υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι της αυξημένης ρευστότητας, και αυτό γιατί οι Αγορές έπαυσαν να δίνουν πίστωση χρόνου στην Ελλάδα και πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη τους κάτι εξαιρετικά δύσκολο, αν δεν προχωρήσουν με ταχύ ρυθμό οι αποκρατικοποιήσεις.

Συμπερασματικά στην παρούσα φάση η εγχώρια Αγορά ενδείκνυται μόνο για όσους διαθέτουν αυξημένα αντανακλαστικά και αρέσκονται στις γρήγορες κινήσεις υψηλού ρίσκου, αλλά και αξιοπρόσεκτων αποδόσεων, αλλά και σε αυτούς που έχουν σαφή επενδυτικό ορίζοντα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Δεν έχουμε τίποτα αρνητικό μπροστά μας για το επόμενο άμεσο διάστημα, υποστηρίζει ο Μάνος Χατζηδάκης. Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ θεωρεί εφικτή την κίνηση του Δείκτη προς τις 2400 μονάδες, καθώς οι περισσότεροι Τραπεζικοί τίτλοι υπολείπονται της λογιστικής τους αξίας και αυτό ίσως είναι σημάδι ενεργοποίησης αγοραστών.

Η ανοδική αντίδραση μπορεί να συνεχιστεί (έστω και μικρές ανάπαυλες) και στις επόμενες συνεδριάσεις καθώς εκτιμάται ότι πλέον η Αγορά έχει ενσωματώσει το σύνολο των πληροφοριών που αφορούν την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Χώρας βάζοντας και πάλι την διεθνή τάση ως την πρωταρχική παράμετρο κατεύθυνσης.

Οι μεγάλες αποκλίσεις από τις θετικές αποδόσεις των διεθνών χρηματιστηρίων τον Δεκέμβριο ενδέχεται να προσδώσουν πιο επιθετικό τόνο στην κίνηση του Γενικού Δείκτη αυξάνοντας τις πιθανότητες διάχυσης της ανόδου σε πιεσμένους τίτλους οι οποίοι είθισται να “ενεργοποιούνται” με διαφορά φάσης μίας ή δύο συνεδριάσεων και αφού εδραιωθεί ένα βραχυπρόθεσμο θετικό σερί καλών αποδόσεων. Οι Τράπεζες αναμένεται να έχουν τον πρώτο λόγο στην άνοδο με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος να εστιάζεται σε Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank και Αγροτική Τράπεζα και δευτερεύοντος σε Δεικτοβαρείς τίτλους όπως η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, η ΕΧΑΕ η Intralot για τις οποίες εκτιμάται ότι τα περιθώρια βελτίωσης των αποτιμήσεων παραμένουν ακόμα σημαντικά από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Στο τεχνικό κομμάτι η διάσπαση των 2280 μονάδων (Κινητός μέσος 200 ημερών) θα δώσει εκ νέου επιτάχυνση στην ανοδική αντίδραση βάζοντας μεγάλο μέρος της ρευστότητας που βρίσκεται εκτός Αγοράς σε περισσότερες επιλογές ενόψει και της νέας χρονιάς όπου η επενδυτική στρατηγική συνήθως είναι πιο ανοικτή σε ιδέες – “στοιχήματα” που αφορούν την επόμενη χρήση.

Συγκρατημένα αισιόδοξος δηλώνει και ο Δημήτρης Τζάνας, έστω και αν σημερινή συνεδρίαση αποδείχθηκε υποδεέστερη των αρχικών προσδοκιών. Ο επενδυτικός σύμβουλος της Proton Bank θεωρεί πιθανή την επιστροφή διάθεσης επανασύνδεσης με τις διεθνείς Αγορές αν ολοκληρώθηκε ο κύκλος των αρνητικών “εισαγόμενων” εκθέσεων.

Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποιου είδους “January effect”, ιδιαίτερα αν οι ξένοι οίκοι δώσουν ένα τρίμηνο “χάριτος” στην παρούσα Κυβέρνηση. Αυτό μπορεί να το εκμεταλλευτεί η Αγορά παίρνοντας κάποιες ανοδικές ανάσες, ενώ δεν αποκλείεται σε περίπτωση πειστικής ανοδικής αντίδρασης να διοχετευθεί και νέα ρευστότητα στο σύστημα.

Από την άλλη η σημερινή συνεδρίαση έδωσε την αίσθηση ότι οι αγοραστές διαθέτουν περιορισμένα “πυρομαχικά” και αυτό ίσως αποδειχθεί τροχοπέδη στις όποιες θετικές αντανακλαστικές επιδράσεις από τις διεθνείς Αγορές, αν αυτές συνεχίσουν να κινούνται “βόρεια”.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Οριακά ανοδική συνεδρίαση με σαφή δείγματα εορταστικής ραστώνης και χαμηλό τζίρο. Τα συμβόλαια του FTSE διατήρησαν τις μικρές υπερτιμήσεις, ενώ κάποιες πωλήσεις σημειώθηκαν μετά τις 17.00. Λίγες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4779, τιμή εκκαθάρισης 1139,19) κινήθηκαν μεταξύ 1131 και 1163,75 μονάδων.

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (155000 Εθνική, 5000 Σιδενόρ, 54400 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2449), Alpha Bank (1529), ΟΤΕ (374), MPB (162), Eurobank (411), Πειραιώς (570), ΟΠΑΠ (318), Αγροτική (611), Ταχ. Ταμιευτήριο (161), ΓΕΚ (270), Ιντρακόμ (456), ΕΧΑΕ (101), Κύπρου (164).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 23/12 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική 200000 τεμ., Αγροτική 10000 τεμ., ΟΠΑΠ 20000 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε Πειραιώς 25637 τεμ., Eurobank 8176 τεμ., ΔΕΗ 20000 τεμ., Alpha Bank 83051 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Alpha Bank (4735547 τεμ.), Εθνική (5950162 τεμ.), Eurobank (6114167 τεμ.), Κύπρου (5461576 τεμ.), Jumbo (6175482 τεμ.), Πειραιώς (7162837 τεμ.)


---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.207,94 μονάδες, με εβδομαδιαία άνοδο 1.82%, με αποτέλεσμα τα κέρδη από την αρχή του χρόνου να ενισχυθούν στο 23,59%. Ο FTSE 20 σημείωσε κέρδη 2,62%, ο Mid 40 υποχώρησε 0,87%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 0,08% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, τα σημαντικότερα κέρδη εμφάνισε ο κλάδος των Τραπεζών (+4,10%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+7,06%), των Προσωπικών & Οικιακών Προϊόντων (1,97%) καθώς και ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (+1,49%).

Αντίθετα, με απώλειες έκλεισε την εβδομάδα μεταξύ άλλων ο κλάδος της Υγείας κατά 7,04% και των Πρώτων Υλών (-1,23%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (ΚΟ) (40%), Altec (26,67%) Elbisco (23,26%), Compucon (22,22%), Eurobrokers (17,39%), Βαρβαρέσος (15,38%), ΑΕΓΕΚ (14,17%), ΒΙΣ (13,61%), Κλωνατέξ (12,50%) και Εδραση (11,11%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Κεραμεία Αλατίνη (-14,46%), Εnvitec (-9,95%), Alapis (-9,43%), Kούμπας (-8,33%), Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες(-6,16%), Ναυτεμπορική (-6,06%), Νεώριον (-5,88%), Ελ. Βιομ. Ζάχαρης (-5,83%), Βωβός (-5,56%) και Κρέκα (-4,82%).

ΥΓ: Χαρούμενα Χριστούγεννα, με υγεία για όλους (!!!)

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v