Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποντάροντας στην... ανεργία των ΗΠΑ

Από τα επίπεδα των 2.300 μονάδων το ΧΑ με καλή διάθεση θα κινηθεί στον ρυθμό ανακοίνωσης οικονομιών στοιχείων σε ΕΕ και ΗΠΑ. Λογικό σενάριο και η κατοχύρωση θέσεων, τουλάχιστον στην αρχή της συνεδρίασης.

Καλά τα πηγαίνει μέχρι τώρα το ΧΑ, δεδομένης της γενικότερης συγκυρίας και των πιέσεων που εξακολουθεί να δέχεται η ελληνική οικονομία.

Από τα χαμηλά των 2.193 μονάδων στη συνεδρίαση της 31/12 μέχρι τα υψηλά εχθές των 2.331 μονάδων η αγορά διαγράφει μία αξιοσημείωτη βραχυπρόθεσμη διακύμανση. Το κυριότερο με τους παίκτες να επιδεικνύουν εξαιρετική ωριμότητα, εκτίμηση μας που ενισχύθηκε στα δύσκολα πρώτα 30-45 της χθεσινής συνεδρίασης.

Ετσι οι βασικοί δείκτες διαμορφώθηκαν ο μεν Γενικός Δείκτης στις 2.310 ο δε FTSE 20 στις 1.191 μονάδες με αυξημένες συναλλαγές. Κλάδος οδηγός ο τραπεζικός και φύσει και θέσει ηγέτης ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, που με την έστω ενδοσυνεδριακή υπέρβαση των 20 ευρώ έφερε τη μετοχή σε τροχιά προσέγγισης ισχυρών αντιστάσεων (20,2-20,5 ευρώ).

Βέβαια στην ισχυροποίηση της φοράς των βασικών δεικτών συμβάλλει και η "αμερικανική στήριξη" με τον Dow Jones να περνά εχθές το βράδυ τις 10.600 μονάδες και τον S&P 500 τις 1.140 μονάδες.

Από τεχνικής άποψης κίνηση, που φαίνεται…βούτυρο στο ψωμί όσων πόνταραν σε ανοδική κίνηση από την αρχή του Ιανουαρίου.

Εκτίμηση μας-εάν αυτό μετρά σε κάτι- παραμένει η ίδια όπως καταγράφονταν από τις 29 Δεκεμβρίου στον Εκηβόλο με τον εύγλωττο τίτλο προσβλέποντας στις 2.480 μονάδες.

Ενδιαφέρουσα συνεδρίαση και η σημερινή, με το ΧΑ να κινείται στον ρυθμό ανακοίνωσης οικονομικών στοιχείων (ανεργία σε ΕΕ, ΑΕΠ Ευρωζώνης κ.α.) κυρίως όμως στην προεξόφληση του δείκτη ανεργίας στις ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο (γύρω στις 15:30 ώρα Ελλάδας) .

Λογικά στην αρχή θα επιδιωχθεί να κατοχυρωθούν ορισμένες βραχυπρόθεσμες θέσεις , καθώς οι αποδόσεις για μετοχές του 20άρη μόνο αμελητέες δεν θα πρέπει να θεωρηθούν.

Ετσι θα ήταν χρήσιμη η επιβεβαίωση της βραχυπρόθεσμης φοράς των τραπεζών, της Εθνικής Τράπεζας πάνω από τα 19,2-19,4 ευρώ, των ισορροπιών για Alpha Bank - Eurobank με την πρώτη να αποτιμάται σχεδόν 200 εκατ. ευρώ περισσότερο από την…άσπονδη φίλη, την Τράπεζα Κύπρου να επιβεβαιώνει την εξαιρετική τεχνικότητα των τελευταίων εβδομάδων, η Marfin Popular (πάνω από τα 2,4 ευρώ).

Ανάλογα μετρούν το μεθοδικό μάζεμα, που επιχειρείται σε ΑΤΕ-ΤΤ με την πρώτη να "κλείνει" για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ακριβώς στα 2 ευρώ.

Όμως η συγκυρία, και λόγω του "φαινομένου του Ιανουαρίου" ευνοεί βραχυπρόθεσμες κινήσεις και στο μεσαίο- χαμηλότερο χώρο με τις εξελίξεις από το "μέτωπο Λαυρεντιάδη" να επηρεάζουν αναμφίβολα ένα μέρος του ταμπλώ. Κλίμα, που επιχειρούν να αξιοποιήσουν άλλες δυνάμεις της αγοράς με ικανοποιητικά μέχρι τώρα αποτελέσματα. Ηλεκτρονική Αθηνών, Μηχανική, Sciens, Καρδασιλάρης, Dionic, Ζήνων είναι μερικές ενδεικτικές περιπτώσεις.

Και αυτό σε μία περίοδο, που όπως εύστοχα καταγράφει ο Στέφανος Κοτζαμάνης οι υπομονετικοί "συλλέκτες" ποντάρουν στο στοίχημα της ρευστότητας, που εάν τους επιβεβαίωνε θα μπορούσε να αποφέρει αποδόσεις ανάλογες με αυτές των πρωταγωνιστών του 2009.

Γιατί, όπως συμφωνούν στην πλειονότητα τους οι παίκτες το 2010 θα είναι εξαιρετικά δύσκολη χρονιά (ίσως η χειρότερη της μεταπολίτευσης για εμάς τους παλιότερους) αλλά και περίοδος θεαματικής αναδιάταξης δυνάμεων, ανατροπής-δημιουργίας νέων ισορροπιών και ανάδειξης των ευκαιριών του επόμενου κύκλου των αγορών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v