Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε μέγκενη οικονομία και ΧΑ

Σε μέγκενη πιέσεων και πάλι οικονομία και χρηματιστήριο. Από τον βαθμό προεξόφλησης-αφομοίωσης των νέων αρνητικών εξελίξεων κρίνεται η βραχυπρόθεσμη τάση. Ο τραπεζικός κλάδος στο επίκεντρο.

Επιστροφή στο σημείο… εκκίνησης για το Χ.Α.

Η ένταση και όχι αυτή καθαυτήν η διόρθωση ήταν που έκανε επιφυλακτικούς ορισμένους διορατικούς παίκτες. Σύμφωνοι, η αγορά είχε φτάσει με ένα καλό σερί (3x3) έως τις 2.366,8 μονάδες αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης μίας τεχνικής κίνησης προς την κορυφή των 2.480 μονάδων.

Η αδυναμία για τον Γενικό Δείκτη να κρατηθεί δεύτερη συνεδρίαση πάνω από τις 2.320 (ΚΜΟ200) παρά μόνο με το κλείσιμο της 8/1 μπορεί να αδυνάτισε τη βραχυπρόθεσμη φορά. Ωστόσο, χρειάζονταν μία… συγχορδία αρνητικών εξελίξεων - αφορμών για να ξεδιπλωθεί ένας βραχυπρόθεσμος πτωτικός σχηματισμός που θα έθετε σε δοκιμασία αρχικά τις 2.280 και στη συνέχεια τις 2.250 μονάδες.

Αφορμές δόθηκαν αρκετές και μαζεμένες τόσο από την Ε.Ε. όσο από τις τράπεζες και τις ενέργειες κυβερνητικών παραγόντων. Προβλημάτισε όμως η άτακτη διόρθωση, που εντάθηκε χθες και πίεσε τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα και των 2.200 μονάδων. Αργότερα ήρθε και το γύρισμα των ξένων αγορών για να συμπληρωθεί η εικόνα.

Και βρισκόμαστε πάλι σε σημείο αναφοράς, καθώς ο Γενικός Δείκτης έχει αντιδράσει από τα χαμηλά των 2.180 - 2.190 (τέσσερις συνεχόμενες τιμές στο διάστημα 29/12 - 4/1) έως την κορυφή της Δευτέρας (και τις 2.366,8 μονάδες) δηλαδή περί τις 175 μονάδες. Ακολουθεί διόρθωση με το χθεσινό -5% για να κλείσει ακόμη ένας κύκλος δύο εβδομάδων.

Καθοριστικός για τη βραχυπρόθεσμη τάση θα είναι ο βαθμός προεξόφλησης - αφομοίωσης των αρνητικών αφορμών που συνέβαλαν στο να διορθώσει η αγορά και οι αντοχές των τραπεζών.

Περισσότερο μας προβληματίζει το "υψηλό κόστος άντλησης 2,08 δισ. ευρώ" καθώς οι χθεσινές εκδόσεις θεωρούνταν προοίμιο για το σύνολο του μήνα. Και ο Ιανουάριος εξαρχής είχε χαρακτηριστεί μήνας-σηματωρός.

Σε αυτό το περιβάλλον ήρθε ακόμη ένας ξένος οίκος (Merrill Lynch) να εκφράσει επιφυλάξεις για τις ελληνικές τράπεζες, που χωρίς να λέει κάτι περισσότερο από αυτά που ο μέσος παίκτης "υποψιάζεται" ότι πραγματικά συμβαίνουν στο παρασκήνιο των τραπεζών και στα… άδυτα των χαρτοφυλακίων (επισφαλειών, ανείσπρακτων, μη εξυπηρετούμενων, διαγραφών κ.ά.) δίνει το έναυσμα για ένα γερό άδειασμα, χθες.

Ακραίο μεν το άδειασμα των τραπεζών (με μείον 7% ο κλάδος), ωστόσο σε διάστημα 7 ημερών η απόδοση παραμένει θετική (στο 1,3%) και με κρίσιμη την περιοχή πέριξ των 2.630 μονάδων. Ο τραπεζικός δείκτης διαμορφώθηκε σε κλείσιμο στις 2.670 μονάδες (χαμηλό ημέρας στις 2.630) και η βραχυπρόθεσμη τάση θα ακυρωθεί μόνο στην περίπτωση που σημειωθεί νέο χαμηλό.

Να δούμε λοιπόν τις αντοχές του κλαδικού δείκτη στην αρχή της συνεδρίασης, εάν θα αντέξει ο "πυθμένας", και ανάλογα πράττουμε.

Ενδεχόμενη διάσπαση της περιοχής θα μας υποχρέωνε να αναθεωρήσουμε προς χαμηλότερα επίπεδα τις άμυνές μας, πιθανόν να μας οδηγούσε στην απόφαση αποχώρησης από την αγορά.

Όμως ακόμη δεν έχουμε όλες εκείνες τις ενδείξεις γι' αυτό και θα ήταν χρήσιμο να περιμένουμε και τη σημερινή συνεδρίαση. Στην περίπτωση που η αγορά πιεστεί αλλά αντιδράσει από την περιοχή του "πυθμένα", τότε ο αρχικός σχεδιασμός μας (για κίνηση προς την κορυφή των 2.480 μονάδων) δεν μεταβάλλεται.

Να δούμε και την Εθνική, που με χαμηλό χθες στα 17,98 ευρώ διαμορφώθηκε στα 18,58 ευρώ, προβληματίζοντας ωστόσο με την ευκολία διάσπασης των 19 ευρώ. Χαμηλές τιμές για την Εθνική Τράπεζα έχουν γραφεί πολλές χαμηλότερα των 17,9 έως τα 16,9 ευρώ (για το διάστημα από 10/12 έως και 12/1) και χρήσιμο θα ήταν να δούμε εάν η ευρύτερη ζώνη θα μπορούσε να αντέξει στην τρέχουσα πίεση. Εάν ναι, τότε μένουμε εντός παιδιάς για λίγο ακόμη. Ειδάλλως τα μαζεύουμε…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v