Γραμμή… Ρούπελ οι 2.000 μονάδες στο ΧΑ

Ως μία από τις σημαντικότερες περιοχές- εν προκειμένω στήριξης- θεωρούν ορισμένοι αναλυτές τις 2.000 μονάδες. Σε κρίσιμα τεχνικά σημεία τράπεζες και μετοχές-σηματωροί του Συστήματος.

«Ημέρα αναστροφής ή παγίδα…» η συνεδρίαση της 19/1 ρωτούσαμε εχθές στον Εκηβόλο.

Το ταμείο στο τέλος της συνεδρίασης με σημαντικές απώλειες για τους βασικούς δείκτες και τον Γενικό στις 2.030 και τον FTSE 20 στις 1.020 μονάδες θα έπρεπε υπό άλλες συνθήκες να μας έστρεφε ανεπιφύλακτα προς την πλευρά των πωλητών και ενδεχομένως στη λήψη νέων πωλητικών θέσεων στα Παράγωγα.

Ο Χρ. Κίτσιος κάνει λόγο για…μάχη στα χαμηλά του Ιουλίου, παραθέτοντας σε σχετικό θέμα χρήσιμες τεχνικές παραμέτρους κυρίως τις τράπεζες και τον δεικτοβαρή κλαδικό δείκτη.

Εμείς σήμερα το πρωί θα πηγαίναμε παλιότερα για να δούμε πως η ευρύτερη περιοχή των 2.000 μονάδων δικαιολογημένα θεωρείται σημαντικότατη από αρκετούς παίκτες, καθώς ορίζεται από την ευθεία που ενώνει «πυθμένες» ετών. Πρόκειται για μία στήριξη (σε αυτή την φάση) που έχει διαμορφωθεί από την περίοδο της εκκίνησης του Γενικού Δείκτη από τα επίπεδα των 1.000 μονάδων, έχει ισχυροποιηθεί στα χαμηλά της 6-9 Μαρτίου και κατά συνέπεια δεν θα «παραδοθεί» τόσο εύκολα.

Οπότε θα πρέπει να περιμένουμε σήμερα-αύριο για τη συνέχεια. Πρακτικά η κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα μέσα Οκτωβρίου (κορυφή) παραμένει πτωτική δίνοντας ωστόσο ενδιάμεσα ανοδικές αντιδράσεις. Η τελευταία ολοκληρώθηκε για τον 20άρη στις 1229 μονάδες (11 /1) και έχει δημιουργήσει τη νέα καθοδική σειρά από τότε.

Αυτή η νέα πτωτική σειρά μετά την ολοκλήρωσή της θα φέρει και πάλι μια ανοδική ανάσα που κατά την εκτίμηση μας θα είναι μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας από την τελευταία συσσώρευση Δεκεμβρίου Ιανουαρίου (1.059-1.229 μονάδες) και με το πρώτο σκέλος ιδιαίτερα ισχυρό. Μένει να φανεί στη συνέχεια που και πως θα καταλήξει

Προσώρας θεωρούμε σημαντικό το ότι ο FTSE 20 υποχώρησε την Τρίτη έως τις 1.006 και εχθές έως τις 1.016 μονάδες δηλαδή λίγο ψηλότερα.

Ο τραπεζικός δείκτης μετρά ήδη απώλειες 40% σε διάστημα 3 μηνών και 11,5% από την αρχή του έτους με την Εθνική Τράπεζα να…οδηγεί καθοδικά αυτή την διαδρομή από τα 17,82 ευρώ (αρχή έτους) μέχρι το χαμηλό των 16,26 ευρώ εχθές.

Επιπρόσθετα στο κλείσιμο της συνεδρίασης έγινε και ένα πακέτο 50.000 μετοχών σε χαμηλότερη τιμή (discount) έως και 11,16% που προφανώς θα κατέληξε σε χέρια ισχυρού παίκτη.

Επίσης μας κάνει εντύπωση η εναλλαγή θέσεων μεταξύ συγκεκριμένων ελλήνων ισχυρών επενδυτών, οι οποίοι δεν μας έχουν συνηθίσει να διακινδυνεύουν στην υποκείμενη αγορά.

Θα περιμέναμε με την αγορά στα κάτω της και την εθνική οικονομία πανταχόθεν βαλλόμενη να πόνταραν στο ενδεχόμενο άμεσης υποχώρησης του 20άρη έως και 8-10% χαμηλότερα. Αυτό γιατί η καλούμενη και «ζώνη του Πάσχα 2008» στο εύρος των 943-1.008 μονάδων φαίνεται πως «τραβάει», έλκει τον FTSE 20.

Από τις κινήσεις τους όμως θα λέγαμε, πως σε αυτή τη φάση διακινδυνεύουν περισσότερο σε μία αντίδραση του 20άρη υψηλότερα των 1.200-1.220 μονάδων. Δηλαδή μίας αντίδρασης σχεδόν 18% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Μίας κίνησης-ανάσας πριν βυθιστεί το ΧΑ και ο FTSE 20 σημαντικά χαμηλότερα των 1.000 μονάδων.

Αξίζει άραγε τον κόπο και τον κίνδυνο να παρακολουθήσουμε αυτό το ενδεχόμενο; Θα φανεί σήμερα αύριο, καθώς κατά την εκτίμηση μας η συνεδρίαση της 19/1 δεν μας επιβεβαιώνει την θέση ορισμένων, πως επρόκειτο για παγίδα.

Εκτός εάν στα ενδότερα της εθνικής οικονομίας και τα…άδυτα των τραπεζικών χαρτοφυλακίων συμβαίνει κάτι «μεγαλύτερο και αδιόρατο» που δεν γνωρίζουμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v