Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιορίζονται οι απώλειες στη Σοφοκλέους

Περιορίζονται δραστικά οι απώλειες στην αγορά, που "γυρίζει" από απώλειες 4% και αφού απειλήθηκε το ψυχολογικό όριο των 2.000 μονάδων. Θετικά πρόσημα για Εθνική, Alpha Bank, Κύπρου, Marfin, ΤΤ και ΟΠΑΠ.

Οι επιφυλάξεις που εξέφρασαν οι S&P, Moody’s και Fitch, με την πρώτη μάλιστα να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί πλήρως το ΠΣΑ, έφεραν καταιγισμό πωλήσεων στο ταμπλό της Σοφοκλέους με αποτέλεσμα το ΧΑ να υπεραποδίδει σε απώλειες των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Μάλιστα, αξίζει να επισημανθεί, ότι οι επιθετικές πρωτοβουλίες που πήραν οι πωλητές συνοδεύτηκαν και από σχετική αύξηση του όγκου συναλλαγών σε μία συνεδρίαση που μέχρι εκείνη τη στιγμή έδειχνε να κινείται ήπια διολισθιτικά.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι με τη συμπλήρωση 4 ωρών συνεδρίασης, το σύνολο των μετοχών του 20άρη κινείται με αρνητικό πρόσημο, ενώ το -3,95% του τραπεζικού δείκτη δείχνει τον μέχρι στιγμής αρνητικό πρωταγωνιστή ημέρας.

Ήδη με απώλειες μεγαλύτερες του 7% κινείται ο τίτλος της Τρ. Πειραιώς, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 5% ακολουθούν ΜΡΒ, Eurobank.

Επίσης, απώλειες μεγαλύτερες των 5 ποσοστιαίων μονάδων σημειώνει και ο τίτλος της ΔΕΗ και των 4 ποσοστιαίων μονάδων Βιοχάλκο, Αγροτική, Alpha Bank, Τρ. Κύπρου.

Η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών – πτωτικών διαμορφώνεται στο 1 προς 3,5 ενώ πληθώρα τίτλων καταγράφει απώλειες που ξεπερνούν τις 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Σταδιακά επιβαρυνόμενη η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς το ανεπιτυχές αποτέλεσμα που είχαν συζητήσεις Ελφίκο, ΒΦΛ φέρνει επιθετικές ρευστοποιήσεις όχι μόνο στους δύο άμεσα εμπλεκόμενους τίτλους (Ελφίκο – Λανακαμ), αλλά και σε αρκετές ακόμη μετοχές της περιφέρειας που λόγω «οχηματολογίας» επιχειρήθηκε μία προσπάθεια καλλωπισμού των αποτιμήσεων.

Αν συνεχιστούν οι επιθετικές διαθέσεις των πωλητών θεωρείται βέβαιο ότι θα απειληθεί και το ψυχολογικό όριο των 2.000 μονάδων (όσον αφορά στον Γ.Δ.), ενώ ο FTSE με εξαιρετική ευκολία έχασε τη θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 1.041 μονάδων, επιεδεινώνοντας εντυπωσιακά τη διαγραμματική του εικόνα.

Επίσης, τεχνικά και όσον αφορά τον Γ.Δ. η απώλεια των 2.021 μονάδων πιθανότατα θα επιφέρει κινήσεις “stop loss” στους τυχόν εναπομείναντες αισιόδοξους.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v