Με τις τράπεζες στις 1.980 μονάδες το ΧΑ

Κάτω από τις 2.000 κινείται το ΧΑ, καθώς οι πωλητές επιμένουν στις τράπεζες. Ισχυροί παίκτες ρευστοποιούν τις θέσεις τους λόγω νέων υποβαθμίσεων αλλά και της διαφαινόμενης μη διανομής μερισμάτων. Πτώση 4,4% για την ΕΤΕ.

Άλλη μία…ψυχοβγαλτική συνεδρίαση με τους βασικούς δείκτες και μετοχές να "δοκιμάζονται" φανερά σε αυτά τα επίπεδα τιμών.

Τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση που οι τρεις βασικοί δείκτες γράφουν χαμηλές τιμές εγγύτατα των πυθμένων με τον Γενικό να υποχωρεί αρχικά έως τις 2.012, τον FTSE 20 έως τις 1.008,9 και τον τραπεζικό μέχρι τις 2.285 μονάδες.

Σε αυτά τα επίπεδα και μετά από περίπου 25 λεπτά συνεδρίασης είχαν "ξοδευτεί" περισσότερα από 17 εκατομμύρια ευρώ, που συγκριτικά με τον χθεσινό τζίρο είναι σημαντικά λιγότερα.

Είναι ενδεικτικό, πως στη μετοχή της Εθνικής που αρχικά αντέδρασε ελαφρώς προς τα 16,35 για να γυρίσει προς τα 16,02 και να ισορροπήσει προ ολίγου στα 16,15 ευρώ είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές περίπου πέντε εκατομμυρίων ευρώ.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έχει ένα αρνητικό σερί επτά πτωτικών συνεδριάσεων σε διάστημα δέκα ημερών, έχει πιεστεί περισσότερο από κάθε άλλη μετοχή του κλάδου και λογικά θα ήταν αυτή που θα έπρεπε να δώσει το στίγμα μίας προσπάθειας αντίδρασης.

Είναι επίσης ενδεικτικό, πως το σημερινό χαμηλό της μετοχής στα 16,02 ευρώ είναι το δεύτερο χαμηλότερα μετά τα 16 ευρώ στη συνεδρίαση της Τρίτης. Την ίδια περίοδο και σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα τιμών η αξία των συναλλαγών έχει ξεπεράσει το μισό δις. ευρώ, που υπό άλλες συνθήκες θα το θεωρούσαμε ως στοιχείο αλλαγής-αναστροφής τάσης.

Να δούμε όμως, καθώς οι πωλητές επιμένουν στις τράπεζες, ενώ και η μετοχή της Alpha Bank παραμένει μεταξύ 6,57-6,77 ευρώ δηλαδή σχεδόν 1,5-1,3 ευρώ χαμηλότερα από το επίπεδο της πρόσφατης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Σημαντικές υποαξίες για όλους τους μεγαλομετόχους των τραπεζών, με ό τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για πιθανές αναδιατάξεις στις μεταξύ τους ισορροπίες. Παράπλευρη παράμετρος, που ωστόσο θα πρέπει να λαμβάνεται υπ όψιν.

ΟΠΑΠ και Coca Cola Hellenic από τις ελάχιστές του FTSE 20 που με σχετικά υψηλές συναλλαγές αντιδρούν στα 14,85(1,9%) και 16,58 ευρώ (1,7%) αντίστοιχα δίνοντας στηρίξεις στον δείκτη.

Από την ίδια ομάδα ξεχωρίζουν ο Τιτάν στα 19,38 ευρώ, η Ελλάκτωρ στα 4,28 ευρώ (βέβαια μετά το χθεσινό άδειασμα), η Motor Oil στα 10,44 ευρώ (με σημαντική πίεση και αυτή τις τελευταίες συνεδριάσεις), ενώ από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση η Jumbο οριακά υψηλότερα στα 7,22 ευρώ.

Η δεύτερη… βουτιά της αγοράς, που ξεκίνησε σταδιακά μετά τις 10:55 πίεσε τον Γενικό Δείκτη και πάλι προς τις 2.015 μονάδες (-0,6%) καθώς οι πωλητές επέμεναν σε Τράπεζα Πειραιώς (μέχρι -3,3% χαμηλότερα στα 6,29 ευρώ), σε Eurobank (6,51 ), Τράπεζα Κύπρου στα 4,43 ευρώ.

Οσο παραμένει η πίεση στις τραπεζικές μετοχές και τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση λίγη σημασία έχουν τόσο η σχέση ανοδικών-καθοδικών (25 έναντι 77) όσο η Τρίτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση για Ελφίκο-Λανακάμ αλλά και για τις μετοχές των Mevaco, Proton Bank, Alapis και άλλων από αυτή την κατηγορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v