Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Γλύτωσε τα χειρότερα-Σε πτωτική τροχιά

Βαθαίνει η πτώση στην Σοφοκλέους, οι προσδοκίες μηδενίζονται και ο δείκτες απειλούν ή διασπούν με εξαιρετική ευκολία βραχυχρόνια και μεσοχρόνια στηρίγματα. Σε χαμηλά 14 μηνών ο ΓΔ.

Βαθαίνει η πτώση στην Σοφοκλέους, οι προσδοκίες μηδενίζονται και ο δείκτες απειλούν ή διασπούν με εξαιρετική ευκολία βραχυχρόνια και μεσοχρόνια στηρίγματα.

Παρά την ανάδυση του Δείκτη από τα τάρταρα και από τις παρυφές των 1625 μονάδων, σε μία ανοδική αντίδραση που ξεκίνησε στις 16.42 και παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι τίτλοι του 20αρη έκλεισαν τελικά με αγοραστές, το σίγουρο είναι ένα: Ότι τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια και οι ξένοι που έχουν αποφασίσει να μηδενίσουν την θέση τους, θα παραμείνουν στην πλευρά των εν δυνάμει πωλητών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Δείκτη είναι όχι μόνο τα χαμηλότερα του 2010, αλλά ο Δείκτης κινείται πλέον σε χαμηλά 14 μηνών (!)

Στο ταμπλό των Δεικτοβαρών τίτλων, με πωλητές έκλεισαν μόνο οι ΔΕΗ, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, MPB, Alpha Bank (228566 τεμ. ανεκτέλεστο πωλήσεων), Eurobank (223911 τεμ. ανεκτέλεστο πωλήσεων). Από τους υπόλοιπους Δεικτοβαρείς τίτλους που έκλεισαν με αγοραστές ξεχωρίζει το ανεκτέλεστο αγοράς 223116 τεμ. για την Εθνική.

Η προσπάθεια αντίδρασης των τελευταίων λεπτών είχε σαν αποτέλεσμα δύο τίτλοι και συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (+0,83%) και Ελληνικά Πετρέλαια (+0,67%) να γυρίσουν σε θετικό πρόσημο.

Από τους υστερήσαντες που οι περισσότεροι “μάζεψαν” κάπως τις ενδοσυνεδριακές απώλειες οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Ελλάκτωρα (-8,02%). Απώλειες μεγαλύτερες του 7% για ΟΠΑΠ, Τιτάνα, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, Coca-Cola , του 6% για τον Μυτιληναίο, του 5% για την Eurobank και του 4% για Κύπρου, Intralot, Motor Oil, MIG.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του 20αρη που απέσπασε το 93% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διακυμάνσεις και μάλιστα προς στιγμήν βρέθηκε στις 1734,62 μονάδες (12.08) και με θετικό πρόσημο. Όμως από τις 12.12 και μετά κινήθηκε μόνιμα στο “κόκκινο”, υποχώρησε μέχρι τις 1625,75 μονάδες (16.22) και αντιδρώντας έκλεισε στις 1662,1 μονάδες με απώλειες 3,91%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 247 εκατ. από τα οποία τα 8,7 αφορούσαν “πακέτα”.

Η τελική εικόνα με 27 ανοδικές μετοχές έναντι 161 πτωτικών και με 32 τίτλους να κλείνουν με απώλειες μεγαλύτερες του 7%, ασφαλώς και απαγορεύει συμμετοχή στην Αγορά σε όσους δεν αντέχουν τις “έντονες συγκινήσεις”.

“Δυστυχώς όλα τα αρνητικά σενάρια, όσο τραβηγμένα και αν φαίνονται, δείχνουν να έχουν λογικοφανές υπόβαθρο και βέβαια σε μία τόσο “φορτωμένη” αρνητικά ατμόσφαιρα, τα “νουνεχή” χαρτοφυλάκια θα “γράψουν” τις ζημιές τους και θα αποχωρήσουν “ενδόξως” από την Αγορά” τόνισε με έμφαση παλαιός χρηματιστής.

Άλλωστε και πριν συμβούν τα επεισόδια, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν συνέτρεχαν και ιδιαίτεροι λόγοι (εκτός του trading) στο να προχωρήσει κάποιος σε τοποθετήσεις στην Σοφοκλέους έχοντας τουλάχιστον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Κατ΄ αρχήν η Αγορά φαίνεται να αιφνιδιάζεται από τις Κυβερνητικές αποφάσεις για πολλοστή φορά, αφού η έκτακτη εισφορά στα κέρδη των επιχειρήσεων για το 2009 που επεκτάθηκε και στη χρήση 2010, φαίνεται να παίρνει μονιμότερο χαρακτήρα, καθώς σύμφωνα με το μνημόνιο που έχει υπογράψει η Κυβέρνηση με Ε.Ε. και ΔΝΤ θα επεκταθεί μέχρι το 2013 (!) με ότι αυτό συνεπάγεται.

Επίσης οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το Ταμείο στήριξης των Ελληνικών Τραπεζών, ασφαλώς προϋποθέτουν όρους που θα κάνουν τον κλάδο σαφώς λιγότερο “ευέλικτο”.

Αξίζει να επισημανθεί ότι με τη μορφή προνομιούχων μετοχών θα παρέχονται στις Τράπεζες τα ίδια κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο, με βάση το σχετικό μνημόνιο που υπέγραψε η Ελλάδα με ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ, θα έχει κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

Μετά την χρηματοδότηση μιας Τράπεζας, το Ταμείο θα μπορεί, μεταξύ άλλων, να ορίσει μέλος στο ΔΣ, να απαιτεί σχέδιο αναδιάρθρωσης, ενώ θα έχει δικαίωμα βέτο στις επιχειρηματικές αποφάσεις (στρατηγική, μισθοδοσία, μερίσματα) και δικαίωμα σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης.

Η συμμετοχή στο Ταμείο θα είναι υποχρεωτική και θα ενεργοποιείται όταν δεν καλύπτονται οι ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις και όταν δεν μπορεί να βρεθεί άλλη ιδιωτική λύση.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται και τα αρνητικά σχόλια για τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο από τα ξένα πρακτορεία. Έτσι το Bloomberg με τίτλο “Greek Banks batarred” ανέφερε ότι στο πρώτο δίμηνο του 2010, οι καταθέσεις στις Ελληνικές Τράπεζες μειώθηκαν κατά 3,6%, όταν στο ίδιο διάστημα στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 14%.

Επίσης η είδηση σύμφωνα με την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση προσέλαβε την εταιρεία Lazard (και παρά τις επίσημες διαψεύσεις για τον σκοπό της πρόσληψης) έδωσε νέα “τροφή” στα σενάρια για πιθανή προσφυγή αναδιάρθρωσης του χρέους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ξένα blogs συνδέουν την πρόσληψη της Lazard με το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του χρέους, καθώς οι σύμβουλοί της έχουν δουλέψει για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της Νικαράγουα, του Ισημερινού και της Ακτής Ελεφαντοστού.

Όμως και οι “εισαγόμενες” ειδήσεις δεν δείχνουν να είναι με την πλευρά των λίγων αισιόδοξων.

“Shark attack” στο “μαλακό υπογάστριο” της Ευρωζώνης βλέπουν αρκετοί διεθνείς παρατηρητές, κάτι που ήλθε που ήλθε να επιβεβαιώσει και η σημερινή ανακοίνωση της Moody΄ς που θέτει “υπό εξέταση” την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας απειλώντας να προχωρήσει σε υποβάθμιση έως και δύο βαθμίδες και στέλνοντας το ευρώ σε νέα χαμηλά 13 μηνών.

Και βέβαια όλοι “τρέμουν” μήπως η κρίση για τα Κρατικά χρέη “χτυπήσει την καρδιά του προβλήματος” δηλαδή ΗΠΑ, Βρετανία και Ιαπωνία με την τρίτη να την “απειλεί” για πιθανή υποβάθμιση μέσα στον επόμενο μήνα (αν δεν πάρει δημοσιοοικονομικά μέτρα) η S&P.

Για όσους παρακολουθούν ο δείκτης φόβου – μεταβλητότητας (VIX), κατά τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί περισσότερο από 55%.

Όμως και η τεχνική εικόνα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν δείχνει καλή, καθώς ο S&P 500 έχασε τις στηρίξεις στις 1176 και 1167 μονάδες και αν δώσει συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα από την δεύτερη στήριξη ακυρώνει το ανοδικό σήμα και το γυρίζει σε πτωτικό.

Επιστρέφοντας στο Ελληνικό “πρόβλημα” και όπως σχολιάζουν διεθνείς αναλυτές, τα 110 δισ. ευρώ μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας φέτος, αλλά δεν δίνουν τέλος στην κρίση, κυρίως εμπιστοσύνης, η οποία έχει “πλημμυρίσει” την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια.

Οι οικονομολόγοι υπολογίζουν πως οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι τα τέλη του 2012 είναι 120 δισ. ευρώ, με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΔΝΤ και της Ελληνικής Κυβέρνησης και το “πακέτο” διάσωσης των 110 δισ. ευρώ, δίνει μεν στην Ελλάδα ένα μικρό περιθώριο να ανασάνει, όμως δεν αλλάζει τίποτα στην μακροοικονομική εικόνα της Χώρας και διατηρεί την βαθιά δυσπιστία από την πλευρά των επενδυτών για το Ελληνικό “story”, σε ότι αφορά το μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το 2010 και 2011 θα είναι πιο βαθιά από τις προβλέψεις της Κομισιόν, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Olli Rehn σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, για να συμπληρώσει το “παζλ” των αρνητικών εκτιμήσεων.

Όμως και οι παράγοντες της Αγοράς δεν δείχνουν περισσότεροι αισιόδοξοι, επισημαίνοντας ότι η προοπτική να φτάσει το Ελληνικό χρέος στο 150% του ΑΕΠ τα επόμενα 2 χρόνια, είναι απαγορευτική για την προσέλκυση επενδυτών στη Χώρα.

Επίσης η συρρίκνωση της Ελληνικής οικονομίας μπορεί να φθάσει σχετικά σύντομα στο 7%, συνεχίζεται στην Αγορά η εξαιρετική στενότητα ρευστότητας, ενώ αυτό θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο με την σημαντική μείωση της ροής δημόσιων κεφαλαίων προς τον ιδιωτικό τομέα μέχρι το 2013.

Τεχνικά και όσον αφορά το Χ.Α. η διατήρηση του Δείκτη χαμηλότερα από τις 1664 μονάδες, ενδυναμώνει το σενάριο που θέλει να μπαίνει σε δοκιμασία το χαμηλό δωδεκαετίας που έχει καταγραφεί στις 31/3/2003 και είναι οι 1467 μονάδες.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Φήμες και αρνητική ειδησεογραφία θα διατηρήσουν την έντονη διάθεση ρευστοποιήσεων στην Σοφοκλέους που άλλωστε στην παρούσα φάση απλά ακολουθεί με εντονότερα βήματα το αρνητικό τέμπο των διεθνών Αγορών, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά ότι σημείο αναφοράς θα συνεχίσει να είναι ο Τραπεζικός κλάδος και κυρίως ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας.

Όπως λέει ο αναλυτής της Πήγασος, αυξημένη αρνητική διακύμανση και κλείσιμο κοντά στο χαμηλό ημέρας θα μας έθετε σε “θέση μάχης” καθώς χαμηλότερα από την περιοχή των προηγούμενων χαμηλών (1.664 μονάδες) ενδεχομένως ο Γενικός Δείκτης να παρουσίαζε αυξημένες πιθανότητες κάποιας βραχυπρόθεσμης αντίδρασης σημαντικού βεληνεκούς.

Η ορμή της πτωτικής τάσης και η πληθώρα των τίτλων που κλείνουν με διψήφια ποσοστά πτώσης είναι μια ένδειξη ότι βρισκόμαστε χρονικά κοντά στο τέλος της πτώσης η οποία ωστόσο δεν μπορεί να προσδιοριστεί σαν επίπεδο αναφοράς. Το “sell off” που βρίσκεται σε εξέλιξη θα πρέπει να πείσει ακόμα και τα πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια να μειώσουν θέσεις κορυφώνοντας τον βαθμό αβεβαιότητας της αγοράς.

Η τακτική της υιοθέτησης ανάποδων θέσεων (short) πλέον έχει χαμηλότερη συντελεστή αμοιβής (risk reward) και η υιοθέτηση τους θα συνιστούμε να γίνεται αυστηρά για κλείδωμα αποτιμήσεων και ασφάλισης του χαρτοφυλακίου.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεχίστηκαν οι σημαντικές πιέσεις και συνδυάστηκαν και με σημαντική αύξηση των συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του FTSE ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη διατηρώντας τις υποτιμήσεις στο 1,76%, ενώ μετά τις 17.00 σημειώθηκαν αρκετές αγορές ακόμα και με οριακό premium.

Επιλεκτικές αγορές στα χαμηλά ημέρας, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 25412, τιμή εκκαθάρισης 787,66) κινήθηκαν μεταξύ 767,5 και 831,75 μονάδων.

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (95800 Eurobank, 358200 Εθνική, 114700 Πειραιώς, 103500 Alpha Bank, 69000 Κύπρου, 145300 MPB, 188100 MIG, 21900 Ταχ. Ταμιευτήριο, 24400 Βιοχάλκο, 61400 ΟΠΑΠ, 9200 ΟΤΕ, 17000 Intralot, 34900 Ελ. Πετρέλαια, 14800 Τιτάν, 21300 Coca-Cola, 27700 Αγροτική, 11300 Σιδενόρ, 35100 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (11569), Alpha Bank (5695), Πειραιώς (2482), Eurobank (3130), ΟΤΕ (1205), Κύπρου (228), MIG (967), Μυτιληναίος (602), Ταχ. Ταμιευτήριο (615), MPB (1068), Αγροτική (362), ΟΠΑΠ (737), Motor Oil (328), Coca-Cola (390), ΔΕΗ (463), Ελ. Πετρέλαια (189), Τιτάν (134), ΓΕΚ (549), Intralot (124), Βιοχάλκο (155), Ελλάκτωρ (162), Σιδενόρ (160).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 4/5, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Το κυριότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων, σε Coca-Cola (8000 τεμ.)

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (14527166 τεμ.), Eurobank (8260829 τεμ.), Alpha Bank (6147026 τεμ.), Πειραιώς (8160602 τεμ.), Κύπρου (5863513 τεμ.), MIG (6842658τεμ.).

Σύμφωνα με το Αρθρο 4 περ. (β) της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η Jupiter Asset Management, γνωστοποιεί, ότι την 4η Μαϊου 2010, κατείχε καθαρή ανοικτή θέση σε μετοχές της εκδότριας Εθνική Τράπεζα ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. σε ποσοστό ισοδύναμο του - 0,15% του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 900.000 μετοχές της εκδότριας (σε σύνολο έκδοσης 607.042.000 μετοχών).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v