Βαριές απώλειες στη Σοφοκλέους

Σε νέα χαμηλά "κύλησαν" μετοχές και δείκτες στη Σοφοκλέους, υπό το βάρος της νέας "βουτιάς" του ευρώ, αλλά και ανησυχητικών ειδήσεων από Ισπανία-Κορέα. Ισχυρότερες απώλειες για ΕΛΠΕ, Τιτάνα. Κράτησε τα 10 € η ΕΤΕ. 

Σημαντικό τα μπαράζ των ανησυχητικών ειδήσεων για να το αντέξει η ευάλωτη ψυχολογία της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και έτσι το αρνητικό πρόσημο έδειξε να επικρατεί εύκολα στα χρηματιστηριακά ταμπλό.

Πιο συγκεκριμένα η Τράπεζα της Ισπανίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ανέλαβε τον έλεγχο της Ισπανικής Τράπεζας CajaSur, μετά την αποτυχία συγχώνευσής της με άλλη μικρή Τράπεζα, ενώ εσπευσμένα τη συγχώνευσή τους ανακοίνωσαν Τέσσερις αποταμιευτικές Τράπεζες στην Ισπανία, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα έχουν πρόσβαση σε κρατικά κεφάλαια.

Η Caja Mediterraneo, η Cruppo Cajastur, η Caja Extremadura και η Caja Cantabria ενώσανν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας έναν όμιλο που θα έχει πρόσβαση στο ταμείο FROB (Fondo de Restructuratio Ordenada Bancaria), το οποίο έχει δημιουργήσει η Ισπανική Κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει την αναδιάρθρωση των μικρών αποταμιευτικών Τραπεζών.

Εν τω μεταξύ ο φραστικός πόλεμος που δείχνει να εντείνεται μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας με την πρώτη να θέτει τις στρατιωτικές δυνάμεις της Χώρας σε πολεμική ετοιμότητα, έστειλε τα Ασιατικά Χρηματιστήρια σε χαμηλά δέκα μηνών.

Έντονη μεταβλητότητα και στη Wall Street, υπό το φόβο υπονόμευσης της ανάκαμψης, αλλά και μετάδοσης της κρίσης χρέους από την Ευρώπη, ενώ δεν μπορούν να θεωρηθούν καθησυχαστικά τα νέα από την Αγορά κατοικίας από την οποία ξεκίνησε και η αμέσως προηγούμενη κρίση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι αναλυτές που ασχολούνται με τον κλάδο τονίζουν ότι οι πιέσεις επανήλθαν στην Αγορά κατοικίας της Αμερικής, σύμφωνα με μέτρηση που αφορά τις τιμές κατοικιών σε μητροπολιτικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο S&P την Παρασκευή έκλεισε χαμηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών (1100 μονάδες) και αν συμπληρώσει τρία κλεισίματα χαμηλότερα από το εν λόγω όριο βάζει σε δοκιμασία την ζώνη στήριξης 1044 – 1013, καθοδική καταστρατήγηση της οποίας διευρύνει τα περιθώρια υποχώρησης, καθώς η επόμενη σημαντική στήριξη οριοθετείται στις 950 μονάδες (!)

Επίσης σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές σε “bear market” εισήλθαν οι Αγορές Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας ακολουθώντας τις Αγορές Ελλάδας και Ισπανίας, καθώς έχουν υποχωρήσει υψηλότερα του 20% από τα μέσα Απριλίου, ενώ εδώ και αρκετές συνεδριάσεις στην περιοχή των “αρκούδων” έχει εισέλθει και η Αγορά της Σαγκάης.

Παράλληλα οι τριβές εντός της Ευρωζώνης και οι κόντρες μεταξύ των περισσοτέρων Χωρών και της Γερμανίας δίνουν την αίσθηση ότι δεν υπάρχει σαφής πολιτική βούληση για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης. Η Ευρωζώνη βρίσκεται σε σημείο καμπής και αρκετοί παράγοντες τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση και την πορεία της.

Το ευρώ βρέθηκε εκ νέου χαμηλότερα των 1,22 δολαρίων (για να ανακάμψει σχετικά αργότερα) και σε χαμηλό 8,5 ετών, όσον αφορά την ισοτιμία του με το γεν.

Περαιτέρω πτώση του ευρώ, που θα έφτανε ακόμα και στο parity (1 προς 1), έναντι του δολαρίου, προβλέπουν κάποιοι αναλυτές, επικαλούμενοι την κρίση χρέους που πλήττει την Ευρώπη.

Κατά πολλούς διεθνείς αναλυτές, η εικόνα των διεθνών Χρηματιστηρίων αρχίζει και θυμίζει την εποχή μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, όπου κύριο στοιχείο ήταν η εγκατάλειψη του επενδυτικού ρίσκου.

Το διατραπεζικό επιτόκιο Libor βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τις 7 Ιουλίου και όλο και περισσότεροι επισημαίνουν ότι τα προβλήματα που προκύπτουν είναι αρκετά μεγάλα ώστε να διατηρηθεί η καθοδική τάση για αρκετό διάστημα ακόμα. "Όλοι αντιλαμβάνονται ότι θα υπάρξει τρομακτικό “άγχος” για την πορεία της ανάπτυξης. Μάλιστα η ένταση μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας προσθέτει ένα ακόμα αρνητικό κίνητρο στις ήδη βεβαρημένες Αγορές" αναφέρουν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις πολλών αναλυτών.

Σύμφωνα με αρκετούς παράγοντες της Αγοράς η σημερινή άσχημη εικόνα του Χ.Α. δεν είχε να κάνει με μία εντός προγράμματος διόρθωση ή με εταιρικά μεγέθη αλλά με την απειλή που υπάρχει πλέον για το κοινό μέλλον των Χωρών που βρίσκονται κάτω από το ευρώ και τις επιπλοκές που δημιουργούνται από την πιθανολογούμενη έξοδο ενός Κράτους μέλους.

Επίσης οι πιο ψύχραιμοι παρατηρητές του ταμπλό του Χ.Α. θα πρέπει να διέκριναν ότι στην “καθυστερημένη” πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, εκτός του ότι δεν ήλθε η “επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος” σημειώθηκαν σημαντικές κινήσεις διαχείρισης – αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων (έστω και ελαφρώς καθυστερημένες) που αφορούσαν τίτλους που εξέρχονται από τον MSCI Standard Index.

Υπενθυμίζεται ότι Ελ. Πετρέλαια (-7,48%), Τιτάν (-7,57%-) και MIG (-7,69%), διαγράφονται από τον δείκτη MSCI Standard Index και εντάσσονται στον δείκτη MSCI Small Cap Index, με τις αλλαγές να ισχύουν από το κλείσιμο της συνεδρίασης της 26/5/2010.

Και σαν να μην έφτανε το αρνητικό διεθνές κλίμα, ήλθε και η έκθεση – γκιλοτίνα από την JP Morgan για να “πολτοποιήσει” συστάσεις και τιμές – στόχους στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο.

Ο χαμηλός τζίρος που λίγα λεπτά πριν τις 17.00 κατόρθωσε να περάσει τα 100 εκατ. απλά συνεχίζει να δυσκολεύει το έργο όσων έχουν αποφασίσουν να αποεπενδυθούν από τις Ελληνικές μετοχές και παρατείνει το “μαρτύριο των αποτιμήσεων”.

Για όσους έχουν το κουράγιο και ασχολούνται ακόμα με στατιστικά, ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι σε ιστορικό χαμηλό έκλεισαν οι ΟΤΕ και MIG σε χαμηλά 76 μηνών ο ΟΠΑΠ, ισοφάρισε τα χαμηλά 66 μηνών ο Ελλάκτωρ, σε χαμηλά 14 μηνών οι Alpha Bank, Eurobank, Ελ. Πετρέλαια, Τιτάνας, σε χαμηλό 10 μηνών η Motor Oil και σε χαμηλό 14 μηνών ο τίτλος του Ταχ. Ταμιευτηρίου.

Από τον 20αρη, αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της Coca-Cola, ενώ πλην των Ελ. Πετρελαίων, Τιτάνα και MIG που προαναφέρθηκαν οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν σε Πειραιώς (-5,09%), Μυτιληναίο (-5,91%) και Motor Oil (-5%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 4% για Ελλάκτωρα, Αγροτική, Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Eurobank, MPB και του 3% για ΔΕΗ, Κύπρου και Intralot.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Alpha Bank.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με “gap down”, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 1529,61 μονάδες (13.07) και έκλεισε τελικά στις 1539,9 με απώλειες 3,46%, ενώ ο τζίρος ακούμπησε τα 115 εκατ. από τα οποία τα 1,8 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 24 ανοδικές μετοχές έναντι 147 πτωτικών και 30 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 7 έως 18,75%.

Στους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ξεχώρισαν ΕΛΓΕΚΑ (έδειξε ότι έχει “καύσιμο” ανόδου από την πρόσφατη συμφωνία με την Cosco) και ΔΟΛ (προσπάθεια “απόδρασης” από τα ιστορικά χαμηλά).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Εξαιρετικά προβληματισμένος δηλώνει ο Απόστολος Μάνθος που αποφάσισε να διερευνήσει βαθύτερα την τεχνική εικόνα του τίτου της Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με το μέλος της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, η μερική επανατοποθέτηση αρκετών “μεσομακροπρόθεσμων επενδυτών” στη ζώνη των 10 με 10,60 ευρώ έχει δημιουργήσει ένα mini βραχυχρόνιο επίπεδο στήριξης για τη μετοχή της. Μάλιστα, σύμφωνα με το Market Profile οι μετοχές, που έχουν αλλάξει χέρια μέσα σε αυτά τα 60 cents στους τελευταίους δύο μήνες ξεπερνούν κατά πολύ τα 49,5 εκατομμύρια τεμάχια.

Η ιδιαίτερη αυτή δυναμική που υπό διαφορετικές συνθήκες θα άφηνε διαγραμματικές υπόνοιες πιθανής προσέγγισης της γραμμής αντίστασης, στα 11,10 ευρώ. Κίνηση όμως, που θα συγκέντρωνε αυξημένα ποσοστά απότομης καθοδικής παύσης, καθώς το έντονα πτωτικό “pattern” του “ανολοκλήρωτου σφηνοειδούς τριγώνου” ασκεί σημαντική έλξη σε οποιαδήποτε προσπάθεια ανοδικής διαφυγής.

Ο σχηματισμός αυτός θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο στη μετέπειτα πορεία της μετοχής, διότι στατιστικώς - βάση της βιβλιογραφίας των “pattern recognition” - εάν δεν καταστρατηγηθεί ανοδικά οδηγεί κατά 73% σε νέα χαμηλά. Σενάριο όπου, εάν όντως επιβεβαιώσει τον κανόνα, θα ωθήσει τη τιμή της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας προς την ισχυρή περιοχή στήριξης των 8.12 ευρώ, δημιουργώντας έτσι σύμφωνα με την ανάλυση των Νευρωνικών Δεικτών ελπίδες για την πολυαναμενόμενη τερματική
πυθμενική ακίδα.

Η εγχώρια Αγορά υπέκυψε στον “νόμο της βαρύτητας” και ευθυγραμμίστηκε με την ιδιαίτερα αρνητική εικόνα των διεθνών Αγορών, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ οι ξένες Αγορές συνεχίζουν να διανύουν περίοδο αστάθειας με ότι αυτό συνεπάγεται για την συμπεριφορά της εγχώριας Αγοράς. Ωστόσο σε επίπεδο εβδομάδας η εγχώρια Αγορά μπορεί να εμφανίσει κάποια μερική αυτονόμηση ενόψει των αποτελεσμάτων που ανακοινώνονται και στα οποία θα διαφανεί το βάθος των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης του α’ τριμήνου.

Πολλά θα συνεχίσουν να εξαρτώνεται από την συναλλακτική δραστηριότητα η οποία αν περιοριστεί κάτω γύρω στα 100 εκατ. ευρώ θα είναι ένα καλό δείγμα γραφής για το μέγεθος της εν δυνάμει προσφοράς στα τρέχοντα επίπεδα.

Ο αναλυτής της Πήγασος συστήνει επιλεκτικές τοποθετήσεις στα χαμηλά με βασικότερες επιλογές, τις Εθνική και Alpha Bank.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Με σημαντικές απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα που συνδυάστηκαν με αξιοπρόσεκτη μείωση των συναλλαγών.

Με λίγο καλύτερη συμπεριφορά τα συμβόλαια του 20αρη, από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 0,55%.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9667, τιμή εκκαθάρισης 729,95) κινήθηκαν μεταξύ 721 και 737,5 μονάδων.

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (42500 Κύπρου, 97800 Πειραιώς, 22000 ΟΠΑΠ, 38100 MIG, 42400 MPB, 211800 Alpha Bank, 18400 ΟΤΕ, 5700 Βιοχάλκο, 199300 Εθνική, 7600 Ελ. Πετρέλαια, 6700 Ελλάκτωρ, 9100 Αγροτική, 8400 Σιδενόρ, 8200 ΔΕΗ, 22200 Ταχ. Ταμιευτήριο, 192600 Eurobank, 23000 Coca-Cola, 6600 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3299), Alpha Bank (771), Πειραιώς (491), Eurobank (571), ΟΤΕ (495), Κύπρου (204), MIG (1569), Μυτιληναίος (681), ΟΠΑΠ (190), ΔΕΗ (357), MPB (200), Ελ. Πετρέλαια (150), ΓΕΚ (138), Αγροτική (158), Ταχ. Ταμιευτήριο (143).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 21/5, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: MIG (33000 τεμ.), Τιτάνα (10000 τεμ.).

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (12036549 τεμ.), Eurobank (6918471 τεμ.), Alpha Bank (4493342 τεμ.), Πειραιώς (6838469 τεμ.), Κύπρου (4669291 τεμ.), MIG (7162058 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v