Τέστ αντοχών στη Σοφοκλέους μέσω Εθνικής

Επιδεινώνεται η εικόνα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ στο ΧΑ το «test αντοχών» φαίνεται να διέρχεται μέσω Εθνικής Τράπεζας. Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά έως το τέλος της συνεδρίασης.

Όλα τα ενδεχόμενα δείχνουν να παραμένουν ανοιχτά, καθώς σταδιακά μειώνονται τα κέρδη σε όσους δεικτοβαρείς τίτλους επιχείρησαν να αντιδράσουν ανοδικά, ενώ επιδεινώνονται και η εικόνα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον Γερμανικό δείκτη DAX να καταγράφει απώλειες που οριακά ξεπερνούν το 2%.

Καθίσταται εμφανές ότι οι αγοραστές είναι επιφυλακτικοί και έτοιμοι να αλλάξουν διαθέσεις, αν επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο το διεθνές κλίμα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, τα όποια ένστικτα αυτοσυντήρησης και οι όποιες διαθέσεις άμυνας ούτως ώστε η αγορά να μην υποχωρήσει αμαχητί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, καθίσταται αμφίβολα.

Ήδη στην αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο έχουν περάσει μπροστά, ενώ μοιρασμένη δείχνει και η εικόνα μεταξύ «κόκκινων» και «πράσινων» στον 20άρη.

Εθνική και ΟΤΕ επιμένουν να κινούνται θετικά, αλλά έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τα υψηλά ημέρας, ενώ με αξιοσημείωτα κέρδη κινούνται επίσης Αγροτική, Κύπρου και MIG με την τελευταία τα κέρδη της να ξεπερνούν τις 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Αντίθετα, από το τραπεζικό ταμπλό, γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο και αξιοσημείωτες απώλειες Eurobank και Πειραιώς, που αποδεικνύονται οι περισσότερο «αδύναμοι κρίκοι» όσο αφορά τους τραπεζικούς τίτλους, ενώ ακόμη πιο απογοητευτική είναι η εικόνα σε Μυτιληναίο, Βιοχάλκο και Motor Oil, οι απώλειες των οποίων ξεπερνούν τις 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Αξιοσημείωτες απώλειες και για τον ΟΠΑΠ, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η απεργία των πρακτόρων το Σάββατο (ανήμερα του τελικού Champions League) θα στοιχήσει στον Οργανισμό.

Από κει και πέρα με οριακά θετικό πρόσημο Coca Cola, Ελλάκτωρας, ΕΛΠΕ και ΜΡΒ, ενώ με μικρές απώλειες κινούνται ΔΕΗ και Τιτάνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός τραπεζών, ουδείς τίτλος μέχρι στιγμής καταγράφει εξαψήφιο όγκο συναλλαγών, με τις μεγαλύτερες συναλλαγές σε Motor Oil (654.434 τεμάχια από τα οποία τα 600.000 αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές σε 9 ευρώ), ενώ ακολουθεί ο ΟΤΕ με 486.000 τεμάχια.

Αντίθετα, με 5ψήφιο όγκο συναλλαγών συνεχίζουν Βιοχάλκο, Coca Cola, Eλλάκτωρας, ΕΛΠΕ και Τιτάνας.

Ζητούμενο για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, είναι τουλάχιστον η διατήρηση του θετικού προσήμου. Και σε ακόμη καλύτερη περίπτωση το κλείσιμο του δείκτη κοντά στο υψηλό ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν συμπληρωθούν 4 ώρες συνεδρίασης, η μικτή αξία συναλλαγών μόλις ξεπερνά τα 63 εκατ. από τα οποία τα 6,9 αφορούν πακέτα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v