ΧΑ: Αποτελέσματα-Μαδρίτη διαμορφώνουν την τάση

Ανάχωμα- προσωρινό έστω- στην διόρθωση αναζητεί το «έξυπνο χρήμα». Τα αποτελέσματα των τραπεζών, η πορεία του ισπανικού χρηματιστηρίου και η φυγή κεφαλαίων από τις αγορές της Ευρωζώνης οι ρυθμιστές της τάσης.

«Οι τιμές των μετοχών, των εμπορευμάτων και του ευρώ μειώθηκαν κάθετα, καθώς οι επενδυτές εγκατέλειψαν τα ριψοκίνδυνα ενεργητικά, εξαιτίας κλιμακούμενων φόβων για τραπεζική κρίση στην Ευρώπη και γεωπολιτική ένταση μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας». Σε αυτή την καταγραφή των Financial Times (με εύγλωττο τίτλο… πανικόβλητη έξοδος από τις αγορές) φαίνεται να «κρύβεται» το κλειδί της βραχυμεσοπρόθεσμης τάσης.

Σε εμφανή κλίση προς χαμηλότερα επίπεδα τα χρηματιστήρια, με ισχυρές επιφυλάξεις (…έως φόβους) για την έκταση του προβλήματος εντός της Ευρωζώνης η διαχείριση των συνεπειών και για το ΧΑ δείχνει μονόδρομη.

Η καταγραφή νέων χαμηλών εχθές για τους βασικούς δείκτες, με τους Γενικό, Τραπεζικό και FTSE 20 να πιέζονται προς τους πυθμένες της 6-9 Μαρτίου 2009 επιβεβαιώνει την φορά της αγοράς.

Ωστόσο καμία κίνηση δεν είναι…μονόπατη, κανένας σχηματισμός δεν εξελίσσεται χωρίς ενδιάμεσες αντιδράσεις (είτε καθοδικές είτε ανοδικές) αν και το ελληνικό χρηματιστήριο μοιάζει έρμαιο των δεινών της οικονομίας.

Για άγριο «κούρεμα» από τους ξένους κάνει λόγο ο Γιώργος Α. Σαββάκης τη στιγμή που ο Στέφανος Κοτζαμάνης αναφέρεται στους «κρυφούς άσους της κυβέρνησης» με τον Γενικό Δείκτη στις 1.539,9 μονάδες, τον 20άρη στις 743, τις τράπεζες στις 1.560 και την Εθνική οριακά πάνω από τα 10 ευρώ.

Πριν από λίγο τα Συμβόλαια του DAX στην Φραγκφούρτη παρέπεμπαν σε μικρή αντίδραση κατά 0,7% στην αρχή της συνεδρίασης, ενώ το ευρώ παρέμενε καθηλωμένο στα χαμηλά των 1,228 $.

Δεδομένης λοιπόν της εμφανούς κλίσης των βασικών δεικτών, μετοχών ενδέχεται να έχει ενδιαφέρον η…ανίχνευση των περιθωρίων μίας αντίδρασης.

Κλειδί, όπως εκτιμά μερίδα αναλυτών τα 9,5-9,6 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας που θεωρούν «θέσφατο» και σημείο αναφοράς πριν τον επόμενο καθοδικό κύκλο προς τα ελάχιστα του Μαρτίου (8,12-8,27 ευρώ) ή ακόμη χαμηλότερα. Εάν «διασωθούν» και σήμερα αυτή η ζώνη στηρίξεων για τη μετοχή της Εθνικής (υψηλότερα των 9,5 ευρώ) τότε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να έχει τύχη.

Μένει να φανεί εάν σε αυτόν τον γύρο των αγορών οι «πωλητές» επιφυλάσσουν τα χειρότερα για την ισπανική οικονομία, που θα πρέπει να θεωρείται το επόμενο- και σοβαρότερο λόγω μεγέθους- στοίχημα των πανίσχυρων χαρτοφυλακίων, που από το φθινόπωρο του 2009 ποντάρουν σχεδόν…2-3 αμερικανικά ΑΕΠ στην αποδυνάμωση του ευρώ. Και της Ευρωζώνης.

Κατά συνέπεια η βραχυπρόθεσμη φορά των βασικών δεικτών, μετοχών του χρηματιστηρίου της Μαδρίτης μας αφορά άμεσα για αυτό αναμένονται με έκδηλο ενδιαφέρον οι τρεις συνεδριάσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Νωρίτερα η Τραπεζα Κυπρου ανακοίνωνε κέρδη 81 εκατ. ευρώ (στο τρίμηνο αυξημένα κατά 29% με την τιμή της μετοχής στα 3,65 ευρώ (- 19,4% τις τελευταίες 30 ημέρες), ενώ με ενδιαφέρον περιμένουν οι αναλυτές τα μεγέθη της Εθνικής. Οι προβλέψεις τους αναφέρονται σε υποχώρηση 75% δηλαδή σε 80 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή της Εθνικής με το χειρότερο τεχνικό διάγραμμα από τις κλαδικές μετοχές του FTSE 20 υποχωρεί 12,8% τις τελευταίες 30 ημέρες και 43,6% από τα 17,82 ευρώ στην αρχή του χρόνου. Με την αποτίμηση της να έχει συρρικνωθεί στα 6,4 δισ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v