Πανικόβλητη έξοδος από τις αγορές

Οι τιμές των μετοχών, των εμπορευμάτων και του ευρώ μειώθηκαν κάθετα, καθώς οι επενδυτές εγκατέλειψαν τα ριψοκίνδυνα ενεργητικά, με την κλιμάκωση των φόβων για τραπεζική κρίση στην Ευρώπη.

  • Jennifer Hughes
Πανικόβλητη έξοδος από τις αγορές
Οι τιμές των μετοχών, των εμπορευμάτων και του ευρώ μειώθηκαν κάθετα, καθώς οι επενδυτές εγκατέλειψαν τα ριψοκίνδυνα ενεργητικά, εξαιτίας κλιμακούμενων φόβων για τραπεζική κρίση στην Ευρώπη και γεωπολιτική ένταση μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας.

Τα χρηματιστήρια «βούλιαξαν», με τον δείκτη FTSE Asia-Pacific να κλείνει 3,1% χαμηλότερα σε χαμηλό 10 μηνών. Στη Wall Street, ο Dow Jones Industrial Average διολίσθησε κάτω από τις 10.000 μονάδες καθώς το δολάριο και τα Treasuries επωφελήθηκαν από τον κίνδυνο.

Τέσσερις ισπανικές τράπεζες ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να συγχωνευτούν, σε μια προσπάθεια αναδιοργάνωσης του τραπεζικού κλάδου, αλλά οι αναλυτές δεν δείχνουν πεπεισμένοι, καθώς αναρωτιούνται πώς θα μειωθούν οι δαπάνες ή θα εξυγιανθούν οι ισολογισμοί.

Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο επέτεινε τους φόβους. Ο δείκτης Kospi στη Σεούλ διολίσθησε 2,75% σε χαμηλό τριών μηνών, ενώ ο Nikkei στο Τόκιο υποχώρησε 3,1% σε χαμηλό πέντε μηνών.

Οι επενδυτές έσπευσαν στα «καταφύγια» όπως τα αμερικανικά και γερμανικά κρατικά ομόλογα, με το yield στα 10ετή Treasuries να υποχωρεί σε ετήσιο χαμηλό στο 3,136% και το γερμανικό σε αρνητικό ρεκόρ.

Το γερμανικό σχέδιο επέκτασης της απαγόρευσης στο «γυμνό» short-selling όλων των μετοχών τροφοδότησε τις ανησυχίες.

Πάντως, ο κ. James Bullard, πρόεδρος της Federal Reserve Bank του Σεν Λούις, δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή κρίση δύσκολα θα εκτρέψει την αμερικανική ή τη διεθνή ανάκαμψη.

Ωστόσο, ο κ. Albert Edwards, διεθνής στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale, εκτιμά ότι οι αγορές θα υποχωρήσουν κάτω από το ναδίρ του Μαρτίου 2009.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v