ΧΑ: Σταυροδρόμι οι τράπεζες - Ζητείται... είδηση

Αναμένεται η συνέχιση των αψιμαχιών μεταξύ αγοραστών – πωλητών στο τραπεζικό ταμπλό. Η αγορά θέλει άμεσα ουσιαστική είδηση που θα στηρίξει τις τρέχουσες αποτιμήσεις, λένε οι επαγγελματίες του χώρου.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση, καθώς είναι βέβαιο ότι αψιμαχίες μεταξύ αγοραστών – πωλητών θα συνεχιστούν στο τραπεζικό ταμπλό και βέβαια παραμένει ζητούμενο αν τα κέρδη που κατοχυρώνονται σε τραπεζικούς τίτλους μεταφέρονται σε υπόλοιπες μετοχές του 20άρη ή σε άλλους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης που θεωρητικά αξίζουν καλύτερης «μεταχείρισης».

Αξίζει εδώ να προσεχτεί, γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία, ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου στη Σοφοκλέους συνεχίζει να διενεργείται από hedge funds και traders, οι οποίοι δεν θα νιώσουν την παραμικρή «τύψη» να αλλάξουν στρατόπεδο αν κάποια στιγμή η άνοδος που έχει συντελεστεί δεν υποστηριχθεί με ουσιαστικές ειδήσεις.

Αυτό ακριβώς επισημαίνουν και οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, τονίζοντας ότι η αγορά θέλει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η σημαντική ανοδική αντίδραση στους περισσότερους τραπεζικούς τίτλους οφείλεται σε προσδοκίες, φήμες και δημοσιεύματα που διαψεύδονται.

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, δεν απέχει πολύ να αλλάξει επί το αρνητικότερο η εύθραυστη ψυχολογία, αν άμεσα η αγορά δεν δώσει κάποια είδηση που όχι μόνο θα υποστηρίξει τις διαμορφούμενες αποτιμήσεις, αλλά θα δώσει «καύσιμα» ανόδου σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Το σημερινό διεθνές κλίμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτό, αφού οι εκτιμήσεις της «φαιάς βίβλου» δεν δημιούργησαν ιδιαίτερα θετικό κλίμα στη Wall Street η οποία έκλεισε με απώλειες ενώ με απώλειες έκλεισαν και τα περισσότερα από τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, παρά το γεγονός ότι η Νέα Ζηλανδία προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 3%, η Panasonic ανακοίνωσε ότι αγοράζει το υπόλοιπο ποσοστό στη Sanyo Electric, και παρά τις εντυπωσιακές ανακοινώσεις από τη Sony, η οποία αύξησε τις εκτιμήσεις για τη φετινή κερδοφορία, από 50 σε 60 δισ. γιεν.

Αντίθετα, μικρά κέρδη δείχνουν στο ξεκίνημα τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών, όλο και περισσότερες τράπεζες παγκοσμίως θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το θετικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, για να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Σε αυτά τα δεδομένα, η Σοφοκλέους καλείται να προσθέσει αφενός την ανακοίνωση χθες το βράδυ αργά του ΟΠΑΠ σύμφωνα με την οποία επεκτείνει το συμβόλαιο συνεργασίας με την Intralot για 1+1 χρόνια και βέβαια τα σημερινά αποτελέσματα β’ τριμήνου της Coca Cola.

Σύμφωνα με αυτά, ο όγκος πωλήσεων μειώθηκε κατά 10% το β’ τρίμηνο στην Ελλάδα, ο συνολικός όγκος πωλήσεων έφτασε τα 578 εκατ. κιβώτια έναντι εκτιμήσεων για 591 εκατ. κιβώτια, ενώ τα καθαρά κέρδη β’ τριμήνου έφτασαν τα 172 εκατ. χαμηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν 176,8 εκατ.

Η εισηγμένη δήλωσε ότι παραμένει επιφυλακτική για τις αγορές Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

Όσον αφορά την τεχνική εικόνα του ΧΑ, αν συνεχίσουν να έχουν τον πρώτο λόγο και στη σημερινή συνεδρίαση οι πωλητές, πάρα πολλά για τον 20άρη θα κριθούν στη στήριξη των 815 μονάδων.

Καθοδική διάσπαση της οποίας θα επαναφέρει μέρος των τεχνικών ανησυχιών και θα βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη που οριοθετείται στο ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.

Αντίθετα, αν επικρατήσουν οι αγοραστές παραμένει ο στόχος των 885 μονάδων, σύμφωνα με τον Απ. Μάνθο (μέλος Επενδυτικής Επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Τέλος, ένας ακόμη τίτλος που δημιούργησε χθες θετικές εντυπώσεις, ήταν αυτός του Μυτιληναίου.

Η μετοχή συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, αυξάνοντας μάλιστα τον όγκο συναλλαγών, εν μέσω πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ για τη συνέχιση της ηλεκτροδότησης της Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Να σημειωθεί, ότι στις πρόσφατες τιμές η προσφορά δεν κρίνεται αμελητέα, ενώ ο τίτλος έχει μπροστά του την τεχνική αντίδραση των 4,80 ευρώ, επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση της οποίας οδηγεί στην επόμενη αντίσταση των 5,45 ευρώ.

Σε αντίθετη περίπτωση η πρώτη στήριξη στα 3,74 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v