Αφομοιώνει το τραπεζικό ράλι το ΧΑ

Σε συνεδρίαση με σχετική μεταβλητότητα εξελίσσεται η σημερινή, καθώς οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αντιπαρατίθενται με «καθυστερημένες» τοποθετήσεις σε τραπεζικούς τίτλους. Ζητούμενο το κλείσιμο άνω των 1.700 μονάδων.

Αναμενόμενη και μάλλον θετική δείχνει η μέχρι στιγμής εξέλιξη της σημερινής συνεδρίασης με αρκετές ενδείξεις μεταβλητότητας παρά το γεγονός ότι τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται με θετικό πρόσημο.

Ήταν περίπου βέβαιο ότι η σημερινή συνεδρίαση θα είχε σημαντικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών από γρήγορους «παίχτες», άρα μεταβλητότητα και συχνές αλλαγές προσήμων για τον Γενικό Δείκτη.

Ασφαλώς ζητούμενο για τη συνέχει και κυρίως για το τέλος είναι η απορρόφηση της προσφοράς και το κλείσιμο του δείκτη με θετικό πρόσημο και πάνω από τις 1.700 μονάδες.

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με τους πωλητές να δείχνουν σχετικές πρωτοβουλίες κινήσεων κάτι που είχε σαν αποτελέσματα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει μέχρι τις 1.684,07 μονάδες όμως, το πρώτο κύμα προσφοράς σε τραπεζικούς τίτλους απορροφήθηκε σχετικά εύκολα, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την αρκετά γρήγορη αντίδραση, την επιστροφή σε θετικό πρόσημο και την αναρρίχηση του δείκτη μέχρι τις 1.711,06 μονάδες.

Όμως, στη συνέχεια, οι πωλητές επέστρεψαν και λίγα λεπτά πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης αλλάζει πρόσημα κινούμενος χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1.700 μονάδων, ενώ ο τζίρος προσεγγίζει τα 30 εκατ., ένδειξη ότι η σημερινή συνεδρίαση θα έχει ενδιαφέρον αλλά και σημαντικές αψιμαχίες μεταξύ αγοραστών – πωλητών.

Η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται περίπου στο 1 προς 1, ενώ εκτός 20άρη αξιοπρόσεκτες διαθέσεις μέχρι στιγμής επιδεικνύουν Intralot, Παρνασσός, Σιδενόρ, Μηχανική, Νηρέας, Βωβός, Intracom, Forthnet.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του FTSE, που και σήμερα αποσπά τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά το ενδιαφέρον των εμπλεκομένων, και εκτός τραπεζικού ταμπλό, πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινούνται Motor Oil, OTE, MIG.

Με τους δύο πρώτους τίτλους να καταγράφουν μέχρι στιγμής μικρές σχετικά συναλλαγές.

Από τις υπόλοιπες μετοχές εκτός τραπεζικών, ξεχωρίζει το +2,92% για τη Jumbo, που όμως, ο όγκος μόλις και μετά βίας ξεπερνά τις 25.000 τεμάχια και το +2,91% της Βιοχάλκο όμως, και εδώ οι συναλλαγές είναι αρκετά χαμηλές και μετά βίας προσεγγίζουν τις 15.000 κομμάτια.

Με θετικό πρόσημο κινούνται ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Τιτάνας και Coca Cola, όμως σε κανέναν από τους παραπάνω τίτλους ο όγκος συναλλαγών δεν ξεπερνά τις 100.000 τεμάχια με τις χαμηλότερες συναλλαγές για τον Τιτάνα που μόλις και μετά βίας προσεγγίζει τις 10.000 κομμάτια.

Και τη ΔΕΗ που η μέχρι στιγμής συναλλακτική δραστηριότητα είναι λίγο υψηλότερη των 18.000 τεμαχίων.

Επιστρέφοντας στο τραπεζικό ταμπλό όπου εκεί σίγουρα θα κριθούν οι εντυπώσεις.

Ασφαλώς και ξεχωρίζει το +4,10% της Αγροτικής και μάλιστα με συναλλαγές που ξεπερνούν τις 420.000 κομμάτια.

Ενώ με απλά θετικό πρόσημο και υψηλές συναλλαγές που προσεγγίζουν τις 950.000 κομμάτια κινείται η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Όλοι οι υπόλοιποι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι δείχνουν να πιέζονται λίγο ή περισσότερο από τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών των βραχυπρόθεσμων παιχτών.

Οι μεγαλύτερες απώλειες για τη μετοχή της Eurobank (-2,26%), η οποία κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις υπέδειξε έως και σαρωτική συμπεριφορά ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 1% κινούνται Alpha Bank και ΤΤ.

Σε κάθε περίπτωση ο υψηλός τζίρος και οι συνεχείς εναλλαγές προσήμου αν μη τι άλλο θα διατηρήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος της συνεδρίασης.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v