Αφύπνιση “μικρομεσαίων” - Ζητούμενο η διάρκεια

Τα σημάδια αφύπνισης που δίνει ο Mid 40 εκμεταλεύθηκαν οι αγοραστές μετατοπίζοντας το ενδιαφέρον σε μεσαίους-μικρούς τίτλους. Οι αποδόσεις από τα χαμηλά για βασικούς δείκτες. Τι λένε οι αναλυτές.

Συνεδρίαση διευρυμένου ενδιαφέροντος, όπου οι Δεικτοβαρείς τίτλοι, μετά τα πρώτα λεπτά, ανέλαβαν να διατηρήσουν τον Γενικό Δείκτη σε θετικό πρόσημο και βέβαια η κινητικότητα χαμηλού κόστους (στις περισσότερες των περιπτώσεων) επέτρεψε σε αρκετούς “ξεχασμένους” τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης να βελτιώσουν τις αποτιμήσεις τους.

Αρκετοί επαγγελματίες του χώρου, αναφέρονται σε παντελή απουσία πωλητών, στην Περιφέρεια, στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, κάτι που διευκολύνει το έργο των αγοραστών που επιτυγχάνουν σημαντικές ημερήσιες αποδόσεις με σχετικά μικρούς όγκους.

Το βέβαιο είναι ότι η βελτίωση των αποτιμήσεων, βελτιώνει ταυτόχρονα και την αγοραστική δύναμη “ξεχασμένων” χαρτοφυλακίων που έχουν επενδύσει σε Περιφερειακούς τίτλους και βέβαια αν συνεχιστεί μπορεί να δημιουργήσει ανατροφοδοτούμενο ενδιαφέρον και σχετική ενεργοποίηση κωδικών λιανικής.

Το momentum της τάσης και των προσδοκιών για ανακατατάξεις στον Τραπεζικό κλάδο, αποδεικνύεται ισχυρότερο από τα μέχρι στιγμής, γνωστά, αδύναμα αποτελέσματα των εισηγμένων, τονίζουν οι επιφυλακτικά σκεπτόμενοι.

Χρηματιστές κάνουν λόγο για ποιοτική ανοδική κίνηση που δημιουργεί την αίσθηση ότι οι επενδυτές προεξοφλούν κάποιες ανακατατάξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο και εκτός Τραπεζικού χώρου, όμως αυτό για να πείσει χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια.

Βέβαια υπάρχει και η πιο απαισιόδοξη σχολή σκέψης που αρκείται στο να επισημάνει ότι η “δραστηριότητα” στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό, πιθανόν και να σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του πρώτου ανοδικού κύματος και τώρα η Αγορά θα περιμένει ουσιαστικές ειδήσεις που θα μπορούν να υποστηρίξουν τις νέες αποτιμήσεις και να δώσουν “καύσιμα” για διεύρυνση του ενδιαφέροντος και κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα.

Άλλωστε η ισχυροποιημένη αντίσταση των 1800 μονάδων, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, θα απαιτήσει “μίγμα” ειδήσεων και αυξημένου τζίρου για να υπερκεραστεί.

Υπ΄ όψιν ότι η διεύρυνση του αγοραστικού ενδιαφέροντος δημιούργησε αρνητικό ρεκόρ τρέχοντος έτους στο μερίδιο των τίτλων του 20αρη, επί του τζίρου, που περιορίστηκε στο 77%.

Σε κάθε περίπτωση αξίζει να σημειωθεί ότι Γενικός Δείκτης έκλεισε σε νέα υψηλά διμήνου.

Επίσης από το χαμηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους, μέχρι την σημερινή συνεδρίαση, έχουν σημειωθεί οι εξής αποδόσεις: Γενικός Δείκτης, από το χαμηλό των 1403,92 μονάδων (7/6) κέρδη 21,7%.

Τραπεζικός δείκτης, από το χαμηλό των 1344,72 μονάδων (29/6) κέρδη 41,83%. FTSE από το χαμηλό των 667,7 μονάδων (7/6) κέρδη 26,78%. FTSEM από το χαμηλό των 1644,37 μονάδων (8/6) κέρδη 19,74% και FTSES από τα χαμηλότερο φετινό κλείσιμο των 264,67 μονάδων (8/6) κέρδη 27,36%.

Από τους τίτλους του 20αρη, προβλημάτισαν με την σημερινή συμπεριφορά Εθνική και Eurobank.

Η πρώτη έδειξε ότι δυσκολεύεται να δώσει κλείσιμο σημαντικά ψηλότερα των 11,74 ευρώ, αν και ενδοσυνεδριακά σήμερα έφτασε μέχρι τα 11,93 ευρώ.

Η δεύτερη έκλεισε με σημαντικές απώλειες (-3,75%) και μάλιστα στο χαμηλό ημέρας.

Επίσης με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι Κύπρου, ΔΕΗ και Τιτάν και αμετάβλητος ο τίτλος της Jumbo.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για MIG (+7,34%) και Βιοχάλκο (+5,94%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 3% ακολούθησε η Motor Oil και του 2% οι Αγροτική, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Alpha Bank, MPB.

Αξιοσημείωτα κέρδη για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca-Cola και θετική ημερήσια μεταβολή για Ελ. Πετρέλαια και Εθνική.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 1684,53 μονάδες (10.30), όμως μετά τις 10.32 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 1726,6 (14.14) και έκλεισε τελικά στις 1708,38 μονάδες με κέρδη 1,21%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 130 εκατ. από τα οποία τα 11,7 αφορούσαν “πακέτα”.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 167 ανοδικές μετοχές έναντι 35 πτωτικών και η διευρυμένη κινητικότητα επέτρεψε σε 20 τίτλους να κλείσουν με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Με τον “ξεχασμένο” FTSEM και την τεχνική εικόνα ασχολείται ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ) και επισημαίνει ότι ο εν λόγω δείκτης δίνει σημάδια μερικής “αφύπνισης” μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ομολογουμένως πάντως για αρκετούς επενδυτές ο εν λόγω δείκτης έχει πέσει εδώ και πολύ καιρό στην “αφάνεια” και αυτό κυρίως γιατί η Ελληνική Αγορά είναι Τραπεζοκίνητη, αλλά όταν η γενική μεσοπρόθεσμη τάση αλλάξει από καθοδική σε ανοδική τότε ο εν λόγω δείκτης θα υπεραποδώσει.

Διαγραμματικά ο δείκτης μετά και την αποτύπωση των τελευταίων συνεδριάσεων δείχνει να διαφεύγει από το σφικτό εναγκαλισμό της ισχυρής μεσομακροπρόθεσμης καθοδικής γραμμής τάσης ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη πραγματοποίηση ενός έντονου βραχυχρόνιου ανοδικού “στροφέα”, όπου θα έχει σαν στόχο την είσοδο του δείκτη μέσα στο επίπεδο, που εκτείνεται ανάμεσα στον απλό κινητό μέσο των 100 ημερών (1996 μονάδες) και της γραμμικής αντίστασης των 2059 μονάδων.

Η ολοκλήρωση δε του εν λόγω ανοδικού σεναρίου θα ισχυροποιήσει τη μακροπρόθεσμη ζώνη στήριξης των 1665 με 1624 μονάδων προσθέτοντας ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στο risk management χαρτοφυλάκιο.

Από την επιμέρους δε τεχνική ανάλυση στα εβδομαδιαία chart τιμών των εταιρειών, που απαρτίζουν τον δείκτη υπάρχουν τίτλοι, όπως οι Alapis, Άβαξ, ΕΧΑΕ, Σιδενόρ και Intralot, που παρουσιάζουν σημάδια “αφόρητα πεπιεσμένου ελατηρίου” που με την πρώτη ευκαιρία θα δώσει εκρηκτική ανοδική κίνηση διαφυγής.

Τα σημαντικά κέρδη που περιέχουν οι τίτλοι του Τραπεζικού κλάδου εκτιμούμε ότι θα επαναφέρουν τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών ενός αριθμού χαρτοφυλακίων, ενώ σημαντική είναι και η επιρροή που ασκείται από τις σταθεροποιητικές τάσεις των υπολοίπων διεθνών Χρηματαγορών, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Στο επίκεντρο των αναλύσεων βρέθηκαν οι μετοχές των Ελληνικών Χρηματιστηρίων και της Coca Cola, οι οποίες ανακοίνωσαν τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το 1ο 6μηνο του 2010, ενώ το ενδιαφέρον θα παραμείνει στους τίτλους που πραγματοποίησαν χθες ανοδική κίνηση (Μυτιληναίος, ΔΕΗ, καθώς και Intralot ύστερα από την επικείμενη ανανέωση της σύμβασης με τον ΟΠΑΠ).

Τεχνικά, η πρώτη στήριξη για τον Γενικό Δείκτη τοποθετείται στις 1660 μονάδες, εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της ΑΧΕ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτων κερδών που συνδυάστηκε με νέα μείωση του όγκου συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με μεγαλύτερα κέρδη από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, εξάλειψαν τις υπάρχουσες υποτιμήσεις και έκλεισαν κοντά στην θεωρητική τους τιμή.

Μικτές κινήσεις με περισσότερες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9942, τιμή εκκαθάρισης 846,57) κινήθηκαν μεταξύ 834 και 860 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (40000 Eurobank, 30000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5321), Alpha Bank (1412), Πειραιώς (891), Eurobank (1079), ΟΤΕ (1516), MIG (2850), Κύπρου (111), Αγροτική (711), Ταχ. Ταμιευτήριο (530), MPB (1264), ΟΠΑΠ (251), Ελλάκτωρ (150), Μυτιληναίος (579), Intralot (329), Ιντρακόμ (131), Σιδενόρ (113), ΓΕΚ (195), Μέτκα (161), ΔΕΗ (513).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 29/7, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v