Συνεχίζεται η ...χαμηλή πτήση στο ΧΑ

Αυξημένη μεταβλητότητα, ακραίες διακυμάνσεις και σταθερή υποχώρηση του ΧΑ έως και 1,7% τη στιγμή που "γυρίζουν" οι ευρωαγορές. Στα 9,75 η Εθνική, υπεραπόδοση όμως για Κύπρου, MIG, Μυτιληναίο, και ΔΕΗ.

Συνεχίζεται η χαμηλή πτήση με τους βασικούς δείκτες με τα ποσοστά να κυμαίνονται στο 2%. Όμως τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο ο Ftse20 διαμορφώνονται στις 1.588 και τις 775 μονάδες αντίστοιχα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την βραχυπρόθεσμη προσέγγιση της αγοράς.

Σε επίπεδα έως και 12% χαμηλότερα για τη μετοχή της Εθνικής και οριακά στα 9,16-9,20 ευρώ ενεργοποιήθηκαν σημαντικές εντολές αγοράς κάτι που αποτυπώθηκε σταδιακά στην τιμή της αλλά και στην διακύμανση άλλων τραπεζικών τίτλων.

Αυξημένη μεταβλητότητα και πάλι για μετοχές εταιρειών του 20άρη, κάτι που…αρέσει στους βραχυπρόθεσμους παίκτες και όσους κυνηγούν τις υψηλές διακυμάνσεις. Γύρω στο 5-6% έφθανε πριν από λίγο το περιθώριο ενδοσυνεδριακής διακύμανσης της Εθνικής που παραμένει χαμηλά στα 9,75 ευρώ.

Η αξία των συναλλαγών φθάνει στα 120 εκατ. ευρώ (γύρω στις 14.20) από τα οποία 68,7 είχαν πραγματοποιηθεί στην Εθνική. Αλλα 19 εκατ. ευρώ έχουν γίνει σε Eurobank-Alpha Bank ( στα 5,20 και 5,29 ευρώ αντίστοιχα) ενώ στη μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ο τζίρος φθάνει τα 1,9 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εκτίμηση μερίδας αναλυτών και παικτών οι χαμηλότατες τιμές που καταγράφηκαν σήμερα σε μετοχές της Εθνικής (και άλλων τραπεζών) θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημεία αναφοράς για τις αμέσως επόμενες ημέρες.
 
Αυτό με την προυπόθεση πως η ευρύτερη περιοχή των 1.560-1.580 μονάδων επιβεβαιώνεται ως ζώνη στήριξης- σε αυτή την φάση της αγοράς. Εάν μάλιστα… βοηθήσουν οι ευρωαγορές δεν αποκλείεται οι βραχυπρόθεσμοι να έχουν άμεσα αποτελέσματα. Πριν από λίγο ο κυριότερος ευρωπαικός χρηματιστηριακός δείκτης, ο DAX, αντιδρούσε οριακά θετικά στις 6.125-6.130 μονάδων.

Στα 4,01 ευρώ η Κύπρου, στα 4,50 ευρώ ο Μυτιληναίος, στα 0,98 ευρώ η MIG, στα 12 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ. Στα 8,21 ευρώ η μετοχή της Motor Oil, στα 19,41 της CCH.

Για τη συνέχεια θα ποντάραμε στο…γύρισμα των ευρωαγορών κάτι, που θα μπορούσε- υπό προυποθέσεις- να συμβάλλει στην άμβλυνση των πιέσεων και στο ΧΑ. Ενδεχόμενη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 1.560 μονάδων (πόσο μάλλον πάνω από τις 1.580) θα ενίσχυε το βραχυπρόθεσμο σενάριο αντίδρασης από τα τελευταία χαμηλά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v