Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Το φάντασμα της Lehman στις αγορές

Τρία χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, η ανησυχία στις αγορές για την κρίση χρέους ξαναχτυπά "κόκκινο". Σε χαμηλά 197 μηνών υποχώρησε ο ΓΔ. Νέα ιστορικά χαμηλά για ΟΤΕ, ΑΤΕ, Eurobank, Alpha, TT.

Τρία χρόνια και λίγες μέρες έχουν συμπληρωθεί από την επίσημη κατάρρευση της Lehman Brothers, όμως οι μνήμες του παρελθόντος φαίνεται να ξυπνούν εκ νέου και η ανησυχία στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα χτυπάει “κόκκινο”, που μεταφέρεται και στα Χρηματιστηριακά ταμπλώ.

Υπερχρεωμένα Κράτη και Τραπεζικός κλάδος βάδισαν χέρι – χέρι για πολλά χρόνια, αλληλοκαλύπτοντας τις αδυναμίες τους, όμως φαίνεται ότι ήλθε η ώρα να τεθούν σε ευθεία αμφισβήτηση από τις Αγορές.

Το “βραδύκαυστο φυτίλι” άναψε λίγους μήνες πριν, όταν η Standard & Poor’s υποβάθμισε την Αμερικανική οικονομία, για να ακολουθήσει λίγο αργότερα και η Ιαπωνία.

Λίγο πριν ξεκινήσει το Ecofin της Πολωνίας την προηγούμενη Παρασκευή, απόρρητη έκθεση Ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου προειδοποιούσε για τον κίνδυνο νέας πιστωτικής κρίσης στην Ευρωζώνη, που μπορεί μάλιστα να λάβει διαστάσεις συστημικής κρίσης.

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Societe Generale και της Credit Agricole, λόγω της έκθεσής τους στην Ελληνική οικονομία, προχώρησε η Moody's.

Πιθανή υποβάθμιση της αξιολόγησης των Γερμανικών Τραπεζών θα εξαρτηθεί από την έκταση της Ευρωπαϊκής κρίσης χρέους”, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της S&P.

Ο κίνδυνος να ξεσπάσει μια Τραπεζική κρίση στην Ευρώπη είναι πολύ υψηλός, υποστήριξε ο επικεφαλής της Pimco, κ. El- Erian. "Βρισκόμαστε σε μια συγχρονισμένη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Υπάρχει πολύ μικρή εμπιστοσύνη στην οικονομική πολιτική που ακολουθούν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ", πρόσθεσε.

Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ευρώπη κινούνται ολοταχώς προς την ύφεση εκτιμούν οι HSBC και η Capital Economics. Μάλιστα οι δύο οίκοι προειδοποιούν ότι οι επενδυτές πρέπει να είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί και να μην παρασύρονται από τυχόν περιστασιακά ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία.

Να μείνουν μακριά από τις μετοχές των Ευρωπαϊκών Τραπεζών συστήνουν στους επενδυτές οι Nomura, Credit Suisse και Bank of America/Merrill Lynch. Τον κίνδυνο οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες να ζήσουν μια χαμένη δεκαετία, επισημαίνει μάλιστα η Credit Suisse.

Ακόμα και η δική μας National Sec. σε πρόσφατη έκθεσή της τόνισε ότι παρά την σημαντική υποχώρηση των αποτιμήσεων, δεν θα συνιστούσε τοποθετήσεις σε μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Η επιδείνωση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος καθιστά ακόμη δυσκολότερη την μάχη για την επίτευξη των στόχων για το 2011, παραδέχθηκε η Deutsche Bank δια στόματος του οικονομικού της διευθυντή, Stefan Krause που επισημαίνει ότι το διεθνές περιβάλλον έχει αλλάξει δραματικά. Ο κ. Krause διευκρίνισε, ότι είναι σχεδόν ανέφικτο για τις Τράπεζες να πάρουν βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση χωρίς παροχή εγγυήσεων.

Η Moody’s υποβάθμισε τις αξιολογήσεις τριών Αμερικανικών Τραπεζών, της Citigroup, της Bank of America και της Wells Fargo, εκφράζοντας ανησυχίες για τη δυνατότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ να τις στηρίξει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας, η Standard & Poor’s προχώρησε και στην υποβάθμιση της αξιολόγησης 7 Ιταλικών Τραπεζών και πιο συγκεκριμένα των Mediobanca, Intesa Sanpaolo, Findomestic Banca, Banca IMI, Banca Nazionale del Lavoro, Banca Infrastrutture Innovazione e Sviluppo και Cassa di Risparmio, κατά μία βαθμίδα και μάλιστα με αρνητικό outlook. Επίσης υποβαθμίστηκε το outlook από "σταθερό" σε "αρνητικό" για οκτώ ακόμη Ιταλικές Τράπεζες εκ των οποίων και η Unicredit, η μεγαλύτερη Τράπεζα της Χώρας.

Οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες αντιμετωπίζουν περίπου 300 δισ. ευρώ σε δυνητικές ζημιές από την κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ακόμα και η πρόσφατη κίνηση της ΕΚΤ να διευρύνει το φάσμα των χρεογράφων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι Χρηματοπιστωτικοί Οίκοι ως εγγυήσεις για να λάβουν πιστώσεις, ακόμα και αν αυτά δεν είναι αποδεκτά από τις πρωτογενείς Αγορές, είναι μία ακόμα επιβεβαίωση του συστημικού προβλήματος.

Ο Michel Barnier, ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα εσωτερικής Αγοράς, παραδέχθηκε ότι υπάρχει ανάγκη αναδιάρθρωσης κεφαλαίων για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες και δεν απέκλεισε μάλιστα να χρειαστεί και Κρατική παρέμβαση για την στήριξη των Χρηματοοικονομικών οργανισμών.

Και μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κοκτέιλ ανησυχιών, η Ελληνική Κυβέρνηση κάνει τα πάντα προκειμένου να πολλαπλασιάσει τις επιπτώσεις στην εγχώρια οικονομία και το χιλιοταλαιπωρημένο Χρηματιστήριο.

Η Αγορά περίμενε δραστικές περικοπές στον υδροκέφαλο Δημόσιο τομέα και αντ΄ αυτού άκουσε κάτι για 30000 υπαλλήλους σε εφεδρεία (!)

Κανένα νέο μέτρο (λες και απέδωσαν τα παλαιότερα) για την πάταξη της φοροδιαφυγής, καμία εξέλιξη από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων μέχρι στιγμής, παρά μόνο εξαγγελίες και η ίδια συνταγή “αργού θανάτου” (υποτίμηση του βιοτικού επιπέδου ορισμένων κοινωνικών ομάδων, αφού δεν μπορεί να γίνει υποτίμηση νομίσματος) με νέα φοροεισπρακτικά μέτρα (το ειδικό τέλος για τα ακίνητα από δύο χρόνια επεκτείνεται σε τέσσερα και τελικά μονιμοποιείται, ενώ η έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα είναι σε ορίζοντα πενταετίας και βλέπουμε), από ένα Κράτος που συνεχίζει να τραβά ρευστότητα από την Αγορά και ταυτόχρονα δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του (!)

Το εντυπωσιακότερο όλων, η προσγείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5000 ευρώ. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι πλέον φόρο θα πληρώνουν και οι άνεργοι, καθώς το επίδομα ανεργίας των 454 ευρώ Χ 14 μήνες, δίνει εισόδημα 6356 ευρώ (!)

Η κατάσταση στην Ελλάδα απειλεί την Ευρωζώνη και είναι αναπόφευκτο ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους. Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος της Goldman Sachs, ο Peter Sutherland μιλώντας στην Ιρλανδική Κρατική τηλεόραση RTE.

Ο Joseph Stiglitz (σύμβουλος του Πρωθυπουργού) εκφράζει την πεποίθηση ότι "το χρέος της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμο, με την προϋπόθεση όμως ότι θα αποκατασταθεί σύντομα ξανά η ανάπτυξη μέσω μίας σειράς μηχανισμών και κεφαλαίων για επενδύσεις". “Με την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, η οικονομία βουλιάζει ολοένα και πιο βαθιά στην ύφεση", τονίζει.

“Οίκτο” προκαλούν οι Ελληνικές Τράπεζες, λέει ο Economist σε δημοσίευμά του. «Στην Αμερική και την Ευρώπη, η ιδέα των “κακών” τραπεζών είναι εμπεδωμένη. Η Ελλάδα σε αυτό, όπως και σε πολλά άλλα αποτελεί στατιστικό έκτοπο, καθώς είναι δύσκολο να μιλήσεις με τις τράπεζες και να μην φύγεις αισθανόμενος λύπηση», αναφέρει το δημοσίευμα και στέκεται και στην περίπτωση των καταθέσεων για τις οποίες επισημαίνει τη σημαντική εκροή. Παραθέτει μάλιστα και σχόλιο Τραπεζικού στελέχους κατά το οποίο οι εργαζόμενοι σε Τράπεζα λειτουργούν ως “ψυχοθεραπευτές των καταθετών” προκειμένου να τους αποτρέψουν από το να αποσύρουν τα χρήματά τους και να τα βάλουν “κάτω από το στρώμα” (!)

Ο Economist αναφέρεται ακόμη στις προβλέψεις και στο πως αυτές αυξάνονται με την προοδευτική ύφεση της Ελληνικής οικονομίας. “Οι δραστηριότητες των ιδρυμάτων έχουν περιορισμένους στόχους: να εξασφαλίσουν αρκετά έσοδα ώστε να καλύψουν τις προβλέψεις έναντι των ζημιών- Αυτό είναι αρκετό για να προκαλέσει τη συμπόνοια”, καταλήγει το δημοσίευμα.

Tην ανατρεπτική πρόταση η τρόικα να απειλήσει με τρίμηνη παύση πληρωμών προς την Eλλάδα, εάν η Κυβέρνηση δεν κάνει αυτά που πρέπει, ώστε το Ελληνικό πολιτικό σύστημα να έλθει αντιμέτωπο με την αλήθεια, διατυπώνουν οι Financial Times.

Η Βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει πως η Ελληνική “τραγωδία” αποτελεί, πλέον, ευθύνη της ίδιας της Eλλάδας και πρέπει οι Έλληνες πολιτικοί έστω και διά της βίας να αντιμετωπίσουν την αλήθεια. H αλήθεια, σύμφωνα με τους FT, είναι ότι οι Έλληνες είναι διαιρεμένοι σε εκείνους που επωφελούνται από τις δυσλειτουργίες του συστήματος -σε προστατευμένα κλειστά επαγγέλματα, το Δημόσιο ή σε τομείς που ελέγχονται από επιθετικά συνδικάτα- και σε εκείνους που πρέπει να πληρώσουν το κόστος και να υποστούν τώρα μακροχρόνια λιτότητα.

Όπως, μάλιστα, καταλήγουν οι FT, “όταν από τους πολιτικούς απουσιάζει το κουράγιο η καλύτερη βοήθεια είναι να δώσει κανείς μια... σπρωξιά” (!)

Με όλα αυτά τα δεδομένα και με τις Ευρωπαϊκές Αγορές να καταγράφουν απώλειες 4% και πλέον, τα νέα χαμηλά 197 μηνών για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου (αμέσως προηγούμενο χαμηλότερο κλείσιμο στις 28/4/1995 και στις 827,5 μονάδες), ήλθαν μάλλον απόλυτα φυσιολογικά, έστω και με τζίρο που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τέτοια εικόνα καταστροφής (!)

Ασφαλώς και η τεχνική ανάλυση έχει προ πολλού “παραδώσει τα κλειδιά”, όμως σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις, οι συνεχείς διερευνητικές “βουτιές” χαμηλότερα από την ζώνη 855 – 850, δημιουργούν όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για βύθισμα του Γενικού Δείκτη προς τις 790 μονάδες.

Μικρή ένδειξη αναστροφής του κλίματος, μόνο τα συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 950 μονάδων και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 1025 μονάδων.

Συνεχίζει να κινείται σε αχαρτογράφητες περιοχές ο FTSE. Αν επιτύχει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 400 μονάδων, δημιουργεί προϋποθέσεις συγκρατημένης αισιοδοξίας, ότι ο εν λόγω δείκτης δεν θα δει χαμηλότερα επίπεδα.

Στους γνωστούς “ύποπτους” των τελευταίων ημερών που κλείνουν σε συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά (ΟΤΕ, Eurobank, Αγροτική), σήμερα προστέθηκαν και οι Ταχ. Ταμιευτήριο και Alpha Bank, ενώ ισοφάρισε τα ιστορικά και η μετοχή του Ελλάκτωρα.

Ο τίτλος της Eurobank απειλεί πλέον και το ψυχολογικό όριο του 1,00 ευρώ, όπως και η μετοχή του Ταχ. Ταμιευτηρίου, ενώ η Εθνική “γλίστρησε” εκ νέου χαμηλότερα των 3,00 ευρώ, έχοντας σαν επόμενες στηρίξεις τα 2,72 και 2,50 ευρώ.

Από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, μόνο η ΔΕΗ έκλεισε με θετικό πρόσημο (+0,17%).

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 5% για Μυτιληναίο, Κύπρου, Πειραιώς, Alpha Bank, του 4% για Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ και του 3% για ΟΠΑΠ, Eurobank, MIG. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 827,05 μονάδες (16.58) και έκλεισε τελικά στις 830,07 με απώλειες 3,03%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 48 εκατ. από τα οποία τα 5,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 20 ανοδικές μετοχές έναντι 110 πτωτικών και 21 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 6 έως 20%.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από την αποψιλωμένη κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. περισσότερο από 1 δισ ευρώ και η τελευταία δείχνει να προσγειώνεται, πλέον, κοντά στα 33 δισ.

Βαθύ “κόκκινο” και στο ξεκίνημα της Wall Street, ενώ επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σημειώνονται και στον χρυσό που υποχωρεί περισσότερο από 60 δολάρια, με τους περισσότερους αναλυτές να συμφωνούν ότι η διόρθωση είναι πρόσκαιρη και η ελκυστικότητα του χρυσού ως επενδυτικού καταφυγίου θα ξαναφανεί πολύ σύντομα, δίνοντας τιμές – στόχους υψηλότερα των 2000 δολαρίων μέχρι το τέλος του έτους (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη η ατμόσφαιρα στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, ενώ επιβαρύνεται σημαντικά από την επιδείνωση του διεθνούς κλίματος, μετά τις επισημάνσεις της Fed για κινδύνους επιστροφής σε ύφεση, επισημαίνει ο Αντώνης Χριστοφίδης.

Στο Χ.Α. ο Τραπεζικός κλάδος παραμένει στο επίκεντρο των επιθετικών πωλήσεων, ενώ ο χαμηλός τζίρος επιβεβαιώνει την μηδενική διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της ATE Sec., κρίσιμες παραμένουν οι επόμενες εβδομάδες, με βασικό ζητούμενο την έγκριση της εκταμίευσης της 6ης δόσης από την τρόικα, τα αποτελέσματα του ελέγχου από την BlackRock και την ψήφιση των νέων μέτρων από την βουλευτική ομάδα του Κυβερνώντος Κόμματος.

----- ΧΠΑ

Επιστροφή των σημαντικών πιέσεων, που συνδυάστηκε με σχετική αύξηση των συναλλαγών.
Αντίστοιχη κίνηση από το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας να κλείσει κοντά στην θεωρητική του τιμή.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5244, τιμή εκκαθάρισης 345,35) κινήθηκαν μεταξύ 345 και 354,5 μονάδων. Λίγες αγορές στα χαμηλά ημέρας από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20
υποχώρησε στο 64%, με ισχνό όγκο συναλλαγών, στα 245 δικαιώματα (89 δικαιώματα αγοράς και 156 δικαιώματα πώλησης).

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4805), Alpha Bank (1766), Πειραιώς (1011), Eurobank (652), ΟΤΕ (428), Αγροτική (737), ΔΕΗ (177), Κύπρου (447), ΟΠΑΠ (309), MIG (340), Coca-Cola (166), Μυτιληναίο (362), Ελ. Πετρέλαια (240), Ελλάκτωρα (173), Τιτάνα (179), Ταχ. Ταμιευτήριο (360), Intralot (214), MPB (352).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 22/9 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8051781 τεμ.), Εθνική (14055663 τεμ.), Πειραιώς (17277763 τεμ.), ΟΤΕ (5171873 τεμ.), MIG (4416413 τεμ.), MPB (5285915 τεμ.), Eurobank (18032798 τεμ.) Κύπρου (5792431 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v