"Βάρυνε" το κλίμα στη Σοφοκλέους

Πτώση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τις απώλειες να επεκτείνονται πέρα από τις τράπεζες. Στο κόκκινο Alpha (7,5%), ΟΤΕ (3%), ΟΠΑΠ (1,43%), ΔΕΗ (1,25%). Tην Πέμπτη ξανά στο ταμπλό η ΕΤΕ με τιμή €4,53 για τη μετοχή και 4,45 για το δικαίωμα.

Ο οίκος MSCI, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του euro2day, ανέφερε ότι επανεξετάζει το status της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς και ότι στις 11 Ιουνίου θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της αναθεώρησης δεικτών.

Αμέσως μετά, την αφαίρεση της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας από τον δείκτη αναφοράς Stoxx 600 ανακοίνωσε ο διεθνής οίκος, στο πλαίσιο της τριμηνιαίας αναθεώρησης των μετοχών του δείκτη. Στη σύνθεση του δείκτη προστίθενται οι μετοχές των Bankia, Resolution, St. James΄s Place Capital, Glanbia, International Personal Finance, Home Retail GRP, Bankinter, Dixons, Pandora και Thomas Cook. Από τον δείκτη, εκτός της Εθνικής, αφαιρούνται οι τίτλοι των Spirent Communications, SSAB, National Express, Vesuvius, Axerinox, Kazakhmys, Eurasian Natural Resources, Evraz και Imtech. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το άνοιγμα των Ευρωπαϊκών Αγορών το πρωί της 24ης Ιουνίου.

Να σημειωθεί ότι αύριο 30 Μαϊου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Εθνικής καθώς και το δικαίωμα, με προσαρμοσμένη τιμή τα 4,53 ευρώ για την μετοχή και τα 4,45 ευρώ για το δικαίωμα. Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων είναι 30 Μαίου με 7 Ιουνίου ενώ στις 13 Ιουνίου ολοκληρώνεται η αύξηση κεφαλαίου. Με δεδομένο ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία δεν θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου, συνολικά κατέχουν περίπου το 13%, πιθανότατα θα πωλήσουν τα δικαιώματά τους πιέζοντας τις τιμές.

Επίσης, οι ξένοι επενδυτές, λόγω των ανακοινώσεων από MSCI και Stoxx 600 πιθανότατα θα βρεθούν στην πλευρά των πωλητών, τουλάχιστον αυτοί που λόγω καταστατικού δεν επιτρέπεται να διατηρούν θέσεις, είτε σε μη αναπτυγμένες Αγορές, είτε σε τίτλους που δεν ανήκουν σε ορισμένους σημαντικούς διεθνείς δείκτες.

Ασχέτως αν μετά από αυτές τις εξελίξεις, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά θα σπεύσουν να πάρουν θέσεις funds που δραστηριοποιούνται στις αναδυόμενες Αγορές, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα προηγηθούν αναγκαστικές πωλήσεις από χαρτοφυλάκια που θα αποχωρήσουν από το Χ.Α., με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις αποτιμήσεις.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήλθε και η εξαμηνιαία έκθεση - τσεκούρι από τον ΟΟΣΑ, που μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η ύφεση της Ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί για έβδομο χρόνο (παρά τις περί αντιθέτου Κυβερνητικές και Κοινοτικές εκτιμήσεις) και το 2014 το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,2%. Για το 2013, η συρρίκνωση του Ελληνικού ΑΕΠ υπολογίζεται στο 4,8%. Επισημαίνεται ότι οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ είναι δυσμενέστερες από εκείνες της Κομισιόν, που βλέπει ανάπτυξη 0,6% το 2014. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι θα υπάρξουν επιπλοκές στη δυνατότητα της Αθήνας να επιστρέψει στις Αγορές, καθώς η βαθύτερη ύφεση μπορεί να αναγκάσει την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ σε έκτακτο δανεισμό.

Ωστόσο, χωρίς πρόσβαση στις Αγορές, αυτό μπορεί να υποδηλώνει επιπλέον επίσημη χρηματοδότηση ή μείωση του χρέους. Οι τιμές και οι μισθοί θα υποχωρήσουν περαιτέρω, δεδομένης της ουσιαστικής ύφεσης και της υψηλής ανεργίας.

Οι τρεις "εισαγόμενες" ειδήσεις - εκτιμήσεις, βάρυναν σημαντικά το κλίμα στο Χ.Α., που έτσι κι αλλιώς έδειχνε προβληματικό σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις, επηρεασμένο από τις "παράπλευρες απώλειες", από όσα χαρτοφυλάκια προχωρούσαν σε επιλεκτικές πωλήσεις, προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα και να συμμετάσχουν στις Τραπεζικές ΑΜΚ.

Πέραν του καθημερινού και υψηλού volatility που σημειώνεται στο Τραπεζικό ταμπλώ, οι απώλειες δείχνουν να επεκτείνονται, αργά αλλά σταθερά, όχι μόνο στον υπόλοιπο 25αρη, αλλά και στις περισσότερες μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη FTSE Midcap.

Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, έχει δώσει σήμα πώλησης και χάνοντας και την στήριξη των 1170 μονάδων, δημιουργεί όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για υποχώρηση προς τις 1110 μονάδες.

Δυστυχώς ο χαμηλός τζίρος των τελευταίων συνεδριάσεων δεν δείχνει να αποτελεί τροχοπέδη στην περαιτέρω διάβρωση των αποτιμήσεων, καθώς οι σχετικά ελεγχόμενες πωλήσεις δεν βρίσκουν ενδιαφερόμενους αγοραστές. Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι από τους μη Τραπεζικούς τίτλους του FTSE25, μόνο η μετοχή του ΟΤΕ ξεπέρασε σε όγκο το 1 εκατ. τεμάχια.

Δεν "είδαν" θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Βιοχάλκο, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος, Σωλ. Κορίνθου, Τέρνα Ενεργειακή και Folli Follie Group, ενώ στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Intralot, Frigoglass, ΟΠΑΠ και Σωλ. Κορίνθου.

Αντίθετα, μετά τις 11.02, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Jumbo.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Επιφυλακτική εικόνα και μικτά πρόσημα στην Ασία, αξιοπρόσεκτες απώλειες στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στο NYSE.
 
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την Κινέζικη οικονομία. Συγκεκριμένα, αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την Κινεζική ανάπτυξη το 2013 σε 7,75% έναντι αρχικής πρόβλεψης στο 8%. Επισημαίνεται ότι είναι η δεύτερη υποβάθμιση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την Κίνα. Τον προηγούμενο μήνα είχε αναθεωρήσει σε 8% από 8,2%. Σημειώνεται πάντως, ότι και η νέα πρόβλεψη του ΔΝΤ είναι υψηλότερη από την επίσημη πρόβλεψη της Κινεζικής Κυβέρνησης για ανάπτυξη 7,5%.
 
Αιφνιδιαστική χαρακτηρίστηκε η αύξηση του αριθμού των ανέργων στη Γερμανία κατά το Μάιο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας της Χώρας, ο αριθμός των ανέργων ενισχύθηκε κατά 21.000 στα 2,963 εκατ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση του αριθμού των ανέργων κατά 5.000 άτομα. Το ποσοστό της ανεργίας πάντως, παραμένει στο 6,9% που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από την επανένωση της Γερμανίας.
 
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Γερμανία εκτινάχθηκε στο 1,7% τον Μάιο, σε σχέση τον αντίστοιχο περσινό μήνα, μετά από αύξηση 1,1% τον Απρίλιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Οι οικονομολόγοι περίμεναν αύξηση πληθωρισμού 1,4%.
 
Περίπου 14 δισ. ευρώ χρειάζονται οι Γερμανικές Τράπεζες προκειμένου να ανταποκριθούν στους νέους αυστηρότερους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών BaFin.
 
Για κίνδυνο διάσπασης της Ευρώπης, σε περίπτωση που χαθεί η μάχη κατά της ανεργίας των νέων, προειδοποίησε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Wolgang Schaeuble ενώ, όπως είπε, αν εγκαταλειφθεί το μοντέλο Κοινωνικού Κράτους θα προκληθεί "επανάσταση" την ίδια ώρα.
 
Η οικονομία της Ισπανίας πιθανότατα θα συνεχίσει να συρρικνώνεται και στο β΄ τρίμηνο του έτους, δήλωσε η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας. Η Ισπανική Κυβέρνηση πρόσφατα αναθεώρησε την πρόβλεψη για το φετινό ΑΕΠ και προβλέπει ύφεση 1,3% σε σχέση με προηγούμενη πρόβλεψη για 0,5%.
 
Τα υψηλά επίπεδα χρέους ενδεχομένως να λειτουργούν σαν τροχοπέδη για την οικονομική ανάκαμψη στις ανεπτυγμένες οικονομίες τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο Charles Bean, αναπληρωτής διοικητής για τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας. Η δεκαετία της χαμηλής ανάπτυξης στην Ιαπωνία αποτελεί ένα χρήσιμο μάθημα για τους φορείς χάραξης της πολιτικής, δήλωσε.
 
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με την UBS, είναι η κατάλληλη στιγμή για αγορές AUD και για πωλήσεις CHF. Όσον αφορά το AUD, η UBS εκτιμά ότι ακόμα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για αγορές νομισμάτων "AAA" και το AUD αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Όσον αφορά την RBA, δεν εκτιμά κάποια νέα μείωση επιτοκίων αλλά πιστεύει ότι απλώς η RBA θα διατηρήσει την ουδέτερη ρητορική της. Όσον αφορά το CHF, οι πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της SNB, Jordan, ότι υπάρχουν συζητήσεις για αύξηση του ορίου σύνδεσης με το ευρώ, είχαν αρνητικό αντίκτυπο στο νόμισμα, αν και ακόμα δεν φαίνεται ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο. Ωστόσο, το κρίσιμο ερώτημα είναι: γιατί κάποιος να κρατά ένα νόμισμα με αρνητικά επιτόκια;
 
Mείωση στις Τραπεζικές καταθέσεις του Ιδιωτικού τομέα καταγράφηκε τον Απρίλιο στον Ευρωπαϊκό Νότο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι Τραπεζικές καταθέσεις μειώθηκαν στην Ελλάδα κατά 1,6% στα 170 δισ. ευρώ και στην Ισπανία κατά 1,5%. Στην Ιταλία και στην Πορτογαλία η μείωση των Τραπεζικών καταθέσεων ήταν μικρότερη από 1%. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η φυγή Τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο, όπου καταγράφηκε μείωση 7,3% στα 41,322 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Αρκετά "σκληρή" αποδείχθηκε τελικά η ζώνη αντίστασης των 1143 με 1164 μονάδων για το Γενικό Δείκτη, γεγονός όπου και τον οδήγησε σε βίαιη καθοδική αναδίπλωση, αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος (τμήμα τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).
 
Η άρνηση του Δείκτη για συνεχόμενες συνεδριάσεις να καταγράψει κλείσιμο πάνω από τις 1050 μονάδες μας προϊδεάζει για μια νέα πτωτική κίνηση προς το επόμενο επίπεδο στήριξης, που εκτείνεται μεταξύ των 1012 και των 976 μονάδων. Μόνο η επανείσοδος του Γενικού Δείκτη, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, πάνω από τις 1085 μονάδες θα αναιρούσε το προαναφερόμενο καθοδικό σενάριο.
 
Στη διαγραμματική ανάλυση ο FTSE 25 έχει διασπάσει καθοδικά τόσο το βραχυχρόνιο ανοδικό κανάλι τάσης, στις 370 μονάδες, όσο και τη γραμμή, πού ένωνε τις δύο προηγούμενες κορυφές του Οκτωβρίου και του Φεβρουαρίου, στις 361 μονάδες.
 
Χαρακτηριστική δε, ήταν και η κωλυσιεργία του εν λόγω δείκτη μέσα στη ζώνη στήριξης των 361 με 350 μονάδων με τα διαδοχικά "σκιώδη" candlesticks. Πιθανή καθοδική διαφυγή από το αναφερόμενο εύρος τιμών θα ανοίξει το δρόμο για την επαφή με την επόμενη ζώνη στήριξης των 320 με 308 μονάδων, όπου και αναμένεται να ανασυνταχθεί ο δείκτης για την επερχόμενη μετά ανακεφαλαιοποιήσεων εποχή, σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Μάνθου.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, "New York Times" και "Guardian", με δημοσιεύματά τους, τονίζουν τον κίνδυνο ρήγματος στον τριμερή Κυβερνητικό συνασπισμό στην Ελλάδα, με αφορμή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Και οι δύο εφημερίδες αναφέρουν πως έρχονται στο φως οιθεμελιώδεις ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των τριών παρατάξεων ενώ παράλληλα τονίζουν την ανησυχητική άνοδο της ακροδεξιάς.
 
Το θετικό κλίμα που επικρατεί για την Ελλάδα , στα δημοσιεύματα του ξένου οικονομικού Τύπου και στις εκθέσεις των μεγάλων επενδυτικών οίκων, δεν μεταφράζεται ακόμα σε εισροές ξένων κεφαλαίων στη Χώρα, διαπιστώνει η Deutsche Bank.
 
Τα στοιχεία της Deutsche Bank δείχνουν ότι η Ελλάδα έχασε 100 δισ. ευρώ σε ιδιωτική χρηματοδότηση από τις αρχές του 2011 και έως τα χαμηλά του 2012. Έκτοτε, έχει καταφέρει να ανακτήσει μόλις το 1/10 από αυτά. Αλλά ακόμα και αυτό, δεν οφείλεται στην αύξηση των τοποθετήσεων από ξένους επενδυτές και Τράπεζες του εξωτερικού ή στην επιστροφή των καταθέσεων. Πρόκειται κυρίως για τον επαναπατρισμό Ελληνικών κεφαλαίων από άλλες Χώρες.
 
Αυξανόμενα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, επισημαίνοντας την κακή εικόνα του χρηματιστηριακού ταμπλώ κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, αλλά και τα τριμηνιαία αποτελέσματα των εισηγμένων που μέχρι στιγμής και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δείχνουν τουλάχιστον απογοητευτικά.
 
Από το ταμπλώ του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η μετοχή της Jumbo διασώθηκε με θετικό πρόσημο (+2,84%).
 
Απώλειες μεγαλύτερες του 7% για Alpha Bank και Σωλ. Κορίνθου, του 6% για τον Ελλάκτωρα, του 5% για MIG, Motor Oil και Ελ. Πετρέλαια και του 4% για Μυτιληναίο και Πειραιώς, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.
 
Ο Γενικός Δείκτης μετά τις 10.33 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1007,98 μονάδες  (14.14) και τελικά έκλεισε στις 1008,72 με απώλειες 2,8%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 57,9 εκατ., από τα οποία το 1 εκατ. αφορούσε προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΕΕΚ, ΦΡΙΓΟ, ΕΧΑΕ, ΜΙΓ).
 
Εκ νέου κακή η τελική εικόνα, με 49 ανοδικές μετοχές (στις πρώτες 21 θέσεις μόνο η Spider ξεπέρασε σε όγκο τα 20000 τεμ.) έναντι 98 πτωτικών, ενώ για 31 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 5%.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις μετοχές του 25αρη, οι ΟΠΑΠ (επόμενη στήριξη στα 6,70 ευρώ), Βιοχάλκο (επόμενες στηρίξεις στα 4,66, 4,46 και 4,06 ευρώ), Motor Oil (επόμενες στηρίξεις στα 7,68 και 7,15 - 7,00 ευρώ), ΟΛΠ (επόμενη στήριξη στα 17,50 ευρώ) και Μέτκα (επόμενες στηρίξεις στα 10,40, 9,88 και 9,10 ευρώ), έχουν δώσει σήμα εξόδου από το ανοδικό κανάλι.
 
Επιμένει πλαγιοκαθοδικά ο τίτλος του Ελλάκτωρα με επόμενη αποφασιστική στήριξη στα 2,01 ευρώ (αλλαγή τάσης). Μέτριο ξεκίνημα της Ελλάκτωρ για την φετινή χρήση αναμένει η IBG, καθώς τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα γίνουν ορατά το β' εξάμηνο του 2013. Επιπλέον, τα αποτελέσματα του α' τριμήνου εκτιμάται πως θα έχουν επηρεαστεί από έκτακτη φορολόγηση, ως αποτέλεσμα της αλλαγής του εταιρικού φόρου από το 20% στο 26%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IBG, η Ελλάκτωρ θα εμφανίσει ζημιές ύψους 18,4 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο, με κύκλο εργασιών μειωμένο κατά 5,3% στα 266 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα της Ελλάκτωρ θα ανακοινωθούν στις 30 Μαΐου, μετά τη λήξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης.
 
Παραμένει σε πλάγια κίνηση ο τίτλος της Coca Cola ΗΒC AG, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι τιμές κλεισίματος επηρεάζονται από τις τελικές δημοπρασίες. Ο τίτλος πλησιάζει την σημαντική στήριξη στα 20,54 ευρώ. Σε υποβάθμιση της σύστασης σε "reduce" από "hold" προχώρησε η IBG, ανεβάζοντας την τιμή-στόχο στα 20,5 από 17,6 ευρώ, λόγω της αναθεώρησης χαμηλότερα των εκτιμήσεων για τις κεφαλαιακές δαπάνες, δεδομένου και του guidance που έδωσε η Επιχείρηση. Ωστόσο, τονίζει ότι η μετοχή είναι υπερτιμημένη στα τρέχοντα επίπεδα, δεδομένων των συντηρητικών προβλέψεων της διοίκησης για το 2013.
 
Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την μετοχή της ΔΕΗ, που παραμένει σε ανοδικό κανάλι όσο δεν απειλούνται τα 7,09 ευρώ. Κέρδη 30 εκατ. ευρώ θα ανακοινώσει η ΔΕΗ για το α΄ τρίμηνο, προβλέπει η Deutsche Bank σε έκθεσή της, όπου διατηρεί τιμή-στόχο στα 5 ευρώ και σύσταση "hold". Παράλληλα, σημειώνει ότι για να ευθυγραμμιστούν τα αποτελέσματα της ΔΕΗ στο σύνολο της χρήσης με τις προβλέψεις της, θα απαιτηθεί αύξηση των τιμολογίων κατά 5% περίπου στα μέσα του έτους.
 
Πλαγιολισθητικά επιμένει, από τα 24,50 ευρώ (κλείσιμο 16/5) ο τίτλος του ΟΛΘ, χωρίς να ανεβάσει συναλλαγές και να εμφανίσει επιθετικούς πωλητές. "Δυνατό χαρτί" αποτελεί για την Ελλάδα το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το οποίο "πρέπει να γίνει το κύριο σημείο εισόδου εμπορευμάτων για όλη την περιοχή των Βαλκανίων", όπως επισήμανε σήμερα ο Ζαν- Μαρκ Πέτερσμιτ, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), με αρμοδιότητα την περιοχή της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. "Η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στη μέση της περιοχής των 34 Κρατών, όπου χρηματοδοτούμε projects και θεωρείται η πόρτα της περιοχής", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι "η Ελλάδα και η Βόρεια Ελλάδα ειδικότερα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο".

----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια, με το συμβόλαιο του Ιουνίου να υφίσταται μεγαλύτερες πιέσεις, από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη Αγορά, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα το γύρισμα σε discount 0,38%,ενώ μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις με υποτίμηση έως και 1,19%.
 
Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.441 - 7.139 Ιουνίου, 119 Ιουλίου, 177 Αυγούστου και μόλις 6 σειράς Σεπτεμβρίου -, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 339) κινήθηκαν μεταξύ 336,25 και 350,75 μονάδων.
 
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (55.000 ΔΕΗ, 65.500 ΕΕΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (506), ΟΤΕ (2.938), MIG (1.732), Μυτιληναίο (1.045), ΔΕΗ (2.095), ΓΕΚ (1.281), Eurobank (2.139), Ελλάκτωρα (238), Βιοχάλκο (166), Intralot (190), Motor Oil (184), Eurobank Properties (135), ΕΧΑΕ (762), Σιδενόρ (181).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, ιδιαίτερα περιορισμένο το ενδιαφέρον για τα δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης όπου άλλαξαν χέρια μόνο 420 options (255 calls και 165 puts) σε μια συνεδρίαση που η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα συρρικνώθηκε στο 33%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (4.151.250 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v