Σοφοκλέους: Ανοδική κίνηση για το Γενικό Δείκτη

Ο σχηματισμός κυβέρνησης και η υπερπουλημένη εικόνα στο ΧΑ είναι δυο σημαντικοί παράγοντες που δίνουν έστω και βραχύβια ανοδική αντίδραση. Από την άλλη, επιδεινώνεται το διεθνές κλίμα. Στο προσκήνιο οι τράπεζες.

Είθισται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά να επιχορηγεί την ανακοίνωση κάθε νέας κυβέρνησης, και δεν αποκλείεται αυτό να επιχειρηθεί και σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, μιας και ο Γενικός Δείκτης προέρχεται από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 9,59%. Ηδη στο ξεκίνημα ο Γενικός Δείκτη καταγράφει άνοδο σχεδόν 2%.

Από την άλλη, επιδεινώνεται ραγδαία η εικόνα στις μεγάλες διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να συμπληρώνουν πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και τον δείκτη σηματωρό των διεθνών αγορών, τον S&P 500, να διολισθαίνει υπό τον φόβο ενδεχόμενης πιστωτικής κρίσης στην Κίνα, την είσοδο των κινεζικών δεικτών και μετοχών σε bear market και τους επενδυτές να συνεχίζουν να αξιολογούν τις συνέπειες της απόφασης της Fed για μείωση της πιστωτικής χαλάρωσης.

Σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση του διεθνούς κλίματος έπαιξε και η διαρροή της απόρρητης έκθεσης της Mediobanca, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει πως αν η Ιταλία δεν προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, μπορεί να βρεθεί αναγκασμένη να αντιμετωπίσει μερική χρεοκοπία και να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

Σε ένα αρκετά επιβαρυμένο διεθνές κλίμα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που κατά πολλούς έχει εισέλθει σε υπερπουλημένες περιοχές, καλείται να δώσει αντίδραση έστω και τεχνικού χαρακτήρα προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι διαθέτει στοιχειώδη αντανακλαστικά επιβίωσης.

Το σίγουρο είναι ένα, ότι οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις επαναφέρουν την Ελλάδα στο στόχαστρο των αγορών και σε αυτό περίπου το κύμα επιστροφής απαισιοδοξίας είναι και το τελευταίο άρθρο της Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση συνασπισμού μπορεί να επιβίωσε από την απότομη έξοδο του ελάσσονος εταίρου της, όμως θα κινδυνεύει με κατάρρευση κάθε φορά που θα πρέπει να περάσει νέα μέτρα και δεσμεύσεις λιτότητας απέναντι στην τρόικα. Η δυνατότητα της Ελλάδας για μεταρρύθμιση και αναδιάρθρωση της οικονομίας της «σκοντάφτει» απέναντι στην κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα μιας χώρας η οποία βρίσκεται στο έκτο έτος ύφεσης, αναφέρει μεταξύ άλλων το άρθρο.

Σε κάθε περίπτωση και καθαρά από τεχνική σκοπιά, αρχίζει πλέον να απειλείται και η μεσοπρόθεσμη τάση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ιδιαίτερα εάν ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν κρατήσει τη ζώνη στήριξης 274-264 μονάδων, ενώ μέχρι τις 290 μονάδες και πιθανή υπέρβαση αυτών δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν όσοι διατηρούν short θέσεις.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, σαν επικρατέστερο σενάριο θεωρείται αυτό που εκτιμά τη συνέχιση της υψηλής μεταβλητότητας, καθώς σήμερα ολοκληρώνονται οι ΑΜΚ σε Τράπεζα Πειραιώς και Τράπεζα Αττικής, ενώ στις 27 τρέχοντος μήνα εισέρχονται (με μικρή καθυστέρηση) προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές και τα warrants της Εθνικής Τράπεζας.

Απόλυτη επιφυλακτικότητα συνιστούν οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς, έστω και αν αρκετά διαγράμματα εμφανίζουν oversold εικόνα, συνιστώντας συγκεκριμένη στρατηγική εισόδου-εξόδου-stop loss για όσους κινούνται σε απόλυτα βραχυχρόνιο ορίζοντα.

Από εκεί και πέρα, και σε ότι αφορά τα επιμέρους, ίσως αξίζουν αναφοράς οι πληροφορίες που μεταδίδονται από διαδικτυακούς τόπους της Ρουμανίας και οι οποίες αναφέρονται σε πιθανή επιλογή του αγωγού TAP από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ ως του αγωγού που θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο στην Ευρώπη.

Τέλος, από σήμερα παύει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Altius ΑΕΕΧ σύμφωνα με την απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων και τη σχετική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης περί διαγραφής της από το γενικό εμπορικό μητρώο.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v