Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citibank: Πουλά στεγαστικά δάνεια αξίας 450 εκατ.

Η Εθνική Τράπεζα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για αγορά χαρτοφυλακίου στεγαστικών δανείων, ονομαστικής αξίας 450 εκατ. ευρώ της Citibank. Πώς σχεδιάζεται να πουληθεί το πακέτο δανείων.

Citibank: Πουλά στεγαστικά δάνεια αξίας 450 εκατ.

Στην πώληση χαρτοφυλακίου στεγαστικών δανείων, ονομαστικής αξίας 450 εκατ. ευρώ, ετοιμάζεται να προχωρήσει η Citibank, στο πλαίσιο της σταδιακής μείωσης της έκθεσής της στην εγχώρια αγορά.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η αμερικανική τράπεζα έχει διερευνήσει την αγορά για το προς πώληση χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων και έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την Εθνική Τράπεζα, το οποίο όμως δεν είναι βέβαιο αν θα μετουσιωθεί και σε κατάθεση προσφοράς.

Τραπεζικές πηγές, που είναι σε θέση να γνωρίζουν, αναφέρουν ότι το χαρτοφυλάκιο θα πωληθεί με σημαντικό discount που ενδέχεται να φθάσει και στο 60% της ονομαστικής αξίας. Με τον τρόπο αυτό η Citibank χρηματοδοτεί στην πραγματικότητα την πώληση των δανείων της, καθώς θα εγγράψει εφάπαξ ζημία.

Η τράπεζα που θα αποκτήσει το χαρτοφυλάκιο στεγαστικών μπορεί να αποτιμήσει τα δάνεια σε ανώτερη τιμή σε σχέση με αυτήν που τα αγόρασε ή και στην ονομαστική τους αξία, γράφοντας έκτακτα κέρδη από το αρνητικό goodwill.

Σημειώνεται ότι η Citibank εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1964 αρχικά για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του ναυτιλιακού και του τομέα των μεγάλων επιχειρήσεων (Corporate) και τη δεκαετία του '80 επεκτάθηκε στη λιανική τραπεζική.

Σήμερα διατηρεί ηγετική θέση στη χώρα στους εξής τομείς: κάρτες, Citigold Personal Banking, παγκόσμιες υπηρεσίες συναλλαγών, θεματοφυλακή, ανάδοχοι ελληνικών ομολόγων, αγορές συναλλάγματος, εμπορευμάτων και παραγώγων.

Την προηγούμενη τριετία η Citibank έδειξε τις προθέσεις μείωσης της παρουσίας της στην εγχώρια αγορά, συζητώντας, στις αρχές της κρίσης, την πώληση δραστηριοτήτων της  και προχωρώντας εν συνεχεία σε αναδιάρθρωση.  

Η αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2012 ότι κλείνει 16 υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα και μένει μόνο με 21 (20 στην Αθήνα και 1 στη Θεσσαλονίκη). Είχε προηγηθεί η απόφαση για κλείσιμο 31 καταστημάτων τον Νοέμβριο του 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v