Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητούμενο η υπέρβαση των 930 μονάδων

Σε Roadshow, G20 αλλά και ΕΚΤ είναι στραμμένο το ενδιαφέρον των επενδυτών. Δύσκολη "ζώνη" αποδεικνύεται η ευρύτερη περιοχή των 925-930 μονάδων για τη Σοφοκλέους. Κρίσιμη η αύξηση του τζίρου συναλλαγών άνω των 45-50 εκατ. ευρώ.

Στις τελευταίες 12 συνεδριάσεις ο Γ.Δ. έχει μπει 4 φορές στη ζώνη των 925 - 930 μονάδων και οπισθοχώρησε, για να κλείσει σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα, δείχνοντας ότι κάτι του λείπει για να κάνει τη ζητούμενη υπέρβαση.

Από εκεί και πέρα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η χθεσινή συνεδρίαση «εξαέρωσε» κι αποσυμπίεσε σημαντικό κομμάτι της αγοράς, καθώς κύριο χαρακτηριστικό της ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους, με αποκορύφωμα την Εθνική και την ΕΥΔΑΠ, που έκλεισαν με πτώση άνω του 4%.

Ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές, η Beige Book που έδωσε στη δημοσιότητα η FED δεν είπε κάτι καινούργιο στους επενδυτές, αφού επισήμανε ότι η αμερικανική οικονομία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αναπτύχθηκε με ήπιο έως μέτριο ρυθμό, όμως αυτό ήταν αρκετό για να κλείσει η Wall Street σε θετικό έδαφος.

Μικτά πρόσημα σήμερα το πρωί στις μεγάλες ασιατικές αγορές, ενώ θετικό άνοιγμα προμηνύουν τα futures των μεγάλων ευρωαγορών, που θα περιμένουν τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ.

Η διεθνής επενδυτική κοινότητα θα έχει την προσοχή της στραμμένη στην Αγία Πετρούπολη, όπου σήμερα ξεκινά η σύνοδος κορυφής του G20, όπου η ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι το κυρίαρχο θέμα θα είναι οι εξελίξεις στη Συρία.

Επιστρέφοντας στα καθ΄ημάς, ασφαλώς τα... ώτα της αγοράς θα είναι στραμμένα στο Λονδίνο, όπου ξεκινά επισήμως το Roadshow του Χ.Α.

Στα θετικά των τελευταίων ημερών είναι και η σταδιακή αύξηση των εισαγόμενων εκθέσεων, σαφέστατη ένδειξη ότι το Χ.Α. έχει επιστρέψει στο «επενδυτο-σκόπιο» των ξένων οίκων, με ζητούμενο το θεωρητικό τους ενδιαφέρον να μετατραπεί σε σημαντικές τοποθετήσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v