Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περνά και τις 970 μονάδες το Χρηματιστήριο

Με τις δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές να αυξάνουν τα κέρδη τους, ο Δείκτης ξεπερνά ενδοσυνεδριακά και τις 970 μονάδες. Σαφώς υποδεέστερων αποδόσεων οι μη τραπεζικοί δεικτοβαρείς τίτλοι, ενώ αυξημένη δείχνει η μικτή αξία συναλλαγών.

Αγνοεί επιδεικτικά την επιφυλακτική εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών το Χ.Α. και με «πολιορκητικό κριό» τον τραπεζικό κλάδο διασπά και τις 970 μονάδες.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης και η αυξητική τάση στις συναλλαγές, που πλησιάζουν τα 71 εκατ. ευρώ στις 16:15, από τα οποία τα 5,2 εκατ. αφορούν πακέτα των ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Πειραιώς και Fourlis.

Στο 3 προς 1 τείνει να διαμορφωθεί η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών, ενώ χαμηλότερα του 25άρη κινητικότητα εμφανίζουν Fourlis, Attica Bank, Eurobank, ΕΛΒΑΛ, Σαράντης και ΣΙΔΕΝΟΡ.

Στο ταμπλό των θεωρούμενων δεικτοβαρών μετοχών, με μικρές απώλειες κινούνται μόνο η Jumbo και η Folli Follie Group, ενώ όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE 25 κινούνται σε θετικό έδαφος, όμως οι τραπεζικοί τίτλοι είναι «μία ταχύτητα μπροστά», όχι μόνο από πλευράς κερδών αλλά και συναλλαγών. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται αυτήν την ώρα κατά 6,12% στις 153,8 μονάδες.  

Ξεπερνούν τα 11,3 εκατ. τεμάχια οι συναλλαγές για την Alpha Bank και τα 11,6 εκατ. οι συναλλαγές για την Πειραιώς, ενώ σε μεγάλη απόσταση ακολουθεί η Εθνική με 1,8 εκατ. τεμάχια.

Εντυπωσιακά χαμηλότερη η συναλλακτική δραστηριότητα για τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE 25, αφού τέταρτος από πλευράς συναλλαγών ακολουθεί ο ΟΤΕ με 1,9 κομμάτια και πέμπτος ο ΟΠΑΠ με 456.000 τεμάχια. Αντίθετα, σε τετραψήφιο όγκο συναλλαγών επιμένουν Eurobank Properties, ΟΛΠ, Τιτάν και Frigoglass.

Από τα κέρδη που σημειώνονται μέχρι στιγμής, ασφαλώς και ξεχωρίζει το +11% για την Πειραιώς. Κέρδη μεγαλύτερα των 7 ποσοστιαίων μονάδων για την Alpha Bank και την Εθνική.

Σε μεγάλη απόσταση και με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ακολουθούν ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και ΟΤΕ.

Ζητούμενο για το υπόλοιπο της συνεδρίασης είναι το κλείσιμο του Δείκτη κοντά στο υψηλό ημέρας και βέβαια η μεγαλύτερη συμμετοχή όσον αφορά τους ημερήσιους θετικούς πρωταγωνιστές, καθώς όλες οι προηγούμενες εμπειρίες στο Χ.Α. έχουν καταδείξει ότι όποτε η άνοδος είναι καθαρά τραπεζοκεντρικού χαρακτήρα ακολουθούν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v