Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Περιμένοντας σήματα από το Βερολίνο

Στην ταχύτερη δυνατή ανίχνευση των προθέσεων του Βερολίνου προσβλέπει η Αθήνα. Σε κλοιό «τρόικας», νευρικότητας στις τράπεζες και «αδειάσματος» της Παρασκευής (κυρίως λόγω triple witching) η αγορά. Κλειδί οι 325 για τον FTSE 25 και οι 145 μονάδες για τις τράπεζες.

Για διαπραγματεύσεις σε... slow motion κάνει λόγο η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, κι η Αθήνα αναμένει τα πρώτα μηνύματα από το Βερολίνο(*).

Με εύλογο ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη αντίδραση των ευρωαγορών και του ευρώ μετά τις τελευταίες εξελίξεις, σε απόλυτα φυσιολογική στάση αναμονής η Αθήνα. Και το ελληνικό χρηματιστήριο, που τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας δοκιμάστηκε από την κρίσιμη λήξη της τρίτης σειράς παραγώγων του 2013.

Αυξημένης μεταβλητότητας, όπως φάνηκε στο διήμερο 19-20/9, με τον Γενικό Δείκτη να... αδειάζεται στις 984 μονάδες (-3,78%), τον FTSE Large Cap να διορθώνει στις 334, τον τραπεζικό επικίνδυνα πολύ κοντά προς τις 145 μονάδες και τον FT Mid με επικίνδυνη κλίση προς τις 1.046.

Αν και όσα συνέβησαν στο διήμερο 19-20/9 ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενα και... φυσιολογικά για όποιον είχε καθαρή εικόνα της αγοράς παραγώγων, η διακύμανση συγκεκριμένων δεικτών, η πορεία μετοχών-σηματωρών βάζει αρκετό κόσμο και πάλι σε προβληματισμό.

Ο τραπεζικός δείκτης θα φανεί σήμερα-αύριο εάν μπορεί να κρατήσει τις σημαντικές 145 μονάδες, αν και το άδειασμα στις τρεις μετοχές του 25άρη ξένισε αρκετούς. Κυρίως όμως η άτσαλη διόρθωση της μετοχής της Εθνικής κάτω από τα 3 ευρώ. Εάν ο κλαδικός δείκτης αντέξει (σήμερα-αύριο), έχει καλώς, το σενάριο της προσέγγισης των 1.050 μονάδων και εν συνεχεία των 1.080 μένει ενεργό, με πολύ πιθανή τη συνέχιση της διόρθωσης και μιας δυναμικότερης αντίδρασης από την ευρύτερη περιοχή των 325 μονάδων για τον FTSE Lage Cap.

Σε αντίθετη περίπτωση, το σενάριο ακυρώνεται, οι βραχυπρόθεσμοι μειώνουν και το υπόλοιπο της θέσης τους και αναμένουμε ραγδαίες και σημαντικές εξελίξεις σε πολλά επίπεδα, κυρίως στο πολιτικό.

Ας δούμε όμως την αρχή της συνεδρίασης, εάν και πώς θα αντιδράσουν οι τρεις μετοχές της Εθνικής, της Alpha Bank και της Πειραιώς, τη διακύμανση του κλαδικού δείκτη. Αλλά και μετοχές εταιρειών-σηματωρών, που την Παρασκευή «χώθηκαν» (ας μου επιτραπεί η έκφραση) από «ισχυρά χέρια».

Εάν σε λίγο χαμηλότερες τιμές ενεργοποιηθούν εντολές αγοράς (ενδεχομένως από τους ίδιους), τότε θα έχουμε να κάνουμε με μία απόλυτα τεχνική κίνησή τους, κυρίως λόγω του triple witching της Παρασκευής. Ας περιμένουμε τη διακύμανση λ.χ. του Μυτιληναίου, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, της Motor Oil ή των Ελληνικών Πετρελαίων, της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Αυτοί και ακόμη ορισμένοι «παίκτες» κατά κανόνα γνωρίζουν τι κυοφορείται στο παρασκήνιο και μπορούν να μας δώσουν εικόνα του τι θα πρέπει να περιμένουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στη συνέχεια θα ανεβάσουμε κατατοπιστικό διάγραμμα του 25άρη στον Εκηβόλο (σε επεξεργασία δεδομένων, στοιχείων του φίλου calculator-analysis).

(*) Στην εμπεριστατωμένη αρθρογραφία του euro2day.gr αναλύονται όλες οι πλευρές των γερμανικών εκλογών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v