Συμφωνία τρόικα-ΥΠΟΙΚ για πρωτογενές πλεόνασμα

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τρόικας και του ΥΠΟΙΚ -εάν δεν υπάρξουν μεγάλες ανατροπές ή ατυχήματα-, με βάση τα έως τώρα δεδομένα του προϋπολογισμού, το πρωτογενές πλεόνασμα θα «κάτσει» λίγο κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ.

Συμφωνία τρόικα-ΥΠΟΙΚ για πρωτογενές πλεόνασμα

Μετά το κλείδωμα της πρόβλεψης για την ύφεση στη χώρα μας στο 4% το 2013, η κυβέρνηση και η τρόικα φαίνεται να συγκλίνουν και στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δύο πλευρών -εάν δεν υπάρξουν μεγάλες ανατροπές ή ατυχήματα- με βάση τα έως τώρα δεδομένα του προϋπολογισμού, το πρωτογενές πλεόνασμα θα «κάτσει» λίγο κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να διαπραγματευθεί με καλύτερους όρους το όποιο χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό κενό της επόμενης διετίας, αλλά και το θέμα της διαχειρισιμότητας του χρέους.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, η κυβέρνηση και η τρόικα θα πρέπει να έχουν καταλήξει στην πρόβλεψη για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος, ώστε να ξεκινήσει και η συζήτηση για την οριστική εκτίμηση του προϋπολογισμού του 2014.

Όσον αφορά την ύφεση, η προηγούμενη πρόβλεψη της τρόικας ήταν ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ φέτος θα διαμορφωθεί στο 4,2%, ενώ το υπουργείο Οικονομικών αρχικά υπολόγιζε, μέσω του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, πως η ύφεση θα ανέλθει στο 4,5%.

Όμως, με ατμομηχανή τον τουρισμό, η πορεία του ΑΕΠ, ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του έτους, έδειξε ότι βελτιώνεται σιγά-σιγά, αν και αυτό θα αποτυπωθεί καλύτερα στα στοιχεία του τρίτου τριμήνου.

Τα πρώτα καλά σημάδια είναι που έφεραν συγκρατημένη αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο ότι η ύφεση φέτος θα υποχωρήσει κοντά στο 3,8%, με τους πιο... ενθουσιώδεις μάλιστα να μην αποκλείουν ακόμη ταχύτερη αποκλιμάκωσή της.

Πάντως, η νέα πρόβλεψη για ύφεση 4% θεωρείται συντηρητική και γίνεται πρωτίστως για λόγους επαγρύπνησης. Η τρόικα δεν δέχτηκε την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών για ποσοστό 3,8%, θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων.

Είναι καλύτερο να υπάρξει μία θετική έκπληξη στο τέλος, παρά μία αρνητική, σημειώνουν στελέχη και από τις δύο πλευρές.

Όσον αφορά το 2014, οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε οριστική συμφωνία για τον ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να επέλθει συμφωνία για αύξηση του ΑΕΠ 0,6% το επόμενο έτος, πρόβλεψη η οποία ταυτίζεται με αυτήν της τρόικας.

Η νέα πρόβλεψη για ύφεση 4% φέτος, εάν τελικώς επιβεβαιωθεί στην πράξη, διαψεύδει όλους τους οργανισμούς που προέβλεπαν ότι η ελληνική οικονομία θα βιώσει άλλη μία χρονιά βαθύτερης της προβλεπόμενης ύφεσης. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) είχε προχωρήσει στην πλέον απαισιόδοξη εκτίμηση, καθώς προέβλεπε ότι η ύφεση φέτος θα φθάσει στο 4,8%.

Απ' την άλλη μεριά, όμως, η επιμονή της τρόικας να μπει ο πήχης στο 4% και όχι στο 3,8%, βάζει φρένο και σε εκείνους που είχαν αρχίσει να μοιράζουν ήδη το πλεόνασμα το οποίο ακόμη δεν είδαμε.

Η τρόικα δεν προτίθεται αυτήν τη στιγμή να αλλάξει τη στάση της σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί. Ταυτόχρονα, η διατήρηση του στόχου για το 2014 στο 0,6% δείχνει ότι δεν αλλάζει τίποτα σε ό,τι έχει να κάνει με την πίεση των δανειστών για λήψη νέων μέτρων το επόμενο έτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v