Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Μάχη» στα υψηλά των 1.100

Ανοδικά κινείται το ΧΑ, με τις τράπεζες να ξεχωρίζουν. Κατοχύρωση υπεραξιών σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Κέρδη άνω του 3% για Εθνική, Alpha, Πειραιώς, υπεραποδίδει η MIG από τις μη τραπεζικές. Νέα υψηλά στα €3,78 για Fourlis. Πτώση για Τιτάν.

Με τις τράπεζες και οδηγό την Εθνική συνεχίζεται η μάχη στα υψηλά 4,5 μηνών. Στις 1.092 μονάδες νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, που μέχρι τώρα κυμαίνεται στο εύρος των 1.088,42-1.106,49 μονάδων.

Στο εύρος των 363,13 - 368,61 μονάδων ο FTSE Large Cap, στην περιοχή των 1.130 μονάδων ο FT Mid και πάνω από τις 170 ο τραπεζικός δείκτης.

Οι συναλλαγές καλές, στα 54-55 εκατ. ευρώ (περίπου στις 13.00-13.05), με 40 και πλέον εκατομμύρια κομμάτια, και αυτό γιατί σήμερα (όπως και εχθές) πραγματοποιούνται πολλές πράξεις κυρίως στις τρεις τραπεζικές μετοχές (που έχουν σημαντικά χαμηλότερη απόλυτη χρηματιστηριακή τιμή από έναν ΟΤΕ ή ΟΠΑΠ, λ.χ. στα 3,68 ευρώ η ΕΤΕ, στα 9,19 ευρώ ο ΟΠΑΠ και στα... 20,71 ευρώ η CCHBC).

Άλλωστε από τη συνεδρίαση της Παρασκευής έγινε εμφανής η μετακίνηση ενδιαφέροντος, θέσεων και ρευστότητας προς τον τραπεζικό κλάδο (κυρίως από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ), με την Εθνική να κρύβει και την πολύ σημαντική είδηση της πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού της Πανγαίας. Στο σχετικό θέμα αναφέρονται αναλυτικά τα οφέλη και τα επόμενα σχέδια του ομίλου, που εν πολλοίς απηχούν τις προδιαγεγραμμένες κινήσεις των άλλων συστημικών ομίλων, δηλαδή της Alpha Bank και της Πειραιώς και σε επόμενη φάση της Eurobank.

Η ουσία είναι πως ανοίγει ο κύκλος εκχώρησης των μη τραπεζικών δραστηριοτήτων, η περίοδος πώλησης περιουσιακών στοιχείων, με τα έσοδα να ελαφρύνουν ανάλογα τη θέση των ίδιων των τραπεζών, και έναντι του ΤΧΣ, ενισχύοντας ταυτόχρονα την κεφαλαιακή κατάστασή τους.

Δεν είναι τυχαίο πως εχθές, μετά από πολύ καιρό, θέμα συζήτησης σε χρηματιστηριακά γραφεία και... πηγαδάκια ήταν η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής και οι νέες ισορροπίες που τείνουν να διαμορφωθούν. Όλα αυτά χρειάζονται τον χρόνο τους και πιθανότατα ο κλάδος να μην έπαιζε άμεσα εάν δεν προέκυπτε η αφορμή της Εθνικής (της Πανγαίας δηλαδή), αλλά ήταν θέμα χρόνου, συγκυρίας και απόφασης των «ισχυρών χεριών» να αναλάβουν την κατάσταση.

Θυμίζουμε πως η ανοδική αντίδραση της Εθνικής σηματοδοτήθηκε την επομένη της συνεδρίασης της 30ής/9, οπότε η τιμή ενδοσυνεδριακά υποχώρησε στα 2,99-2,91 ευρώ. Περιοχή στήριξης (τα 2,90-2,80 ευρώ) όπου ενεργοποιήθηκε γερή εντολή, υποθέτουμε ξένου παίκτη, ο οποίος αρχικά μάζεψε την προσφορά και στη συνέχεια ενίσχυσε τη θέση του με νέες αγορές πάνω από τα 3,25 ευρώ.

Η μετοχή της Εθνικής έφθασε νωρίτερα έως τα 3,82 ευρώ που θεωρείται καλή περιοχή για κατοχύρωση θέσεων. Ο επόμενος στόχος για την ΕΤΕ είναι το... 4άρι και τα 4,20 ευρώ, αλλά προηγουμένως απαιτείται επιβεβαίωση της βραχυπρόθεσμης ανοδικής κίνησης και των 3,60 ευρώ.

Η Alpha Bank και η Πειραιώς από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και η Eurobank κι η Attica Bank από τη μεσαία ακολούθησαν μάλλον εκμεταλλευόμενες την περίσταση και την υπερθεμάτιση ξένων ΜΜΕ. Το χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times αποδείχτηκε όντως διαφωτιστικό και καταλυτικό.

Το ενδιαφέρον είναι πως, παρά τη λίγο ως πολύ αναμενόμενη σημερινή ταλαιπωρία, οι περισσότερες μετοχές του 25άρη είτε έχουν ολοκληρώσει σχηματισμό αναστροφής είτε είναι σε διαδικασία δημιουργίας του. Ενδεικτική θεωρείται η περίπτωση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, με την eZMarket να σημειώνει: «Η μετοχή της μητρικής εταιρίας ΒΙΟΧΑΛΚΟ διέσπασε και την αντίσταση των 5,1 ευρώ και αντιμετωπίζει πλέον τη μεσοχρόνια αντίσταση από τα υψηλά του 2009 (διάγραμμα εβδομαδιαίων τιμών). Με τον τρόπο αυτό εισέρχεται πλέον στην ομάδα των μετοχών που βρίσκονται στα υψηλά τους και προσπαθούν να καταγράψουν νέα. Το ανοδικό σενάριο της μετοχής, αλλά και της ελληνικής χρηματαγοράς θα ενισχυθεί σημαντικά ΟΤΑΝ η μετοχή διασπάσει τα υψηλά αυτά. Προσωρινά το πιθανότερο σενάριο είναι να διακόψει για λίγο την ανοδική της κίνηση γύρω από την περιοχή αυτή».

Σήμερα η μετοχή της ΒΙΟΧΑΛΚΟ κινείται από τα 5,68 έως τα 5,35 ευρώ με απώλειες, που σημαίνει ότι θα πρέπει να δούμε πού θα... κάτσει και θα ισορροπήσει και εάν στη συνέχεια συνεχίσει πιο πάνω.

Σύμφωνα με την ίδια ομάδα ανάλυσης, υπενθυμίζεται πως οι μετοχές που αυτήν τη στιγμή δεν συμμετέχουν στην πολύ πρόσφατη ανοδική κίνηση είναι των εταιρειών:

- Coca Cola HBC,
- ΟΤΕ, που δεν καταφέρνει προς το παρόν να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα υψηλά της,
- ΕΥΔΑΠ, που είναι πιθανό να δημιουργήσει έναν σχηματισμό κορυφής μετά την έντονη ανοδική κίνηση που εκτέλεσε,
- Attica Bank, Eurobank, που συνεχίζουν να δείχνουν εντυπωσιακή αδυναμία.

Η μετοχή της 3Ε από την αρχή της συνεδρίασης δεν λέει να ξεκολλήσει από το εύρος των 20,84-20,60 ευρώ, του ΟΤΕ παρά τις ρευστοποιήσεις θέσεων (κερδών) κρατά τα χθεσινά υψηλά των 8,27 ευρώ. Η ΕΥΔΑΠ κυμαίνεται στα 8,40 ευρώ, δηλαδή σε συσσώρευση κοντά στα τελευταία υψηλά των 8,61 ευρώ (στη χθεσινή συνεδρίαση).

Η Eurobank και η Attica Bank είναι εντελώς ξεχωριστές περιπτώσεις και θα αναλυθούν αύριο-μεθαύριο διεξοδικά. Η πρώτη έχει σε εκκρεμότητα το θέμα της τιμής της ΑΜΚ (σε ποια επίπεδα θα γίνει, αν και το ΤΧΣ είναι δεσμευτικό ως προς την απόκλιση τιμής).

Από τον FT Mid κρατάμε μέχρι τώρα τα νέα υψηλά για τη μετοχή του Fourlis στα 3,78 ευρώ, τη μικρή διόρθωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με το που άγγιξε το υψηλό 52 εβδομάδων (2,80 ευρώ από τις 24/1/13), την προσπάθεια αντίδρασης της ΕΥΑΘ έως τα 6,30 ευρώ (το δικό της υψηλό είναι στα 6,82 ευρώ από τις 25/1/13).

Τέλος σημειώνουμε πως λίγο πριν από τις 13.25 ο Γ.Δ. υποχωρούσε κατά 0,35% στις 1.090 μονάδες κι ο FTSE Large Cap στις 363. Η μετοχή της Εθνικής ενισχυόταν κατά 3,64% στα 3,70 ευρώ. Η δε αξία των συναλλαγών είχε φτάσει τα 60 εκατ. ευρώ, με πακέτα σε τίτλους των Alpha Bank, ΑΛΦΑ ΤΠ, ΠΕΙΡ ΤΠ και ένα «αστείο» νούμερο 148 μετοχών στον ΟΠΑΠ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v