Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα ισχυρά «χέρια» έχουν τον λόγο

Καθαρά «ελληνικό στοίχημα» κυρίως ξένων παικτών ωθεί το χρηματιστήριο προς τις 1.100 μονάδες. Υπεραπόδοση για βασικούς δείκτες, μετοχές. Κινητικότητα σε τράπεζες και Εθνική. Λίγη προσοχή σε ενδεχόμενο «τράβηγμα» στην αρχή της συνεδρίασης.

Πτώση λόγω του φόβου του χρέους στις ΗΠΑ, φρενήρης ρυθμός στην Αθήνα λόγω «ισχυρών χεριών» και προεξόφλησης από μερίδα ξένων παικτών.

Στις 1.094,45 μονάδες ο Γενικός Δείκτης (σε υψηλά 4,5 μηνών, όπως μετρούσε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος), στις 346,66 ο FTSE Large Cap, με τις τράπεζες στην περιοχή των 168 μονάδων (οι 180 θεωρούνται περιοχή αναστροφής), με τον σηματωρό FT Mid πάνω από τις 1.120 μονάδες. Λέμε σηματωρός για τον FT Mid γιατί και τώρα -για πολλοστή φορά- ανίχνευσε την τάση, γύρισε μία μέρα νωρίτερα των άλλων δεικτών.

Πίσω από τις... γραμμές αναζητά η Έλενα Λάσκαρη τις λεπτομέρειες του νέου προϋπολογισμού, που κατά γενική εκτίμηση είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος. Περιοριζόμεθα σε αυτήν την αναφορά μόνον καθώς τα «ισχυρά χέρια» έστειλαν το δικό τους μήνυμα πως ελέγχουν το παιχνίδι, στηρίζουν την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο (τουλάχιστον αυτά τα ξένα σπίτια, που με τις μέχρι τώρα εκθέσεις και αναλύσεις τους επιμένουν να βλέπουν... μισογεμάτο το ποτήρι).

Από τη στιγμή που τα συγκεκριμένα «ισχυρά χέρια» θέλουν την αγορά πάνω, προς τις 1.100-1.120 μονάδες, ήταν θέμα χρόνου, συγκυρίας και... ρηχότητας του χρηματιστηρίου να επιτευχθεί ο στόχος.

Συνέχιση ανοδικής αντίδρασης χωρίς τις τράπεζες δεν γίνεται, λέμε εδώ και μέρες, σε σημείο που ακόμη και φίλοι μας για χρόνια παρεξήγησαν την επιμονή μας. Το χθεσινό ξέσπασμα του κλάδου, ειδικότερα όμως το 8,84 της Εθνικής με συναλλαγές 5,577 εκατ. μετοχών, ήταν ενδεικτικό της στάσης και των προθέσεων κυρίως ξένων αλλά και Ελλήνων παικτών. «Παράθυρο» για αλλαγές στα warrants βλέπει ο Χρ. Κίτσιος, ο οποίος φωτίζει μία πλευρά του όλου εγχειρήματος.

Υπάρχουν βέβαια και άλλες, που θα φωτιστούν συν τω χρόνω, αν και το χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times (για τον κ. Paulson και την παρέα του) ήταν διαφωτιστικό. Και όσοι διάβασαν από νωρίς το θέμα στο euro2day έλαβαν έγκαιρα το μήνυμα και υποθέτω πως έπραξαν ανάλογα. Όπως κάνει κάθε παρατηρητικός και ψύχραιμος αναγνώστης του euro2day.

Ώθηση από τους κάθε λογής... Paulson, με εμφανή μόχλευση στις τράπεζες. Αλλά και σε πολλά ακόμη χαρτιά.

Στα 9,36 ευρώ για παράδειγμα η μετοχή του ΟΠΑΠ με τους νέους μετόχους να μετρούν ήδη (στο πατ κιουτ, που λένε) υπεραξίες της τάξης του 50-55% (πώς είπατε;). Γίνομαι συγκεκριμένος: Το Δημόσιο πούλησε τη συμμετοχή του στον ΟΠΑΠ τον Αύγουστο στα 6,19 ευρώ. Το χαρτί εχθές έπιασε τα 9,36 ευρώ και... βλέπουμε. Πρακτικά, χωρίς να έχουν ολοκληρώσει καν την έκδοση των δύο ομολόγων Τσέχοι - Μελισσανίδης και λοιποί μέτοχοι μετρούν από το χαρτί 54% απόδοση. Γκανιάν! Στα 9,15 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, το αγαπημένο χαρτί εδώ και μήνες των St. Butt και Silchester. Στα 8,16 ευρώ ο ΟΤΕ, που χρειάζεται λίγη υπομονή αυτήν την περίοδο.

Όμως πλειάδα μετοχών, που είτε έγραφε «νέα υψηλά» είτε είναι σε ανοδική φορά για τα «υψηλά 52 εβδομάδων», κινείται τις τελευταίες ημέρες με κυκλικό ρυθμό. Τα περίπου 120 εκατ. ευρώ συναλλαγών βεβαιώνουν μεν την προφανή ενίσχυση του τζίρου -πιθανότατη εισροή και νέων κεφαλαίων-, κυρίως όμως παραπέμπουν στην κυκλικότητα κίνησης συγκεκριμένων επενδυτικών κύκλων.

Τοποθετήσεις από τα χαμηλά σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, άνοδος και κατοχύρωση υπεραξιών με σχεδόν άμεση επανατοποθέτηση σε μετοχές με υποαπόδοση, που έχουν υστερήσει. Στα 20 ευρώ χτύπησε ο Τιτάνας- δικαιώνοντας τους παραδοσιακούς πιστούς του, μεταξύ αυτών και τη στήλη-, νέο υψηλό για την Ελλάκτωρ (το ένα έργο μετά το άλλο παίρνει η Άκτωρ) και ακολουθούν Μυτιληναίος, MIG, Motor Oil, Intralot και αρκετές ακόμη μετοχές που δεν έχουν αγγίξει κορυφή.

Παρακολουθούμε, κυρίως από τεχνική πλευρά, τη μετοχή της MIG, και μετά το χθεσινό 10άρι στο 0,451 ευρώ ανεβάζουμε διάγραμμά της (στον Εκηβόλο), υποθέτοντας πως εάν συνεχίσει ανοδικά η αγορά θα επαναπροσεγγισθούν τα «υψηλά 52 εβδομάδων» και συγκεκριμένα το 0,564 ευρώ από τις αρχές Ιανουαρίου.

Αλλά και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση τα πονταρίσματα πολλά και ενδιαφέροντα. Η ΓΕΚ Τέρνα στα 2,72 ευρώ, μία ανάσα από τα «υψηλά 52 εβδομάδων» των 2,80 ευρώ. Στα 3,52 ο Φουρλής, στο 1,35 τα Πλαστικά Θράκης, στο 0,55 η Ιντρακόμ.

Λίγη προσοχή στο άνοιγμα -σε ενδεχόμενο «τράβηγμα» της αγοράς-, ενδελεχής παρακολούθηση μετοχών με τεχνικότητα και εστίαση στην ευρύτερη περιοχή από τις 1.080 έως τις 1.120 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v