Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μάζεψε τη «χασούρα» στο τέλος

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο ΓΔ. Έφτασε να υποχωρεί έως 3,93% αλλά μετά τις 16:20 η πτώση μετριάστηκε. Το 68% του τζίρου σε οκτώ μετοχές. Στο κόκκινο σε όλη τη συνεδρίαση οι ΕΕΕ, EΛΠΕ, Μέτκα, Τιτάν, ΕΧΑΕ. Απώλειες άνω του 5% για ΕΤΕ, ΟΠΑΠ.

Η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, αποδείχθηκε η τέταρτη πτωτική του τρέχοντος μήνα, με τις προηγούμενες τρεις να έχουν σημειωθεί στις 2, 11 και 23/10.
 
 
Με τα τρέχοντα δεδομένα, ο Οκτώβριος έχει τις προϋποθέσεις να συμπεριληφθεί στους μήνες με τις λιγότερες πτωτικές συνεδριάσεις τις τελευταίας 14ετίας (αν δεν επικρατήσουν οι πωλητές και στις δύο εναπομένουσες συνεδριάσεις μέχρι το τέλος του μήνα), με τον Απρίλιο του 2003 να έχει την πρωτοκαθεδρία με μόλις τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ ακολουθεί ο Οκτώβριος του 2004 με τέσσερις αρνητικές συνεδριάσεις.
 
Από εκεί και πέρα η σημερινή συνεδρίαση ήταν καθαρά πτωτική, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1147,77 μονάδες (-3,93%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1164,2 (-2,21%) και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1165,98 μονάδες με απώλειες 2,06%.
 
Ξεπερνά το 1 προς 2 η τελική αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε και υψηλότερα του 1 προς 3 (!)
 
Σχετικά αυξημένος ο τζίρος, σε σχέση με την συνεδρίαση της Παρασκευής, έφθασε τα 107 εκατ. από τα οποία τα 6,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΠΑΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΑΡΑΙΓ). Το 68% του τζίρου σε συναλλαγές οκτώ τίτλων και πιο συγκεκριμένα των ΟΤΕ, Εθνικής, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΔΕΗ, Jumbo, ΕΤΕΤΠ και Alpha Bank.
 
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν "είδαν" θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, Τιτάν και ΕΧΑΕ, ενώ μέσω των δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΧΑΕ και Τιτάν και με θετικό πρόσημο οι Βιοχάλκο και ΟΛΠ.
 
Σημαντικές οι πιέσεις και στα Τραπεζικά warrants. Το warrant της Alpha Bankέκλεισε στα 1,30 ευρώ (-3,7%) με συναλλαγές 2014007 τεμ. αυτό της Εθνικής στα 1,37 ευρώ με απώλειες 6,8% και όγκο 4646384 τεμ. και της Πειραιώς στα 0,8860 ευρώ (-7,13%) διακινώντας 631430 τεμ.
 
Με βάση την τεχνική ανάλυση, από τις μετοχές του 25αρη, σήμα εξόδου έδωσαν οι ΟΤΕ και Εθνική, ενώ πολύ κοντά στο σήμα "αποβίβασης" είναι και ο τίτλος της Alpha Bank, εκτενέστερη ανάλυση των οποίων θα γίνει παρακάτω.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η συνεχιζόμενη χρονική κωλυσιεργία του Δείκτη χαμηλότερα των 1200 με 1210 μονάδων μπορεί να δημιουργήσει "δεξαμενή δυνάμεων" πρόκλησης μιας νέας έντονης καθοδικής κίνησης, όπου θα θέσει ως τεχνικό στόχο το πρώτο "μαξιλάρι" στήριξης των 1120 με 1100 μονάδων, αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.
 
Το φαινόμενο  μάλιστα, που παρουσιάζουν  αρκετές  Δεικτοβαρείς εταιρείες με τις κεφαλαιοποιήσεις τους  να έχουν ήδη "τρέξει" αρκετά προεξοφλώντας απλόχερα μικροοικονομικά και μακροοικονομικά δεδομένα, που δεν είναι διόλου ευδιάκριτα στο βάθος ενός επερχόμενου ομιχλώδους δωδεκαμήνου μας προβληματίζει ιδιαίτερα, όχι μόνο για την ποιότητα της υπάρχουσας ανόδου αλλά και για τις περαιτέρω δυνάμεις, που μπορεί να διαθέτει ο Γενικός Δείκτης σε περίπτωση διείσδυσής του μέσα στη ζώνη των 1250 με 1280 μονάδων, δίχως την ύπαρξη ισχυρών καταλυτών πέραν της εισόδου συγκεκριμένων εταιρειών στους δείκτες MSCI  στο τέλος Νοεμβρίου.
 
Η περαιτέρω αδυναμία του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να "πατήσει" τις 400 μονάδες μας προϊδεάζει για  την πραγματοποίηση μιας γρήγορης πτωτικής αναδίπλωσης προς το πρώτο επίπεδο στήριξης των 375 με 365 μονάδων προκαλώντας ανασφάλεια και μερικό βραχυχρόνιο εγκλωβισμό σε όσους επενδυτές θέλησαν να ανοίξουν νέες θέσεις στα πρόσφατα υψηλά επίπεδα τιμών.
 
Πιθανός συνήγορος στην εκδήλωση ενός νέου καθοδικού κύματος είναι από απόψεως στατιστικής  η ισχυρή ποσοστιαία αρνητική  εποχικότητα του δείκτη στο επόμενο εικοσαήμερο, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα στην Ασία και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, "πράσινα" ταμπλώ στην Ευρώπη, με απόλυτα ελεγχόμενα τα ημερήσια κέρδη και εν μέσω ανάμικτων συναισθημάτων από τα εταιρικά αποτελέσματα. Απογοήτευσαν Deutsche Bank και UBS (προειδοποίησε ότι πιθανότατα δεν θα επιτύχει τον στόχο που έχει θέσει για την κερδοφορία του 2015), ενώ σημαντική κινητικότητα καταγράφεται στις πετρελαϊκές εταιρείες, με τον τίτλο της BP να ηγείται της ανοδικής κίνησης.
 
Ξεκινώντας από την Ασία, σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας φοβούμενη πληθωριστικές πιέσεις. Συγκεκριμένα, το βασικό επιτόκιο αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης στο 7,75%, με το διοικητή της Τράπεζας να δηλώνει πως η κίνηση ήταν κρίσιμη προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξη.
 
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διολίσθησε τον Οκτώβριο στα χαμηλότερα επίπεδα έξι μηνών και αυτό οι επενδυτές το εξέλαβαν σαν θετική ένδειξη εν όψει Fed.
 
Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ θα συνεδριάσει στις 29 και 30 Οκτωβρίου. Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν η Fed να αποφασίσει στη συνεδρίαση της να κρατήσει αμετάβλητο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει για την στήριξη της οικονομίας καθώς οι οικονομικές προοπτικές περιβάλλονται από αβεβαιότητα και η οικονομία αναμένεται να έχει επιβαρυνθεί από το "μερικό λουκέτο" στις Ομοσπονδιακές Υπηρεσίες που κράτησε για σχεδόν τρεις εβδομάδες. "Η Fed θα περιμένει μέχρι τον Μάρτιο πριν ξεκινήσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων που φτάνουν σήμερα τα 85 δισ. δολ." εκτιμούν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg.
 
Η Goldman Sachs εξακολουθεί να ποντάρει, σε μακροχρόνια βάση, υπέρ των μετοχών καθώς αναμένει βελτίωση σε μια σειρά παραγόντων που ευνοούν την ανοδική κίνηση των Αγορών. Σε 12μηνο ορίζοντα, παραμένει "οverweight" σε Ιαπωνία και Ευρώπη και "underweight" σε ΗΠΑ και Ασία, εκτός Ιαπωνίας. Στην περίοδο πάνω από 3 μήνες η Ιαπωνία παραμένει "overweight", η Ευρώπη και οι ΗΠΑ "neutral" και "underweight" η Ασία πλην της Ιαπωνίας.
 
Οι τιμές στόχοι για τους βασικούς μετοχικούς δείκτες είναι: Για τον Αμερικάνικο S&P 500 οι 1.850 μονάδες, στους 12 μήνες και για τον Stoxx Europe 600 οι 350 μονάδες στο 12μηνο. Για τον Ιαπωνικό δείκτη Topix ο οίκος προβλέπει περιθώριο ανόδου 15%.
 
Για το πετρέλαιο, όσο τα αποθέματα παραμένουν σφιχτά, είναι πιθανό να υποστηρίξουν μικρές αποδόσεις στον χώρο της ενέργειας. Ωστόσο, βλέπει σημαντικές ευκαιρίες για "short" σε χαλκό, χρυσό και σόγια, αλλά η ασαφής πολιτική των ΗΠΑ περιορίζει τη δυνατότητα εκμετάλλευσής τους και διατηρεί ουδέτερη στάση για τα βασικά προϊόντα συνολικά.
 
Οι αδύναμες Χώρες της Ευρωζώνης θα εμφανίσουν οικονομική ανάπτυξη το 2014, έστω και αναιμική, ενώ η πρόοδος σε ότι αφορά τον περιορισμό των ελλειμμάτων τους θα είναι εξαιρετικά αργή, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Οι 31 οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση προβλέπουν ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα επιτύχουνπεριορισμένη ανάπτυξη του χρόνου, η οποία όμως δεν θα καλύψει τις υφέσεις των προηγούμενων ετών, ούτε και θα είναι αρκετή ώστε να περιορίσει τους διψήφιους ρυθμούς ανεργίας. Καλύτερη εκτιμάται ότι θα είναι η κατάσταση στην Ιρλανδία.
 
"Η Ιταλία απειλεί την ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής οικονομίας", προειδοποιούν οι αναλυτές της Societe Generale. Όπως προσθέτουν, από τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε και υπέβαλε την παραίτησή του ο πρώην Πρωθυπουργός, Mario Monti, η Χώρα βιώνει τη μια πολιτική κρίση μετά την άλλη. Επίσης δεν πρέπει να αγνοηθεί ότι ενώ για το δεύτερο τρίμηνο του 2013, οι περισσότερες Χώρες σημείωσαν ανάπτυξη, οδηγώντας την Ευρωζώνη εκτός ύφεσης, το Ιταλικό ΑΕΠ κατέγραψε - το ίδιο χρονικό διάστημα - συρρίκνωση 0,3%. Την ίδια ώρα, η ανάκαμψη της Ιταλικής οικονομίας παραμένει αδύναμη, ωθώντας στα ύψη το Δημόσιο χρέος της Χώρας.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναβάλει για ένα μήνα τις αποφάσεις αναφορικά με τους κανόνες που θα διέπουν τα "stress tests" των Τραπεζών μετά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από Σκανδιναβικές Χώρες. Δανία, Σουηδία, Νορβηγία και Φινλανδία διαμαρτυρήθηκαν ότι "η προσέγγιση της ΕΒΑ δεν αντικατοπτρίζει την ασφάλεια των ενυπόθηκων στοιχείων ενεργητικού" που οι ίδιες διαθέτουν ανέφερε το πρακτορείο Bloomberg συμπληρώνοντας ότι "οι Σκανδιναβικές Τράπεζες που διαμαρτύρονται είναι μεταξύ εκείνων με την καλύτερη κεφαλαιοποίηση στην Ευρώπη".
 
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των Ευρωπαϊκών Τραπεζών διπλασιάστηκαν μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια και αγγίζουν τα 1,2 τρισ. ευρώ, ενώ αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται, μεταδίδουν οι Financial Times. Σύμφωνα με έκθεση της PwC, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν από τα 514 δισ. ευρώ το 2008 στα 1,187 τρισ. ευρώ το 2012, με τις αυξήσεις του τελευταίου έτους να αποδίδονται στις επιδεινούμενες συνθήκες στην Ισπανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της PwC, η Γερμανία διέθετε στο τέλος του 2012 μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 197 δισ. ευρώ –το υψηλότερο ποσό στην ΕΕ.
 
Στην Ισπανία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν από τα 136 δισ. ευρώ το 2011, στα 167 δισ. ευρώ το 2012, ενώ αντιθέτως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Βρετανίαςμειώθηκαν από τα 172 δισ. ευρώ το 2011 στα 164 δισ. ευρώ το 2012.
 
Να μειώσουν την έκθεση τους σε Ευρωπαϊκές μετοχές και το ρίσκο μίας βραχυπρόθεσμης διόρθωσης, που βλέπει να αποκρυσταλλώνεται για τους επόμενους δύο μήνες καλεί τους πελάτες της η JP Morgan. Όπως σημειώνει αν και μεσοπρόθεσμα οι προοπτικές είναι ευνοϊκές, φαίνεται πως ήλθε η ώρα για μία "υγιή διόρθωση", καθώς οι μακροοικονομικές προοπτικές εξελίσσονται σε στάσιμες, ενώ τα τελευταία στοιχεία PMI και IFΟ  περιορίζονται προς τα κάτω.

Επιστροφή στο ΧΑ

Μεταφερόμενοι στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ και ξεκινώντας χαμηλότερα του 25αρη, ασφαλώς και η σημερινή συνεδρίαση συνέχισε την μείωση των ημερήσιων πρωταγωνιστών.
 
Στους λίγους που ξεχώρισαν οι Αστήρ (δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), Αεροπορία Αιγαίου (συνεχίζει να εκπλήσσει ευχάριστα), Καρέλιας (με συνολικό όγκο 1 τεμ. έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό), Εβροφάρμα (με "ανοιχτές" εντολές αγορών, τα ημερήσια κέρδη) και Έλαστρον (αθόρυβα συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις).
 
Όσον αφορά τις μετοχές του FTSE25, σε υποβάθμιση της σύστασης για την Coca Cola Hellenic σε "reduce" από "neutral" και μείωση της τιμής-στόχου στις 1.500 πένες ανά μετοχή, από 1.600 πένες προηγουμένως, προχώρησε η Nomura. Όπως επισημαίνει ο οίκος, καθώς η θετική τεχνική επίπτωση από την εισαγωγής στους δείκτες FTSE έχει πιθανότατα ολοκληρωθεί, η διαπραγμάτευση των μετοχών θα αρχίσει να ευθυγραμμίζεται με τα θεμελιώδη της εταιρείας.
 
Παράλληλα, εκτιμά πως οι προσδοκίες της Αγοράς για ανάκαμψη της κερδοφορίας της εταιρείας είναι υψηλές, σημειώνοντας πως οι δικές της εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή του 2014 είναι 15% χαμηλότερες του consensus που έχει δώσει η Coca Cola Hellenic.
 
Όπως προαναφέρθηκε και βάσει της τεχνικής ανάλυσης, ΟΤΕ και Εθνική έδωσαν ένα πρώτο σήμα εξόδου, ενώ πολύ κοντά στο να δώσει σήμα πώλησης είναι και ο τίτλος της Alpha Bank.
 
Ξεκινώντας από την μετοχή του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών, αυτή έχει ξεκινήσει μία πλαγιολισθητική κίνηση από τα 9,32 ευρώ (κλείσιμο 21/10). Συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 8,64 ευρώ θα ανοίξουν τον δρόμο για υποχώρηση προς τα 8,20 ευρώ.
 
Περίπου ίδια εικόνα και για την  Εθνική, που δείχνει να "γλιστράει" από το πρόσφατο υψηλό των 4,70 ευρώ (κλείσιμο 22/10). Η υποχώρηση χαμηλότερα των 4,09 ευρώ ανοίγει τον δρόμο για επιτάχυνση της "νότιας" κίνησης, με πρώτο στόχο τα 3,88 ευρώ.
 
Πολύ κοντά στο να δώσει σήμα "αποβίβασης" και ο τίτλος της Alpha Bank. Τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με αποκλειστικό γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις, θα πυκνώσουν τις τάξεις των πωλητών, σε περίπτωση που ο τίτλος δώσει συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 0,6500 ευρώ, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 0,5800 ευρώ.

----ΧΠΑ

Με καθαρά πτωτική συνεδρίαση ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα. Κυριότερο χαρακτηριστικό η αύξηση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη και η σημαντικά μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.806 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μειώνοντας οριακά το discount στο 0,67%.
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.342, 4.956 Νοεμβρίου, 385 Δεκεμβρίου, 0 Ιανουαρίου και 1 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 384,75) κινήθηκαν μεταξύ 379,5 και 395,25 μονάδων.
 
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (10.000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.894), ΔΕΗ (1.788), AlphaBank (1.531), Εθνική (2.765), Πειραιώς (3.196), ΟΠΑΠ (938), Μυτιληναίο (783), MIG (518), ΓΕΚ (271), Ελλάκτωρα (187), Intralot (352), Eurobank (293), Βιοχάλκο (503), Motor Oil (891), Ελ. Πετρέλαια (241), Σιδενόρ (104), ΕΧΑΕ(119), Μέτκα (238), Jumbo (307).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, περιορισμένο ενδιαφέρον έδειξαν οι επενδυτές για τα δικαιώματα του FTSE/ASE-25 αφού σημειώθηκαν μόνο 272 τεμάχια (186 calls και 86 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα παρέμεινε αμετάβλητη στο 38%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (16.244.035 τεμ.), Εθνική (1.621.436 τεμ.), MIG (1.189.531 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v