Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αναμέτρηση με τα νέα δεδομένα

Σε δοκιμασία η σημαντική στήριξη των 380 μονάδων για τον FT25. Ρευστοποίηση θέσεων από -τουλάχιστον- δύο ξένα χαρτοφυλάκια. Κλειδί οι τράπεζες, αποθαρρυντική η υποχώρηση της Εθνικής χαμηλότερα -και πάλι- των 4 ευρώ. Η αγορά αποτιμά το ντιλ της Πειραιώς.

«Καλό» το χθεσινό άδειασμα, με διόρθωση της αγοράς μέχρι τα επίπεδα των 1.143 και μάζεμα μέχρι το τελικό κλείσιμο των 1.165 μονάδων. Με τον FT25 να διορθώνει έως τις 380,14 μονάδες για να κλείσει στις 387,48, με την αξία των συναλλαγών στα 107 εκατ. ευρώ (με 42,9 εκατ. τεμάχια συμπεριλαμβανομένων πακέτων αξίας 6,5-7 εκατ. ευρώ).

Κατά συνέπεια, αναφερόμαστε σε διόρθωση με αυξημένο τζίρο και βάθος πωλήσεων στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Επιπρόσθετα, με εμφανή την πωλητική διάθεση -και αποχώρηση μέχρι νεωτέρας- τουλάχιστον δύο ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων.

Η αγορά, πάντως, καλείται να αποτιμήσει και την επιτυχημένη διάθεση του 4,5% των μετοχών της Πειραιώς μέσω του placement που ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεώρησαν τη χθεσινή υποχώρηση τεχνικής μορφής κίνηση, που όσο διατηρεί την αγορά πάνω από τα επίπεδα των 1.100 μονάδων δεν συνιστά και αλλαγή στάσης, προσέγγισης της μαρκέτας βραχυπρόθεσμα. Συγκρίνουν δε το χθεσινό «άδειασμα» με αυτό της προηγούμενης Τετάρτης όταν ο FT25 με χαμηλό ημέρας στις 380,61 διαμορφώθηκε τελικά στις 385,52 μονάδες. Έχοντας καταγράψει στην αρχή της συνεδρίασης (της 23ης/10) το τοπικό υψηλό των 399,15 μονάδων (επαναλαμβάνουμε, στην αρχή της συνεδρίασης).

Όμως, λιγότερο καλόπιστοι παίκτες εστιάζουν εδώ και μερικές ημέρες στα εξής:

- στην αλλαγή στάσης (κυρίως) αμερικανικών οίκων (ενδεικτικό το... άδειασμα της Αθήνας από τη Citi),

- στην επαναφορά (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) της επιφυλακτικότητας άλλων ξένων διαχειριστών,

- στην επιβάρυνση του πολιτικού κλίματος, στη σκλήρυνση της στάσης της τρόικας και στην αύξηση της ρευστότητας
και βεβαίως στο ότι από τα τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου (όπου εμφανίζονται υπέρ της ελληνικής υπόθεσης) μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα (οπότε και φάνηκε η μεταβολή στην αντιμετώπισή τους) η αγορά ανέβηκε, «φούσκωσε» κατ΄ άλλους, οι τράπεζες υπεραπέδωσαν, δημιουργήθηκε κλίμα τεχνητής ευφορίας.

Η αγορά έπρεπε να προσγειωθεί, τα «γρήγορα» χαρτοφυλάκια έπρεπε να κάνουν ταμείο, προφανώς πριν από την είδηση, δηλαδή, το τυπικό της ανακοίνωσης για τους δείκτες MSCI, την ένταξη της αγοράς στην κατηγορία των «αναπτυσσόμενων».

Από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας φαίνεται πως έχει ξεκινήσει η προσπάθεια κατοχύρωσης κυρίως βραχυπρόθεσμων υπεραξιών, συν τω χρόνω επανέρχεται η πολιτική ρευστότητα στο προσκήνιο, οι πιέσεις των δανειστών, η...σκληρή διαπραγμάτευση της Αθήνας κ.λπ.

Κατά την εκτίμηση διορατικών παικτών, η Citi και το προ εβδομάδας «άδειασμά» της προς την ελληνική πλευρά αποτέλεσε το έναυσμα για κατοχύρωση θέσεων, για λελογισμένες ρευστοποιήσεις, για μερική έξοδο.

Στα μέσα της χθεσινής συνεδρίασης, με αφορμή κυρίως το γύρισμα του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και δευτερευόντως του ΟΠΑΠ, πονηρευτήκαμε και επικεντρώσαμε την προσοχή μας στη διακριτική αποχώρηση τουλάχιστον ενός αμερικανικού χαρτοφυλακίου.

Ούτως ή άλλως, από την Παρασκευή το Χ.Α. βρισκόταν σε... σταυροδρόμι και θα ξεκαθάριζε αμέσως εάν θα συνέχιζε πειστικά προς τις 400-410 (με τελικό στόχο τις 425-428 μονάδες) ή θα ξαναδοκίμαζε διαδοχικά τις διαμορφωμένες στηρίξεις.

Σημειώναμε στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας: «Στα υπόψη και η μερική -πλην όμως εμφανής-αλλαγή στάσης 2-3 ξένων επενδυτικών οίκων, που... αίφνης στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας έκαναν λίγο πίσω ως προς την υπερθεματική προσέγγιση της ελληνικής αγοράς». Και ακόμα: «Από τη στάση αυτών των παικτών -κυρίως εκείνων- θα φανεί εάν η βραχυπρόθεσμη φορά του χρηματιστηρίου θα παραμείνει ανοδική (προς τις 400-410 μονάδες) ή αν θα χρειαστεί ακόμη μία επιβεβαίωση των 380-375 μονάδων για τον FT 25. Θα επιμείνουμε -ως προς το κάτω όριο ενός αποδεκτού εύρους διακύμανσης- στις 380-375 μονάδες, θυμίζοντας πως ο δείκτης είδε δύο φορές αυτήν την περιοχή. Την πρώτη στην ανοδική -κατά 2,32%- συνεδρίαση της Παρασκευής 18/10 με ελάχιστο χαμηλό ημέρας στις 380,25 μονάδες. Και τη δεύτερη στη διορθωτική -με απώλειες 3,60%- συνεδρίαση της Τετάρτης 23/10 όταν υποχώρησε έως τις 380,61 μονάδες».

Εκ των πραγμάτων, η κάτω ζώνη τιμών από τις 380 μέχρι τις 375 μονάδες μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι σύντομα.
Και η αγορά ή αντιδρά δυναμικά με υψηλές συναλλαγές και επαναφορά των τραπεζών ή...φεύγει για χαμηλότερα επίπεδα.

Κατά την ταπεινή εκτίμησή μας, η διαφορά της χθεσινής διόρθωσης σε σχέση με της προηγούμενης Τετάρτης έγκειται στο γεγονός πως το πολιτικό σκηνικό έχει φορτιστεί και πάλι αρνητικά, όντως το προωθούμενο φοροσύστημα για τα αγροτεμάχια συναντά -προσώρας- την αντίδραση πολλών βουλευτών στο εσωτερικό των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Δεν νομίζω βέβαια πως κινδυνεύει να πέσει η κυβέρνηση για τα «κοτέτσια» και τις «στάνες», όμως το περιβάλλον δεν θυμίζει σε πολλά το συγκριτικά καλύτερο κλίμα που επικρατούσε μέχρι τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας.

Θυμίζουμε επίσης όσα κατέγραφε το euro2day έγκαιρα εχθές (στις 13.32) για το γύρισμα σε ΟΤΕ και ΔΕΗ: «Σημειωτέον πως τα υψηλά για τη μετοχή του Οργανισμού καταγράφηκαν στην αρχή της συνεδρίασης, για να ακολουθήσουν περισσότερες πωλήσεις και πίεση στην τιμή του τίτλου. Από το διάγραμμα της μετοχής του ΟΤΕ συμπεραίνεται πως στην αρχή της συνεδρίασης αναζητήθηκαν... καλύτερες τιμές για να ρευστοποιηθούν θέσεις, να κατοχυρωθούν υπεραξίες. Γεγονός που προοιωνίζεται δοκιμασία της μετοχής χαμηλότερα. Από τα 10,47 ευρώ γύρισε και η μετοχή της ΔΕΗ σταδιακά προς τα 10,15 ευρώ, με το διάγραμμα να παραπέμπει σε κίνηση ανάλογη με αυτήν του ΟΤΕ. Μέχρι τις 13.00 δεν είχε καταστεί δυνατόν να επιβεβαιωθεί η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως πρόκειται για κλασική περίπτωση κατοχύρωσης μέρους θέσης ξένου παίκτη, γεγονός που μπορεί να σημαίνει και κάτι περισσότερο. Μεταφέρουμε την πληροφορία, θεωρούμε απόλυτα φυσιολογική μια τέτοια κίνηση, δεδομένης μάλιστα της υπεραπόδοσης που είχε προηγηθεί (από τα τελευταία χαμηλά στις αρχές Οκτωβρίου). Προσώρας όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί πως πρόκειται για ουσιαστική μείωση θέσης».

Είναι προφανές πως εάν τα τουλάχιστον δύο ξένα χαρτοφυλάκια, που ρευστοποίησαν εχθές σημαντικό μέρος της θέσης τους, συνεχίσουν και σήμερα ή ακόμη χειρότερα βρουν μιμητές τότε η συνεδρίαση θα χρειαστεί περισσότερη προσοχή και παρακολούθηση. Γι' αυτό εάν χρειαστεί θα επανέλθουμε περισσότερες φορές με πυκνότερες αναφορές μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v