Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε τρία μέτωπα η μάχη του Νοεμβρίου

Αυξημένα αντανακλαστικά καλούνται να δείξουν οι επενδυτές. Οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τρόικα και ο πολιτικός κίνδυνος. Η στάση των ξένων ενόψει MSCI. Τα σήματα του FT-25 και το «μπόνους» από επιχειρηματικές κινήσεις.

Με διόρθωση ξεκίνησε χρηματιστηριακά ο Νοέμβριος, υποχώρηση της αγοράς προς τις 1.178 μονάδες που αποδόθηκε σε «χώνεμα» των σημαντικότατων κερδών που έδωσε ο Οκτώβριος.

Ενας μήνας ιδιαίτερα κρίσιμος δεδομένης της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ο οποίος, όμως, ξεκίνησε με το χθεσινό χτύπημα στο Νέο Ηράκλειο που δημιουργεί νέα δεδομένα σε πολιτικό επίπεδο.

Επιστρέφοντας στο Χρηματιστήριο, οι ήπιες διακυμάνσεις βασικών δεικτών και μετοχών, οι μάλλον μέτριες συναλλαγές, η συντήρηση δυνάμεων σε μετοχές-κλειδιά παραπέμπει περισσότερο σε διάθεση των βραχυπρόθεσμων παικτών να πάρουν μία... ανάσα, να αναδιαρθρώσουν θέσεις και ρευστότητα ώστε να κινηθούν ανάλογα στη συνέχεια.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στη συνεδρίαση της Παρασκευής στις 1.177,70 μονάδες (-0,88%), ο FT25 κατά 0,92% στις 390,88, ο Τραπεζικός στις 189 με τον FT MId σε κόντρα κίνηση στις 1.207,37 μονάδες σαν δείκτης σηματωρός.

Με συναλλαγές 81,6 εκατ. ευρώ -με 43,2 εκατ. κομμάτια- από τα οποία 13,7 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς, στην Εθνική 7,7, στην Alpha Bank 7,1 εκατ. ευρώ και άλλα 13,8 εκατ. ευρώ στη μη τραπεζική 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ.

Η Εθνική μπορεί να μην μας έδωσε «κλείσιμο» στα (τουλάχιστον) 4,25 ευρώ, αλλά συναλλαγές στα 4,25-4,26 ευρώ έγιναν. Μένει να φανεί εάν από Δευτέρα μπορεί να υποστηριχθεί άλλη μία ανοδική προσπάθεια. Ωστόσο ο κλαδικός δείκτης συντηρήθηκε μέσα το εύρος διακύμανσης (190-195 μονάδων) κρατώντας σε κάθε περίπτωση μία απόσταση ασφαλείας από το όριο των 185 μονάδων. Στον Εκηβόλο «ανεβάσαμε» την Παρασκευή διάγραμμα και σύντομη τεχνική εκτίμηση για τον Δείκτη των Τραπεζών, το εύρος τιμών των 185-190 μονάδων και τα πιθανά ενδεχόμενα.

Ο κλάδος πρόσφερε, όμως, και μία ουσιαστική είδηση, του placement της Πειραιώς που, όπως και εάν ειδωθεί έχει τη σημασία του, παρουσιάζει ενδιαφέρον, τόσο χρηματιστηριακά και και επιχειρηματικά.

Στο σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου αναφέρονται λεπτομέρειες για τη συνεδρίαση της Παρασκευής, για τα στατιστικά και τις εκτιμήσεις ειδικών του ΧΑ για τη συνέχεια. Ομως θα σταθώ περισσότερο στα στατιστικά του Οκτωβρίου. Ξεκίνησε στη συνεδρίαση της Τρίτης 1/10 με άνοδο 0,76% στις 1.021,80 μονάδες για να διορθώσει δύο φορές (στις 2 και 11/10) και να συνεχίσει με ένα σημαντικό σερί, δίνοντας στη συνεδρίαση της 22/10 την κορυφή των 1.022,77 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και το υψηλό για τον FT 25 στις 399,92 μονάδες.

Πρακτικά ούτε τη μέρα, που ο ΓΔ έγραφε «νέα υψηλά», αλλά ούτε στη συνέχεια ο δείκτης της «μεγάλης κεφαλαιοποίησης» σημείωσε «νέα υψηλή τιμή έτους» με συνέπεια οι 406,29 της 17/5 (σε κλείσιμο) και οι 410,78 μονάδες της 20/5 (ενδοσυνεδριακά) να παραμείνουν «απάτητες κορυφές».

Αυτό το αναφέρουμε γιατί ενδεχομένως κρατά ενεργό τον στόχο. Αλλωστε, ο δείκτης FT 25, για αρκετούς, αλλά και για μας στο Euro2day.gr, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη διαμόρφωση στρατηγικής σε αυτή την περίοδο της αγοράς.

Επιπρόσθετα η λειτουργία του FT Mid ως δείκτη σηματωρού συνεχίστηκε και την τελευταία εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο του από τα ιστορικά ελάχιστα του Ιουνίου 2012.

Με τα παραπάνω δεδομένα φτάνουμε στον Νοέμβριο. Μήνας που χαρακτηρίζεται από την αναδιάταξη δεικτών, μετοχών λόγω MSCI (οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται στις 7 Νοεμβρίου), με εξελίξεις στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις, με συζητήσεις και αντιπαράθεση με την Τρόικα, με ρευστότητα στο πολιτικό πεδίο.

Εάν υποθέσουμε, πως το θέμα του Φόρου για τα Ακίνητα λύνεται, πως αποφεύγονται τα χειρότερα σε πολιτικό επίπεδο το εσωτερικό μέτωπο αντέχει.

Αλλωστε μέσα στον Νοέμβριο η αγορά προεξοφλεί, πως θα «τρέξουν» εξελίξεις στις τράπεζες με προεξάρχουσα την Εθνική (ας δούμε τι θα γίνει εν τέλει, λόγου χάρη, με την Finasbank), πως εισηγμένοι όμιλοι θα προχωρήσουν σε ουσιώδεις επιχειρηματικές-οικονομικές ενέργειες και ότι η μόχλευση λόγω MSCI θα βοηθήσει την αγορά.

«Ταμείο» θα γίνει στη συνεδρίαση της Παρασκευής 29 Νοεμβρίου, αλλά ως τότε κομβικό είναι το πόσες εισροές θα υπάρξουν στην αγορά αλλά και το ποιες μετοχές θα ενταχθούν στο δείκτη MSCI EMEA και με ποιες σταθμίσεις. Ανάλυση προς αυτό εξέδωσε πρόσφατα η Deutsche Bank.

Ωστόσο πέραν των δεικτών και του αν θα σημειωθεί "νέο υψηλό έτους" για τον 25άρη, που εξ αρχής ήταν το κυριότερο ποντάρισμα μας, το επιλεκτικό κυνήγι μετοχών/εταιρειών πιθανότατα θα συνεχιστεί.

Το επιχειρηματικό μέτωπο

Κινήσεις με επιχειρηματική ουσία, όπως του Μυτιληναίου με την Fairfax, της Aegean με την Olympic Air είχαν ανταπόκριση και στο ταμπλό. Νέα διαδοχικά υψηλά για τον Μυτιληναίο (στα 6,14 ευρώ), για τη ΜΕΤΚΑ (στα 14 ευρώ ), αλλά και για την Αεροπορία Αιγαίου που «παρέσυρε» και την συνδεδεμένη θυγατρική Autohellas, είναι δείγματα γραφής κλασσικής προεξόφλησης και αποτύπωσης στην αποτίμηση των εισηγμένων. Τα υψηλά των δύο μετοχών του ομίλου Βασιλάκη είναι τα 6,70 για την ΑΡΑΙΓ και τα 8,60 για την ΟΤΟΕΛ.

Το ενθαρρυντικό είναι, πως με νέα υψηλά συνέχισαν από Folli Follie και Ελλάκτωρ μέχρι και Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ/Τέρνα, Τιτάν, Eurobank Properties κ.ά.

Συνάμα βελτίωση οικονομικών μεγεθών & προβλέψεων (περίπτωση Σαράντη), προώθηση διάθεσης ποσοστών σε ιδιώτες (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), επιχειρηματικών κινήσεων (ΠΛΑΙΣΙΟ, MLS κ.ά.) συμβάλλουν σε ανάλογη ενίσχυση και της χρηματιστηριακής θέσης των εισηγμένων.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.177,70 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 1,08%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 υποχώρησε 1,25% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,12%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Ασφάλειες (10,87%), Εμπόριο (4,61%), και Τεχνολογία (2,09%).

Στον αντίποδα εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν οι κλάδοι: Μέσα Ενημέρωσης (-5,96%) και Ταξίδια - Αναψυχή (-4,93%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: ΓΕ Δημητρίου (51,52%), Μπουτάρης (ΚΑ) (45,83%), Sato (44,74%), Τηλέτυπος (42%), Γενική Τράπεζα (39,10%), Παίρης Πλαστικών (28,48%), Attica Συμμετοχών (20,31%), Pasal (17,39%), Yalco (16,92%) και Περσεύς (16,40%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: ΔΙΑΣ Ιχθ. (-34,29%), Spider (-23,53%), Logismos (-19,14%), Μπουτάρης (ΠΑ) (-19,05%), ΕΛΥΦ (-18,34%), Aκρίτας (-16,67%) Αθήνα (-14,62%), Βαρβαρέσος (-11,76%), Χατζηκρανιώτης (-11,54%) και Βερβέρης Moda Bagno (-9,68%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v