Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Κατακόκκινος» ο FTSE 25

Διορθώνει το Χ.Α., με τον FTSE 25 προς τις 380 μονάδες, τις τράπεζες χαμηλότερα των 185 και την ΕΤΕ στα 4,10 ευρώ. Η επιβάρυνση του κλίματος δικαιολογεί τη μερική κατοχύρωση θέσεων στην πλειονότητα των μετοχών που είχαν υπεραποδώσει μέχρι και την Παρασκευή.

Διορθώνουν βασικοί δείκτες και μετοχές, με τις απώλειες να διευρύνονται τα τελευταία 30΄-45΄. Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί, λίγο πριν από τις 13.00, στις 1.155 μονάδες, με απώλειες 1,86%, ο FTSE 25 κατά 1,90% στις 383 μονάδες, ο Τραπεζικός χαμηλότερα των 185 μονάδων, ενώ απώλειες μετρά σταθερά και ο FT Mid, που χάνει εκ νέου τις 1.200 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών στα 28 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερβάλλουσα, όμως η αυξανόμενη επιφυλακτικότητα των αγοραστών πιέζει τις τιμές προς τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις τους ή και χαμηλότερα αυτών, με ενδεικτική την περίπτωση του Τραπεζικού Δείκτη.

Το περιβάλλον, οι εξελίξεις και το κλίμα προδιέθεταν πριν από την έναρξη της συνεδρίασης για τη διόρθωση που εξελίσσεται, με ζητούμενη, για τη συνέχεια, την επιβεβαίωση της τεχνικότητας τουλάχιστον του FTSE 25.

Όπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, η νευρικότητα και η επιφυλακτικότητα είναι εύλογες, με την τρόικα στην Αθήνα και ενώ η κυβέρνηση έχει περιορισμένα περιθώρια ελιγμών.

Παράλληλα, η αγορά θα πρέπει να αποτιμήσει όσα ενδεχομένως αναμένονται μετά από όσα δραματικά συνέβησαν από αργά το απόγευμα της Παρασκευής.

Η εμφάνιση στο παιχνίδι ενός... τζόκερ, με αφορμή ένα δραματικό, κατά συνέπεια αρνητικό γεγονός, δεν μπορεί παρά να λειτουργεί επιβαρυντικά σε αυτήν τη συγκυρία. Συν τοις άλλοις, τα μηνύματα που προκύπτουν από την έκθεση του ΙΟΒΕ -για επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο- δεν βοηθούν το χρηματιστήριο.

Ρευστοποιήσεις, και μάλιστα σε χαμηλότερες τιμές απ' ό,τι αρχικά, συνεχίζονται για την πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 αλλά και του FT Mid. Διορθώνουν οι τράπεζες, η μετοχή της Εθνικής υποχωρεί προς τα 4,10 ευρώ, προσφορά βγαίνει και σε Alpha Bank, Πειραιώς. Περίπου ανάλογη εικόνα και για Eurobank, Attica Bank.

Για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ έχουν υπερισχύσει εδώ και ώρα οι πωλητές, με μεγαλύτερη τη διόρθωση για τη μετοχή της ΔΕΗ και του ΟΤΕ και μικρότερη για τον τίτλο του ΟΠΑΠ.

Σε μια εν γένει διορθωτική συνεδρίαση, με εύλογη την επιφυλακτικότητα και των παικτών, οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι και στην περίπτωση των Motor Oil, Τιτάν, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Ελληνικά Πετρέλαια. Κρατά ο Μυτιληναίος, στα 3,59 ευρώ η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, εκτός από τις συνήθεις Eurobank και Attica Bank, η προσοχή ήταν στραμμένη από την αρχή και στη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (δες σχετικά και στο σημερινό Εκηβόλο...). Κατά γενική εκτίμηση σημαντική η στρατηγική συμφωνία με το York Capital, αλλά η λογική τιμή των 4,25 ευρώ αποτελεί άνω όριο στη μέχρι τώρα αντίδραση της μετοχής. Συναλλαγές γίνονται μέχρι τα 4,15 ευρώ.

Μικτές τάσεις επικρατούν για Fourlis, ΣΙΔΕΝΟΡ αλλά και σε Σαράντη, Intracom.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v