Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικές διαθέσεις στη Σοφοκλέους

Με ελεγχόμενη προσφορά η αγορά διορθώνει μέχρι τις 1.160 μονάδες. Στο «κόκκινο» όλες οι μετοχές του FTSE 25, με αρνητικό γύρισμα για ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Folli. Σε θετικό έδαφος μόνο ο τίτλος του Μυτιληναίου. Κλειδί σταθερά τα 4,25-4,10 ευρώ για την Εθνική.

Αρνητική είναι η αρχική αποτίμηση των εξελίξεων, με τους πωλητές να έχουν θέσει τον πήχη χαμηλότερα από τις προσυνεδριακές εντολές τους. Έτσι το άνοιγμα της συνεδρίασης με καθοδικό κενό, από τις 1.173,24 μονάδες και τις 388,91 για τον FTSE 25, ήταν λίγο ως πολύ αναπόφευκτο, καθώς στα πρώτα 7΄ οι όποιες αγορές έγιναν από κατώτερα επίπεδα τιμών.

Σταδιακά λίγο μετά τις 10.45-10.50 ενεργοποιήθηκαν επιλεκτικές εντολές αγοράς στον ΟΤΕ και δευτερευόντως σε Μυτιληναίο, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Τιτάν, ΜΟΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι απώλειες καθώς ο Γ.Δ. αντέδρασε λίγο προς τις 1.173-1.175 μονάδες.

Ωστόσο, εν συνεχεία, μετά τις 12:00 η αγορά πιέζεται χαμηλότερα των 1.160 μονάδων με το σύνολο των τίτλων του 25άρη -πλην Μυτιληναίου- να περνά στο "κόκκινο". 

Οι συναλλαγές στα πρώτα 10΄-15΄ μάλλον μέτριες και επικεντρωμένες στις γνωστές-συνήθεις μετοχές. Δεν μπορεί να θεωρηθεί δηλαδή πως υπάρχει -προσώρας- υπερβάλλουσα προσφορά ή ρευστοποιήσεις που προοιωνίζονται μη ελεγχόμενη διόρθωση.

Ωστόσο, ακόμη είναι νωρίς, η αγορά σε κάποιον βαθμό μουδιασμένη, τα ξένα χρηματιστήρια σε ελαφρώς ανοδική τάση, αλλά με τον τζίρο μέτριο, επιφυλακτικό και στο σημαντικότερο χρηματιστήριο της Ευρώπης, στην Φρανκφούρτη.

Αναπόφευκτα η αγορά θα παρακολουθήσει τα νεότερα από τις επαφές τρόικας/δανειστών - κυβέρνησης και συναρμόδιων υπουργών, εμφανής μία διάχυτη επιφυλακτικότητα, συγκράτηση των όποιων σκέψεων για άμεσες επανατοποθετήσεις.

Απεναντίας, οι προσεκτικές μέχρι τώρα ρευστοποιήσεις παραπέμπουν κυρίως σε νέα, μικρής έκτασης, κατοχύρωση θέσεων -στην πλειονότητά τους κερδοφόρων - κοντά στα υψηλά της αγοράς.

Σταδιακά το κοινό αποτιμά (ή αν θέλετε επιχειρεί να αποτιμήσει) τα τελευταία νέα, τη συμφωνία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με το York Capital Management, τα αποτελέσματα της διαιτησίας για την πώληση ρεύματος (δες σχετικό θέμα).

Από τα 4,16 έως τα 4,12 ευρώ η μετοχή της Εθνικής με λογικές πωλήσεις και το ενδεχόμενο της επαναπροσέγγισης των 4,25 ευρώ να απομακρύνεται, τουλάχιστον για σήμερα. Και σύμφωνα με την εικόνα που αποτυπώνεται για τη μετοχή στο... ταμπλό. Χαμηλότερες τιμές για τις μετοχές των Alpha Bank, Πειραιώς, με αγοραστές η Eurobank, με πωλητές η Attica Bank.

Ο κλαδικός δείκτης χαμηλότερα των 189 μονάδων, αλλά πάνω από τις 185. Στον Εκηβόλο της Παρασκευής είχαμε ανεβάσει διάγραμμα, σύντομη ανάλυση για τα επίπεδα των 190-185 μονάδων για τον κλαδικό δείκτη.

Αγορές στον δεικτοβαρή ΟΤΕ, που βοηθούν και στην ανάσχεση της διόρθωσης των βασικών δεικτών, συνέχεια τοποθετήσεων σε τίτλους με εμφανή ανοδική φορά όπως για παράδειγμα σε Μυτιληναίο, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Motor Oil κ.ά.

Έως τα 3,66 ευρώ ενισχύθηκε η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στον απόηχο της συμφωνίας με τη York Capital (δες σχετικά και στον σημερινό Εκηβόλο...), ενώ στη λογική περιοχή των 3,25 ευρώ κινείται η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Το μέχρι τώρα εύρος τιμών ξεκινά από τα 3,25 ευρώ και φτάνει έως τα χαμηλότερα των 3,16 ευρώ.

Συνέχεια όσων ανέφερε πρόσφατα ο Χαμαιλέων θα πρέπει να θεωρηθεί η κίνηση που επιχειρείται στη μετοχή του Ιατρικού, καθώς για 1.100 κομμάτια η τιμή είχε ενισχυθεί κατά 12,10% στο 1 ευρώ.

Λίγο πριν από τις 11.00 ο Γ.Δ. υποχωρούσε στις 1.178 μονάδες (-0,18%), ο FTSE 25 κατά 0,19% στις 390, χαμηλότερα και ο σηματωρός FT Mid κατά 0,19% στις 1.205 μονάδες. Με τη μετοχή της Εθνικής στα 4,14 ευρώ με συναλλαγές περίπου 400 χιλιάδων ευρώ σε σύνολο τζίρου 9,9 εκατ. ευρώ με 4,3 εκατ. τεμάχια.

Μέχρι τις 11 πακέτα και προσυμφωνημένες πράξεις δεν είχαν καταγραφεί στο σύστημα συναλλαγών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v