Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στα... μπες-βγες το ενδιαφέρον

Βαριά πτώση για τη Βιοχάλκο (22,1%), άνοδος για τις μετοχές που αναβαθμίζονται στους επιμέρους δείκτες. Κινητικότητα και στις θυγατρικές του ομίλου. Κέρδη σημείωσαν Εθνική, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Coca Cola, Mυτιληναίος. Aπώλειες για ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή.

Με δεδομένο ότι από την αρχή της συνεδρίασης φάνηκε ότι ο πήχης των απαιτήσεων ήταν και σήμερα χαμηλά, οι όποιες κινήσεις των βραχυπρόθεσμων παικτών επικεντρώθηκαν σε μεμονωμένες μετοχές, είτε διότι σε αυτές είναι σε εξέλιξη κάποια ανοδική αντίδραση που έχει ξεκινήσει από προηγούμενες συνεδριάσεις, είτε έχουν κάποιο "story" που μπορεί να παρουσιάζει αξιοπρόσεκτο βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον.

Έτσι σε μία συνεδρίαση που ο Γενικός Δείκτης ζαλίστηκε να αλλάζει πρόσημα (περισσότερες από 20 φορές), το όποιο ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην μη υποχώρηση του Δείκτη χαμηλότερα των 1120 μονάδων και σε επιμέρους τίτλους που έχουν σχέση με αποχωρήσεις από το Χ.Α., εισόδους σε δείκτες και "πονταρίσματα" για πιθανές δημόσιες προτάσεις.

Ξεκινώντας από τις αποχωρήσεις, "πυροβολισμούς κατά ριπάς" συνέχισε να δέχεται ο τίτλος της Βιοχάλκο (-22,12%) που "μετρά" εννέα πτωτικές συνεδριάσει και μία ανοδική στις τελευταίες δέκα, με τις πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία να αναφέρουν στην πλευρά των πωλητών και εγχώρια αμοιβαία κεφάλαια.

Υπενθυμίζεται ότι η Παρασκευή 15/11 είναι η τελευταία ημέρας διαπραγμάτευσης για την "παλιά" Βιοχάλκο. Για όσους διακρατήσουν μετοχές, θα υπάρξει σχέση ανταλλαγής 1ν/1π με την Βελγική Viohalco. Πιθανή ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης στο Euronext Bρυξελλών είναι η 22η Νοεμβρίου με τιμή το κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίασης που ο τίτλος θα διαπραγματεύεται στο Χ.Α. Σε μεταγενέστερο στάδιο οι μετοχές της Βελγικής Viohalco θα διαπραγματεύονται και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Συνεχίζοντας με τις εισόδους, αξιοπρόσεκτο ενδιαφέρον παρουσιάστηκε, λόγω και "αναγκαστικών" τοποθετήσεων στις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+4,24%) και Autohellas (+4,02%). Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α., μετά το πέρας των συναλλαγών της Πέμπτης 14 Νοεμβρίου, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αντικαθιστά την Βιοχάλκο στον δείκτη FTSE25 και η Autohellas αντικαθιστά την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στον δείκτη FTSEM.

Διακριτικά "πονταρίσματα" και σε θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, από όσους εκτιμούν ότι η υποβολή δημόσιας πρότασης από την μητρική είναι "μονόδρομος". Υπενθυμίζεται, σύμφωνα με το ενημερωτικό, ότι μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου θα υποβληθούν οι δημόσιες προτάσεις, εφ όσον η Επ. Κεφαλαιαγοράς τις κρίνει ως υποχρεωτικές.

Με βάση την εξαμηνιαία περίοδο που προηγήθηκε της 15/10 (όπως αναφέρει και η ανακοίνωση) και με την βοήθεια και της Beta Sec., η στήλη αναφέρει τις μέσες τιμές εξαμήνου για τις επτά θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο: Σωλ. Κορίνθου (2,15), Ελβάλ (2,00), Σιδενόρ (1,67), Ελ. Καλώδια (1,60), Χαλκόρ (0,8650), ΕΤΕΜ (0,4200) και ΣΙΔΜΑ (0,5638).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το "κουδούνι της λήξης" βρήκε σήμερα τις θυγατρικές του ομίλου να σημειώνουν τις εξής" ποσοστιαίες μεταβολές: Σωλ. Κορίνθου (+3,72%), Ελβάλ (+0,52%), Σιδενόρ (+2,56%), Ελ. Καλώδια (+1,33%), Χαλκόρ (+2,23%), ΕΤΕΜ (-4,3%) και ΣΙΔΜΑ (+18,87%).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η πρόταση δυσπιστίας και η μείωση της Κοινοβουλευτικής δύναμης, που ακολούθησε, για τον δικομματικό Κυβερνητικό συνασπισμό, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις συζητήσεις μεταξύ Κυβέρνησης και τρόικας, έχουν επηρεάσει αρνητικά το Χ.Α., επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.
 
Στα θετικά είναι ότι κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου, τα ξένα fundsεπανεπιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους για το Ελληνικό Χρηματιστήριο και αυτό δεν αποκλείεται να συνεχιστεί μέχρι τον Μάρτιο.
 
Η επόμενη είσοδος ξένων κεφαλαίων πιθανολογείται στο δίμηνο Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου και θα προέρχεται από πιο "σταθερά" επενδυτικά κεφάλαια που επενδύουν σε αναδυόμενες Αγορές.
 
Από την άλλη παραμένει ζητούμενο η εγχώρια πολιτική σταθερότητα, καθώς σε άλλη περίπτωση αναμένεται μαζική έξοδος των ξένων από το Χ.Α.
Επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου τηςVersal ΑΕΠΕΥ, για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, είναι η αργή διολίσθηση του Δείκτη έως τις 1100 μονάδες, όπου και αναμένεται δυναμικότερη επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος. 

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

"Κόκκινα" ταμπλώ σε Ασία και Ευρώπη, μικτά πρόσημα στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στο NYSE, με τον δείκτη Nasdaq να κινείται με οριακά θετικό πρόσημο.
 
Ξεκινώντας από την Ασία και σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, απογοήτευση στους επενδυτές προκάλεσαν τα αποτελέσματα του συνεδρίου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.
 
Επιφυλακτικότητα στις υπόλοιπες μεγάλες διεθνείς Αγορές (αξιοπρόσεκτες πιέσεις στο Βρετανικό Χρηματιστήριο, μετά την έκθεση για τον Πληθωρισμό Νοεμβρίου της Bank of England, που τροφοδοτεί φόβους ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια νωρίς, ίσως το 2015, στον απόηχο της βελτίωσης της πρόβλεψης για την Αγορά εργασίας), καθώς έχει αρχίσει και πάλι η φιλολογία με το πιθανό "tapering" και πότε αυτό θα ξεκινήσει από την Fed. Με αυτά τα δεδομένα, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η ομιλία της Janet Yellen στο Κογκρέσο την Πέμπτη.
 
"Επενδυτές... ακόμη δεν έχετε δει τίποτα. Οι διεθνείς Αγορές μπορεί να φλερτάρουν διαρκώς με ιστορικά υψηλά, ωστόσο οι fund managers αναμένουν ακόμη περισσότερα κέρδη, στη σκιά της συνεχιζόμενης ισχυροποίησης της παγκόσμιας οικονομίας". Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η BofA Merrill Lynch. 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας της Αμερικανικής Επενδυτικής Τράπεζας, το 67% των ερωτηθέντων αναμένει περαιτέρω ισχυροποίηση της Παγκόσμιας ανάπτυξης το 2014. Το εν λόγω ποσοστό είναι υψηλότερο κατά 13% από τον αμέσως προηγούμενο μήνα, Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μόνο ένα μικρό ποσοστό των επενδυτών εκτιμά πως οι μετοχές είναι υπερτιμημένες. Αντίθετα, ποσοστό ίσο με 52% των fund managers δηλώνει "overweight" για τις μετοχές.
 
Εστιάζοντας στην Ευρώπη, η BofA Merrill Lynch σημειώνει πως το 59% των επενδυτών δηλώνει αισιόδοξο για τις μετοχές, προβλέποντας περαιτέρω ισχυροποίηση των εταιρικών κερδών το 2014. Το αντίστοιχο ποσοστό ένα μήνα πριν δεν ξεπερνούσε το 49%. Κατά τα ίδια στοιχεία, η πλειοψηφία των fund managers θεωρεί πως οι ευρωπαϊκές μετοχές παραμένουν ακόμη υποτιμημένες σε σχέση με τις αντίστοιχες Αμερικανικές.
 
Το ευρώ θα μπορούσε να κινδυνεύσει με εξαφάνιση μέσα στην επόμενη δεκαετία, εάν η Γαλλία δεν συνεχίσει να πιέζει για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τον επικεφαλής της BlackRock Capital, Larry Fink. Ο ίδιος δήλωσε πως θέλει η Fed να αρχίσει να περιορίζει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ακόμα και τον Δεκέμβριο, καθώς και ότι αναμένει οι αναδυόμενες Αγορές να καταγράψουν πτώση 12-15% στο κοντινό μέλλον.
 

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αναμονή συνιστούν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας ότι το κλίμα δείχνει να επιβαρύνεται και με την ανταλλαγή δηλώσεων μεταξύ αξιωματούχων του EuroWorkingGroup και της Κομισιόν, με το Ελληνικό ΥΠΟΙΚ, για το ποιος ευθύνεται όσον αφορά την καθυστέρηση της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου και το χάσμα απόψεων  που χωρίζει δανειστές και Κυβέρνηση.
 
Μάλιστα, σύμφωνα με τις "εισαγόμενες" δηλώσεις, τα μηνύματα θα γίνουν πιο καθαρά στην Ελληνική Κυβέρνηση, τόσο στο αυριανό Eurogroup, όσο και στα επόμενα στις 22 Νοεμβρίου και 9 Δεκεμβρίου.
 
Παραμένει εντυπωσιακό το γεγονός, ότι ο "πόλεμος" δηλώσεων των τελευταίων ημερών, επιμελώς, δεν εμπεριέχει την πιθανή στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ, ως προς τους όρους για την συνέχιση της συμμετοχής του στο πρόγραμμα χρηματοδότησης.
 
Από εκεί και πέρα, σαν μόνη θετική ένδειξη, κατά την σημερινή συνεδρίαση, είναι ότι ο Δείκτης "γκελάρισε" στις παρυφές της ζώνης 1120 - 1100, ενώ δείχνει να αντέχει η στήριξη 375 - 370 για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.
 
Ο Γενικός Δείκτης, μετά από συνεχείς αλλαγές προσήμων, κινήθηκε μεταξύ 1121,94 (-0,7%) και 1136,82 μονάδων (+0,62%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1129,14 (-0,06%) και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1132,02 μονάδες με κέρδη 0,19%.
 
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, ενώ αντίθετα δεν ακούμπησαν το "κόκκινο" οι ΟΤΕ, Σωλ. Κορίνθου, Jumbo, Folli Follie Group. Μέσω των δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, EEE, Frigoglass, Folli Follie Group, Εθνική και ΟΛΠ.
 
Ο τζίρος, σημαντικά χαμηλότερος από χθες, έφθασε τα 83,3 εκατ. από τα οποία τα 6,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ).
 
Το 68% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών σε μόλις οκτώ τίτλους και πιο συγκεκριμένα σε Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνική, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια καιAlpha Bank.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακών κερδών, με νέα εκτόξευση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη (συνεχίζονται με αυξανόμενους ρυθμούς οι μετακυλίσεις θέσεων, χωρίς να φαίνεται κάποια από τις δύο πλευρές να είναι πιο δυναμική), ενώ σημαντική υποχώρηση σημειώθηκε στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.180 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του FTSE25 ακολούθησε την κίνηση της spot Αγοράς, με διαθέσεις υποαπόδοσης, κλείνοντας πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 41.154, 19.403 Νοεμβρίου, 21.741 Δεκεμβρίου, 10 Ιανουαρίου και 0 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 376) κινήθηκαν μεταξύ 372 και 378,75 μονάδων.
 
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (11.300 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (834), ΔΕΗ (919), Alpha Bank (1.828), Εθνική (1.047), Πειραιώς (4.614), ΟΠΑΠ (246), Μυτιληναίο (983), Βιοχάλκο (643),Intralot (621), Ελ. Πετρέλαια (177), ΓΕΚ (696), MIG (356), Eurobank Properties (159), ΕΥΔΑΠ (154), Jumbo (310).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap μειώθηκε στο 37% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν χαμηλός στα 531 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (461 δικαιώματα αγοράς και 70 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (20.093.535 τεμ.), Εθνική (2.726.897 τεμ.), MIG (2.070.008 τεμ.).
 
Να σημειωθεί ότι 21.085 συμβόλαια, λήξεως Νοεμβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v