Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενθαρρυντικές ενδείξεις στη Σοφοκλέους

Η επιβεβαίωση των 370-375 μονάδων για τον 25άρη δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία πως η αγορά θα κάνει βάση περίπου σε αυτά τα επίπεδα τιμών. Κράτησε τα 4,1 ευρώ η ΕΤΕ. Στο επίκεντρο Βιοχάλκο και θυγατρικές. Κινητικότητα και στους μικρομεσαίους.

Στο τέλος σώθηκε η παρτίδα. Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.132 μονάδες, τον FT25 στις 376, τον τραπεζικό στις 178 και τον FT Mid στις 1.187 μονάδες. Με την αξία των συναλλαγών στα 76,5 εκατ. ευρώ - με 34,3 εκατ. μετοχές, δηλαδή με τζίρο περίπου 20 εκατομμύρια χαμηλότερο από αυτόν της προχθεσινής βουτιάς.

Εκ πρώτης, συνάγεται πως μέρος του... αέρα που πονταρίστηκε στις τελευταίες εξελίξεις βγήκε από την αγορά χωρίς σοβαρές συνέπειες.

Συνεδρίαση μπες-βγες η χθεσινή κι ο Θανάσης Σταυρόπουλος μετρά τις εναλλαγές προσήμου, αλλά το κυριότερο ο FT25 επιβεβαιώνει την τεχνικότητά του.

Σε φίλους, παίκτες και αναλυτές που εστιάζουν και μετρούν κυρίως τον 25άρη η χθεσινή συνεδρίαση ήταν καθοριστικότατη για τη βραχυπρόθεσμη τάση, η δε επιβεβαίωση των στηρίξεων για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ενθαρρυντική ένδειξη για τη συνέχεια.

Κατ΄αρχάς για σήμερα-αύριο (για όσους κινούνται παράλληλα στην υποκείμενη αγορά και στα παράγωγα) και βεβαίως για όλους εμάς, που... κυνηγάμε τις συνεδριάσεις μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Λόγω MSCI Greece EM, λόγω κλεισίματος των βιβλίων από τους διαχειριστές, λόγω της ρευστότητας που κυριαρχεί (και) στο πολιτικό πεδίο.

Στη Wall Street ο Dow Jones επανήλθε στην καταμέτρηση νέων ιστορικών υψηλών με τη στήριξη να έρχεται και από τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα. Τα οικονομικά μεγέθη -υπό προϋποθέσεις- φαίνεται πως κάνουν τη διαφορά και στο χρηματιστήριά μας από τη στιγμή που λείπουν άλλες ουσιαστικές αφορμές για πωλήσεις - αγορές.

Σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr αναφέρεται πως προσέγγιση και όχι τελική συμφωνία με την τρόικα έχει πετύχει η κυβέρνηση Σαμαρά, με τον Γ. Στουρνάρα να ετοιμάζεται για ένα ακόμη δύσκολο Eurogroup. Χρηματιστηριακά αυτό μάλλον δεν επιβαρύνει την αγορά ούτε τις κινήσεις των βραχυπρόθεσμων παικτών, που ελλείψει συνολικότερης ανοδικής τάσης περιορίζονται σε επιμέρους μετοχές εταιρειών από τη μεγάλη, τη μεσαία και τελευταία και από χαμηλότερες κατηγορίες.

Για παράδειγμα, στη χθεσινή συνεδρίαση η 3άδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ είχε 3 στα 3 θετικά/ανοδικά. Με τον ΟΤΕ στα 8,70 ευρώ, τον ΟΠΑΠ στα 9,16 και τη ΔΕΗ στα 9,76 ευρώ, δίνοντας πολύτιμες στηρίξεις στους δείκτες και ανάσες στην αγορά. Ενθαρρυντικό και το 1,85% της CC HBC στα 20,96 ευρώ.

Και στις τράπεζες, όπου τρέχουν οι διεργασίες, η Εθνική έκλεισε στα 4,15 ευρώ, η Alpha Bank στο 0,639 και η Πειραιώς στο 1,30 με αισθητή διόρθωση. Ωστόσο, για τη μετοχή του Μυτιληναίου, φαίνεται να δένουν τα 6 ευρώ (στα 6,10 ευρώ η μετοχή), στην ΕΥΔΑΠ συνεχίζεται η βραχυπρόθεσμη συσσώρευση πάνω από τα 8,10 ευρώ (μετά την τελευταία διόρθωση με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ), στην Ελλάκτωρ συνεχίζονται οι τοποθετήσεις (σε επίπεδα πάνω από τα 3-3,10 ευρώ).

Ωστόσο, μέρος της χθεσινής παράστασης έκλεψαν κατά γενική ομολογία το νέο, επιθετικό -και με συναλλαγές- 5,26% για τη μετοχή του Τιτάνα και το άδειασμα με 22,12% στη μετοχή της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, που βούτηξε στα 4,12 ευρώ. Και για τις δύο εκ διαμέτρου αντίθετες περιπτώσεις ο Χαμαιλέων έχει αρκετό παρασκήνιο και ενδιαφέροντα στη στήλη του.

Ο δείκτης της μεσαίας κατηγορίας δεν έπιασε τον απόλυτο στόχο, πάντως εχθές έγινε μία προσπάθεια επαναπροσέγγισης των 1.200 μονάδων. Κινητικότητα για πολλοστή συνεδρίαση σε Eurobank, Attica Bank αλλά και σε ΓΕΚ Τέρνα, Fourlis, MLS, ΣΙΔΕΝΟΡ, Ιντρακόμ κ.ά.

Αναμφίβολα, ειδική περίπτωση η Eurobank με την Αναστασία Παπαϊωάννου να αναλύει όλες τις σημαντικές λεπτομέρειες από τη στάση του ΤΧΣ, τη... λείανση του όρου στρατηγικός επενδυτής αλλά και τις αντιδράσεις Βενιζέλου για νομοθετική κάλυψη των μελών του Δ.Σ. του ΤΧΣ.

Ειδικά το τελευταίο, με τις ενστάσεις Βενιζέλου, σηκώνει πολλή συζήτηση, αλλά εν ευθέτω χρόνω η θέση μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v